• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

Eğitim süresi 180 değil, 200-220 gün olacak- Yeni Açıklama Yapıldı

Ders saatleri ve okul süresi artıyor


Kıvanç El / VATAN




Milli Eğitim Bakanlığı 180 iş günü olan eğitim süresini de değiştirmek için çalışma başlattı. Çalışmaya göre bir yıllık eğitim süresi yeniden belirlenecek. Bir yıllık eğitim süresi 190-220 gün arasında olacak.

VİDEO konferans sistemiyle önceki gün öğretmenlere çalışmalarını anlatan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer dün de bazı gazetelerin Ankara temsilcilerine yeni düzenlemelerle ilgili önemli bilgiler verdi. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip ise teknik bilgiler verdi. Dinçer’in anlatımına göre Bakanlık 43 gelişmiş ülkeyi incelemeye aldı ve Türkiye’nin en az eğitim süresi uygulayan ülke durumunda olduğunu tespit etti. Bu tespitin ardından MEB yıllık 180 gün yani 36 hafta olan eğitim süresini diğer ülkelerdeki 190-220 gün seviyesine çekmek için çalışma başlattı. İlkokul 1’den 8. sınıf sonuna kadar yıllık 720 saat ders süresinde de sınıflara göre düzenleme yapılacak. Bu düzenlemelerin önümüzdeki hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.


Sorunlar ve çözümleri


Bakanlığın yeni ders süreleri çalışmasındaki tespitler şöyle:

1 YIL AZ EĞİTİM ALIYORLAR: Milli Eğitim Bakanlığı 1 yılda 180 iş gün eğitim yapıyor yani 36 hafta eğitim süresi var. Dünyanın önde gelen ülkelerinde ise en az eğitim iş günü sayısı Türkiye’de. Gelişmiş ülkelerde 190 gün, 200 gün hatta 220 gün eğitim yapılıyor. Eğitim süresinin farklı olması toplumları farklılaştırıyor. Türkiye her yıl 720 saat ders veriyor. 8 yıllık eğitimde 8 yılda 5.760 saat ders veriliyor. Aralarında Finlandiya, Singapur, İsveç, İngilitere, ABD, Kanada gibi ülkelerin bulunduğu eğitimde gelişmiş 43 ülkenin analizine göre eğitim saati 43 ülke ortalaması ele alındığında 6.434 saat. Türk öğrencileri 8 yıl içerisinde 674 saat daha eksik ders alıyor. Yıllık 720 saat ders verildiği düşünüldüğünde 674 saatin anlamı daha da artıyor ve Türk öğrencilerinin 8 yılda diğer ülkelere göre 1 yıl daha az eğitim aldığı ortaya çıkıyor. Dünya Bankası raporunda Macaristan ile Türkiye arasında Türkiye’deki çocukların 1 yıl geride olduğu tespiti düşünüldüğünde bu tespitin nereden kaynaklandığı da ortaya çıkıyor.

HER SINIFA AYRI DERS SAATİ: Türkiye’de okuyan öğrenciler ilkokul 1. sınıfta da, 8. sınıfta da yıllık 720 saat ders alıyor. Ancak gelişmiş ülke analizlerine göre 1. sınıfa başlayan öğrenciler ortalama 540-680 saat ders alıyor. İlkokul 1. sınıfta 720 saat ders veren başka ülke yok. Türk öğrencilerine 1. sınıftan itibaren yükleniliyor. Öğrenciler ders yoğunluğu nedeniyle ilk sınıftan itibaren okulu sevmek yerine iş yükü altında eziliyor. Okuldan kaçma yollarını arıyor. Gelişmiş ülkelerde 8. sınıfta 900-1.014 saat arasında eğitim veriliyor. 1. sınıftan 8. sınıfa kadar farklı ders saatleri var. Dünyadaki diğer ülkeler oyun ile eğitime başlıyor ve eğlenerek okulu sevdiriyor. Türkiye de benzeri bir sisteme geçmelidir.

‘Başarılı değiliz’

“200 saat daha fazla Türkçe öğretmeye çalışıyoruz ama başka ülkeler kadar başarılı değiliz. Demek ki bir sorun var. 198 saat daha az matematik veriyoruz. 115 saat daha az fen veriyoruz 151 saat sosyal bilgiler, 169 saat daha az Din Kültürü dersi veriyoruz. 215 saat daha az beden eğitimi veriyoruz. Ben size soruyorum PİSA((Programme for International Student Assessment-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı)’da matematik ve fen derslerinde Kanada ve Finlandiya gibi ülkelerde 2 yıl geride olduğumuz belirtiliyor. Bunun nedenini şimdi görebiliyoruz. Sistem olarak ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Uygulama stratejilerinde de ciddi sıkıntılar var. Tedbirler alınmamış. Bu mevcut statü korunmamalı, değiştirmemiz gereken unsurlar var.”

 YENİ AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Ağustos ayında 40 bin atama olacağını belirterek, “Müfredat da değişti. Merak etmeyin, 1. sınıfta eğlenerek ve oynayarak öğrenme var” dedi.

Çelik, tv8’de katıldığı televizyon programında, sadece eğitim sisteminin yılda yaklaşık 60 bin kadro kullandığını dile getirerek, “2012 toplam bütçe kanununda kadrolar tahsis edilir. Bu arada 30 bine yakın istihdam için kadro tahsis edilmiştir. Bunun 19 binini biz Şubat ayında öğretmen ihtiyacımızdan dolayı atadık. Buna ilave 40 bin yeni kadroyu Ağustos ayında atayacağız” dedi.

-“1. SINIFTA EĞLENEREK VE OYNAYARAK ÖĞRENME VAR”-

Yeni eğitim sistemiyle müfredatta da değişiklikler yapıldığını söyleyen Çelik, okuma-yazmanın Kasım-Aralık aylarına değil, 2. dönemin sonuna bırakılacağını açıkladı. 1. sınıf için eğlenerek ve oynayarak öğrenmeyi temel alan bir program hazırladıklarını bildiren Çelik, şöyle konuştu:

“Eğitim sisteminde yapılan değişiklikler; eğitimin süresi 12 yıla çıkarıldı, eğitimde kademelendirme geldi, okula başlama yaşında küçük bir değişiklik oldu. Önceden ilköğretime başlama yaşı 31 Aralık itibari ile 72 ayken şu an da 31 Aralık itibari ile 69 ayını dolduran okula başlayacak. Yani sadece 3 ay öne çektik. Belki biz vatandaşımıza yeterince anlatamadık; ama gerçek budur. Dünya’da da eğitime başlama yaşı daha aşağıya çekilmekte, eğitimde kalma süresi de uzamakta. Örneğin; Hollanda’da 48 ay, İngiltere’de 60 ay eğitime başlama süresi. AB’nin 15 ülkesinde 60 ayın altında. Eğitim süresi ise 14 yıllara taşınıyor. Bizim ülkemizde lise mezunu oranı AB’ye göre oldukça düşük. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasında ülkemiz belki de geç kaldı.”

-“TATİL SÜRESİ KISALMIYOR, TAKVİMDE BİR DEĞİŞİKLİK YOK”-

Çelik, okul öncesinin 37-66 ay aralığını kapsadığını, anasınıfı ve anaokulu uygulamalarının devam ettiğini belirtti. Eğitim-öğretim takviminde de herhangi bir değişiklik olmadığını, 180 iş gününün, çalışma günü olarak kaldığını vurgulayan Çelik, şunları ifade etti:

“OECD ülkelerinin, 43 gelişmiş ülkenin tamamında 6 bin 434 saatlik ders veriliyor. Bizde 5 bin 760 saat var. 1 yıl daha az eğitim vermiş oluyoruz. 674 saat eksik vermiş oluyoruz. Biz bunları düzenliyoruz şimdi. 1. sınıfta az saat ile başlayıp sonrasında çoğaltacağız. Uluslararası yarışlarda da iyi yerlere geleceğiz.

Hiç kimse 12 yıldan önce, ilkokul ya da ortaokuldan sonra diploma alamayacak. 12 yıllık zorunlu eğitimin sonunda sadece diploma alınabilecek. Dünya lise mezunuyken biz ortaokul mezunu bile değiliz. 12 yıllık zorunlu eğitimle bu durum eşitlenmiş olacak.

31 Eylül ayı sonu itibariyle 66 ayını dolduran çocuklar okula başlayacak. Biz, 66 ayını dolduranları adrese dayalı veri sistemi ile e-okul kayıt sistemi ile kaydını yapacağız.”

Milliyet






2431 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Belki bir gün...
Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
                                   Süleyman ŞEN
VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2