• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

Okul Müdürü Nasıl Seçilir?

OKUL MÜDÜRÜ NASIL SEÇİLİR?

Üniversite biter, öğretmenlik başlar(bazen bu başlama süreci uzar uzar). Bir süre sonra bakmışsınız bir müdürlük sınavı açılır. Ezberiniz kuvvetli ise şanslısınız. Çünkü tamamen ezberlemeye dayalı bir sınavla karşı karşıyasınız. Sınava girdiniz puanı aldınız, artık atanmaya hazırsınız! Derken münhal okul müdürlükleri listeleri ilan edilir. Başvurunuzu yaparsınız ve sınav puanınıza göre okul müdürü olursunuz.

İşte bundan sonraki süreç tamamen kişinin kendi özel becerilerine ve şansına kalmıştır. Çünkü kişi eğitiminin hiçbir döneminde yöneticilik ve bununla ilgili hiçbir konuda eğitim almamıştır. Çünkü onu yönetici yapanlar, ona bu konuyla ilgili eğitim vermemişlerdir. Yani tam bir “Kervan Yolda Düzülür” mantığı…..

Ondan sonra da insanlar(ilgili, ilgisiz) söylenmeye başlar; bu müdür şöyle, bu müdür böyle, bundan müdür olur mu? Hatta bazıları ileri gidebilir ve bunu müdür ya………….! Şeklinde söylemleri olabilir(Bu yazıyı yazma nedenlerinden biride birisi hakkında böyle bir söyleme kulaklarımla şahit olmamdır). Kötü söz sahibine aittir der geçebilirsiniz veya “kardeşim o zaman müdür olmasaydı!” da diyebilirsiniz.

Peki suç kimin? Müdür olan da mı?, Sınavı açanda mı? Yoksa sistemi bu şekilde kuranda mı? Burada aslında suçlu aramanın bir mantığı yok. Çünkü bağcıyı dövmek sonuç vermez. O halde âcizane bir öneri getirelim dedim yani soruna çözüm önerisiyle yaklaşmak istedim.

Okul müdürlüğünde nitelik kavramı ön planı öne çıkmaktadır. Nitelik bilgi, beceri ve yetenekler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Bunu okula uyarlarsak okul müdürünün işini başarılı bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli olan özelliklerin(bilgi, beceri) bütünüdür diyebiliriz. Peki, nedir bu bilgi ve beceriler?  Bunları; Yönetimle ilgili kuram ve uygulamalar, İnsan ilişkileri ve iletişim, Diksiyon, Stratejik yönetim, okul geliştirme, örgüt kültürü, Eğitim ekonomisi, İnsan kaynakları yönetimi, Toplam kalite yönetimi, Denetim ve Rehberlik, toplantı, zaman ve stres yönetimi ve liderlik becerileri şeklinde sıralayabiliriz. Mevcut olan müdür seçme sınav konularına baktığımızda ise yukarıdaki konuların çok çok azından(büyük kısmıyla ilgili hiç soru yok) %16 oranında soru sorulduğu görülmektedir. Gerisi mevzuat…

O halde birinci olarak sınavın konularını değiştirmeliyiz. Türkçeyi doğru kullanma yeteneğini, akıl yürütme yeteneğini, sözel problemleri kavrama ve çözebilme yeteneğini, ilişki kurabilme yeteneğini, sonuç çıkarabilme yeteneğini ve genel kültürü ölçen bir sınav yapılmalıdır. İkinci olarak en önemli süreç  MEB’in belirleyeceği baraj puanını geçen adaylardan, sınav puanı sıralamasına göre, ihtiyacın 1,5 katı fazlası (İller ihtiyaçlarını tespit edip MEB’e bildirir. İhtiyaç belirlenirken 2-3 yıl baz alınabilir.) olacak şekilde yukarıda belirtilen bilgi ve beceriler konularında, konusunda uzman öğretim görevlileri tarafından ciddiyetle eğitime tabi tutulmak için eğitime çağrılırlar. Eğitimin süresi kamu ve özel üniversitelerin oluşturacağı bir komisyon tarafından belirlenebilir.  Üçüncü olarak bu eğitim sonucunda yapılacak ciddi bir sınavla ihtiyacın 1,5 katı fazla olan adaylar ihtiyaç olan sayıya indirilir. Son olarak, bilgi ve becerilerle donatılmış olan adaylar okul müdürü olarak atanırlar.

Böylece okul müdürleri daha etkili olarak görevlerinin başına geçmiş olurlar. Kervanı da yola çıkmadan düzmüş oluruz.

Her şey çocuklarımız için…       Hoşçakalın

           Muhammed ERBAŞ



1635 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Belki bir gün...
Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
                                   Süleyman ŞEN
VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2