• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

Son anda değişen yönetmelikle okulların ağırlıklı not ortalaması rafa kaldırıldı

Kamuoyuna Açık Mektup

29 Mayısta ÖSYM tarafından basın duyurusu yapılan 2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, 11 Nisan 2012 tarih ve 28261 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6287 sayılı "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" uyarınca 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yükseköğretime giriş ve yerleştirmeye yönelik ilgili maddeleri yeniden düzenlenmiştir.

Bu düzenleme ile geçmiş yıllarda yapılan ve aday öğrencinin okuldan aldığı yazılı ve sözlü notların belli bir standardı yakalaması, not istismarının önlenmesi ve adaleti eksik de olsa sağlamak adına başvurulan ortaöğretim başarı puanının hem okul içinde hem de liseler arasında ağırlıklandırılması kaldırılmıştır.

Yeni sistemde, 100 üzerinden verilen diploma notu önce 5, ardından 0.12 ile çarpılarak, ham puana hesapsız, kitapsız ve de ağırlıksız, sorgusuz, sualsiz eklenecektir.

Türkiyenin dört bir yanındaki binlerce ortaöğretim kurumunda verilen tartışmaya açık keyfi okul notları ile, ülkenin en başarılı öğrencilerini bünyesinde bulundurma iddiasında olan İEL, GSL ve diğer nitelikli anadolu ve fen liselerinde alınan notların bir tutulması, hesaplanan puanların hakkaniyetini sorgulatmıştır. Okul içinde uygulanan çan eğrisi tipi ağırlıklandırılmadan vazgeçilmesi ise notları istismara açık hale getirmiştir. Yapılan düzenlemenin adil olmadığı açıktır.

Bir diğer can alıcı ve sıkıcı nokta ise önümüzdeki seneden itibaren uygulanması beklenen bu sistemin sınava 17 gün kala açıklanan kılavuz ile yangından mal kaçırırcasına bu seneye yetiştirilmesidir. Şapkadan çıkan sürpriz kılavuzun, zaten liseyi ve yazılıları çoktan geride bırakmış 12. sınıf öğrencilerine okulu sevdirme, okula değer verdirme, devamlılıklarını sağlama, dersaneleri yok etme yahut farklı bir eğitim politikası ya da pedagojik gerekçesinin olmadığı, sınava 17 gün kaldığı düşünüldüğünde son derece açıktır. Kamuoyu, tek gecede onbinlerce öğrenciyi sıralamada geriye atan bu düzenlemenin kimlere haksız avantaj sağladığı sorusuna cevap aramaktadır.

2007 (yahut 2008) yılının Temmuz ayında lise tercihlerini yaptığı andan, 2012 yılının Mayıs ayının 29una kadar okul notlarının üniversite sınavında kısıtlı etkisi olduğunu düşünen ve eylemlerini bu yönde şekillendiren son sınıf öğrencilerinin, geçmişteki davranışlarının bugün çıkan kanuna göre cezalandırılması, kanunun ve kılavuzun bu şekilde geçmişe dönük işlemesinin meşruiyeti zihinlerde şüpheyle karşılanmıştır.

Adalet ve sorularımıza cevap arıyoruz.

İsimsiz mağdurlar adına...

Üniversite Sınavında 'Çok Önemli' Değişiklik!

Sınava yaklaşık 2 hafta kala, ÖSYM'den son dakika sürprizi geldi. 1.8 milyon genç etkilenecek...

LYS’lere yaklaşık 2 hafta kala üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanma yöntemi değiştirildi. ÖSYM’nin dün yayımladığı kılavuza göre artık yerleştirme puanı hesabında okulların başarısı dikkate alınmayacak. Yalnızca bireysel başarı önemli olacak. Uzmanlar, “Bu uygulamayla en iyi okullar boşalır, parayla not satışı başlar” dedi ÖSYM’den bu yıl üniversiteli olacak gençlere son dakika sürprizi geldi.

Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) 2 hafta kala yapılan değişiklikle üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanmasında yalnızca bireysel başarı dikkate alınacak. Okulun başarısına göre öğrencinin puanının ağırlıklandırılması yani AOBP uygulaması son buldu. Uzmanlar son dakika duyurulan değişikliğin “öğrencileri gafil avlandığını”, önümüzdeki yıllarda da fen ve Anadolu liselerinin boşalacağını, okulların sahte yüksek notlar vermeye başlayacağını söylüyor. ÖSYM dün eğitimsistemini 4+4+4 şeklinde değiştiren 6287 sayılı kanunda yer alan ve yükseköğretime yerleştirme puanlarının hesaplanmasında değişiklik getiren düzenlemeye göre yeni kılavuz yayımladı. Yeni hesaplama sistemi bu yıl YGS’ye giren ve önümüzdeki ay yapılacak LYS’ye katılacak öğrencileri etkiliyor.

AOBP ORTADAN KALKTI
Yeni değişikliğe göre artık okulların başarısı yerleştirme puanlarında etkili olmayacak. Çünkü okulun başarısını da dikkate alan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) artık olmayacak. Bunun yerine Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yani öğrencinin diploma notu dikkate alınacak. Bu notun da yüzde 12’si yerleştirme puanına eklenecek. YÖK’ten bir yetkili “Eşitsizlik giderildi” derken, eğitimciler uygulamanın başarılı fen ve Anadolu liselerinin sonu olacağını söylüyor.


YENİ HESAPLAMA SİSTEMİ
Yeni hesaplama yöntemine göre eskiden ortaöğretimbitirme başarı notlarının en küçüğü 100 en büyüğü 500 iken bu kez en düşüğü 250 en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak. Bu puanın da yüzde 12’si öğrencininmerkezi sınavdan aldığı puana eklenecek. Böylece öğrenciler OBP’den en düşük 12, en yüksek 60 alırken, bu kez en düşük 30, en yüksek 60 alacak.


AĞIRLIKLANDIRMA NEDİR?
Ortaöğretim Başarı Puanı’nın ağırlıklandırılmasında bir okulun tüm öğrencilerinin YGS-1 ve 2 ortalamaları alınıyor ve okulun sayısal, YGS-3 ve 4 ortalamalarından sözel, YGS-5 ve 6 ortalamalarından da eşit ağırlık ortalaması bulunuyordu. Bireysel OrtaöğretimBaşarı Puanı da buna göre ağırlıklandırılarak, öğrencinin yerleştime puanları için kullanılacak Ağırlıklı OrtaöğretimBaşarı Puanı oluşturuluyordu. Uzmanlar bu uygulamanın özellikle sınav başarıları yüksek okullarda okuyan “ortalama” öğrencileri etkileyeceğini vurguluyor.

Habertürk

 

 

Üniversiteye Girişte Neler Değişecek ?

"Fen ve Anadolu liseleri ile iyi kolejlere, bundan daha büyük darbe vurulamazdı.YÖK ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen son düzenleme, sadece kafaları karıştırmakla kalmayacak, iyi okullarda okuyan öğrencileri de mağdur edecek. "

 Bu konuda hemen her gün yüzlerce mail yağıyor.

Eminim ki aynı mailler, MEB, YÖK ve ÖSYM’ye de gidiyordur.

Aşağıdaki tedirginlikler, velilerin ortak kaygısı.

Umarız dikkate alınır ve gereği yerine getirilir.

'Anayasa Mahkemesi’ne götürülsün'

Ben tüm anneler gibi çocuğuna çok emek veren bir anneyim. Çocuğum Fen Lisesi’nde son sıralarda fen liselerinin eğitimi belli.

A.O.B.P’nin kaldırılmasıyla LYS’de 30 puana yakın geriden başlayacak.

Bu açığı kapatması için YGS’de 25-30 arası mat 1, fen 1 veya Türkçe yapması gerekir. LYS’de ise 25 mat2, 15 fizik, 15 kimya veya 15 biyoloji fazla yaparsa okul birincisini yakalayabilecek Benim çocuğumun geleceği ne olacak?

Ben çocuğumu okula kaydettiğimde şartlar böyle değildi son yılda yapılan bu değişikliği çocuğum nasıl telafi edecek bunun imkanı yok.

OBP 250-500 değil 400-500 gibi daha makul bir düzeye çekilmeli ki bizim çocuklarımızın hayatı karartılmasın 400-500 aralığında bile 10-12 soru fazla çözmesi gerekiyor (YGS’de) bunu bir annenin feryadı olarak duyun.

Benim çocuğum gibi fen lisesi veya iyi Anadolu liselerinde okuyan birçok çocuk aynı mağduriyetle karşı karşıya bu çocuklar gelecek vaat eden çocuklar yasa umarım Anayasa Mahkemesine götürülür.

 Yeni OBP ne getirir?

 1) Etkisi azaldığı için her türden okulun etkinliğini düşürür, sınavı önemli hale getirir.

 

2) Nitelikli liselerde eğitim alıyor olmak önemsizleşir. Fen ve Anadolu lisesine gitmenin ayrıcalığı kalmaz.

 

3) Bol keseden not dağıtan okullara (devlet-özel fark etmez) yönelim artar.

 

4) Not pazarlıkları başlar, etik, dürüst ve ilkeli öğretmenler ile öğrenciyi karşı karşıya getirir.

 

5) Çalışkanla, tembel arasında bir fark kalmaz.

 

6) Herhangi bir okulda bütün öğrenciler 500 OBP tam puan alabilir

 

7) Herhangi bir okulda tüm öğrenciler 250-350 arası OBP'de kalabilir.

 

8) Okullar arası transfer sezonu açılır. Öğrenci en başarılı okul yerine en başarılı olacağı okula geçiş için ne gerekiyorsa yapar.

 

Konunun uzmanlarına sormak başkalarının aklına ne zaman gelir acaba?

 

OKUL PUANI KALDIRILDI

 

özel okullarda beleşten not alanlarla fen lisesinde kafa patlatanın hakkı nasıl ödenecek

 

öğretmenle öğrenciyi karşı karşıya getirecek AOBP-OBP herkes 100 tam puan isteyecek

 

ÖSYM nitelikli okullarla özel veya şişirme not veren okulları nasıl ayıracak. Fen ve And. liselerine haksızlık yapmayacak mı?

 

Buyrun nitelikli okulların cenaze namazına..

 

Vekilim gelecek yıllarda Üniversitelere malum liselerden 100 tam puanlı öğrenciler gelecek. daha sonra devlet kademelerinde kadrolaşacaklar.

 

 OBP 250-500 değil 400-500 gibi daha makul bir düzeye çekilmeli ki bizim çocuklarımızın hayatı karartılmasın amaç haksa bir yasa ile değiştirilir. ama eğitimi düşünen kim? varsa yoksa Yapay gündem Kürtaj.

 

 

Özgürlüğün en büyük düşmanı, halinden memnun olan kölelerdir..

Saygılarımla Abbas GÜÇLÜ

 



1635 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Belki bir gün...
Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
                                   Süleyman ŞEN
VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2