• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

2011 Ar-Ge Raporu

KAĞITHANE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

AR – GE BİRİMİ

  PROJENİN HEDEFİ: Bu  çalışma ile  kurumlarımızın işleyişine katkı sağlanması ve okul ve kurumlarımızın daha nitelikli ve kaliteli kurumlar haline gelmesi amaçlanmaktadır.

 PROJEDE GÖREVLENDİRİLEN PERSONEL :  İlçe ve Okul Ar – Ge Birimi Üyeleri

 PROJE  KOORDİNATÖRÜ : Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Okul Ar – Ge Birimi Üyeleri

 PROJE YÖNETİMİ :  

 Okul ve Kurumlarımızın Kurumsal Kapasitelerinin Artırılması, Kurumsal işleyişinin iyileştirilmesi, Kurumsal Kimlik Oluşturulması, Adil Yönetim Anlayışının Geliştirilmesi ve  Yönetişim Anlayışının yaygınlaştırılması amacıyla  kurum idarecilerimizin konu hakkındaki görüş ve düşünceleri derlenerek bir araya getirilmiştir.

 Bu  çalışma ile  kurumlarımızın işleyişine katkı sağlanması ve okul ve kurumlarımızın daha nitelikli ve kaliteli kurumlar haline gelmesi  amaçlanmaktadır. Elde edilen veriler  bahsi gecen konular için yeterli olmayabilir ancak konuya ilgi çekilmesi  ve bu konunun ehemmiyetinin hatırlatılması açısından önem arz etmektedir. 

 Bu kapsamda  elde edilen veri sonuçları okul ve kurumların işleyişinde değerlendirilebilir. Belirtilen hususlar okul ve kurumlarımızda  imkanlar ölçüsünde uygulanmaya çalışılabilir. Çalışmanın öncelikli amacı konu hakkında kurum yöneticilerimize  bu konudaki bilgilerinin tekrar hatırlatılması ve farklı okullardaki uygulamalardan haberdar edilmesinin sağlanmasıdır.

 Konu hakkında daha detaylı veriler elde etmek için nitelikli eğitim kurumlarına geziler düzenlenebilir ve konu hakkında farklı  kaynaklara müracaat edilebilir ve bu konuda araştırmalar yapılabilir.

 Bu çalışmanın okul ve kurumlarımıza fayda sağlamasını ümit ediyoruz.

 Başarılar Diliyoruz.

 OKUL VE KURUMLARIN İŞLEYİŞİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ, KURUMSAL KİMLİK OLUŞTURULMASI, YÖNETİŞİM ANLAYIŞIN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN  OKULLARDAN GELEN VERİLERDEN ELDE EDİLEN GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELER.

 v      Her kurumun  Ablem / logotayp kullanım standartları olmalıdır.

 v      Her kurumun Antetli kâğıt tasarımı olmalıdır.

 v      Her kurumun Zarf tasarımı olmalıdır.

 v      Her kurumun Kartvizit tasarımı olmalıdır.

 v      Her kurumun Dosya tasarımı olmalıdır.

 v      Her kurumun Bloknot tasarımı olmalıdır.

 v      Her kurumun Haberleşme formları olmalıdır.

 v      Her kurumun Kurum içi yönlendirmeleri olmalıdır.

 v      Her kurumun Okul giyim ve davranış kuralları olmalıdır.

 v      Her kurumun kendisine ait Dijital materyallerin tasarımı olmalıdır.

 v      Bina cephesi ve iç tasarımı yapılmalıdır.

 v      Tanıtım materyalleri ( katalog, broşür, cd vb.) bulunmalıdır.

 v      Gazete, dergi veya diğer tanıtım materyalleri bulunmalıdır.

 v      Kurumsal web projesi olmalıdır.

 v      Kurumun Öğretmen kadrosu eksik olmamalıdır.

 v      Okullarda yapılacak tüm kurumsallaşma  çalışmaları , okulun ekonomik yeterliliği ve personel yeterliliği  dikkate alınarak yapılmalıdır. Yapılması tavsiye edilen hususlar  tedrici bir metodla uyganmaya gayret edilmelidir. Aslolan TKY anlayışı ile imkanlar nispetinde  her gecen gün daha iyi olabilmektir. 

 v      İş ve işlemlerde gerekli belgelerin (ders notları, planlar vb.) elektronik ortamda tutulması; bütün alanlarda projeksiyon eşliğinde ve internet bağlantılı olarak ders işleme ortamlarının oluşturulması gerekmektedir.

 v      Yöneticilerin, öğretmenler, öğrencilere ve velilere gerekli liderliği göstermelidir. Bunun için gerekli toplantı, seminer ve bilgilendirmeler zamanında yapılmalıdır.

 v      Bütün çalışanların yetki ve sorumluluğunu bilerek hareket etmesi ve bunun sağlanması için gerekli denetimlerin yapılması gerekmektedir.

 v      Alanlarımızdaki donanım eksiklerinin giderilmesi, gerekli konularda eğitimler ve hizmet içi kurslara katılımlar sağlanmalıdır.

 v      Çalışanların motivasyonunun yüksek tutulması için çeşitli faaliyetlerde bulunulması gerekmektedir.

v       Çalışanlara yetenekleri ölçüsünde görev verilmelidir.

 v      Yöneticiler veya öğretmenler taraf olmadan adil bir şekilde davranmayı prensip haline getirmelidir.

 v      Kararlara bütün çalışanların katılımıyla alınması gerekmektedir.

 v      Okulun gelir ve giderlerinin eğitim öğretim dönemi başında okul aile birliği toplantısında açıklanması ve gerekli dokümanlar okulun uygun yerlerine asılması ve okul web sitesinde yayınlanması gerekmektedir.

 v      Eğitim kalitesinin yükseltilmesi için öğretmenlerin ve öğrencilerin ekonomik ve sosyal gelişmelerini destekleyecek materyal, ekipman ve teknolojik donanım sağlanmalıdır.

 v      Eğitim çalışanlarının ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda eğitim seminerleri düzenlenmelidir.

 v      Kurumda    birlikteliğin  sağlanabilmesi  için  çalışanlar arasında  iletişim  sağlıklı olmalı, kararlar birlikte  alınmalı  okul  idaresi  ve  öğretmenler  ortaklaşa  hareket  etmelidir.

 v      Veli,  okul  idaresi  ve  öğretmen  işbirliğinin  sürekli  sağlanabilmesi  için sadece   veli toplantılarıyla   yetinilmemeli ,  sürekli   iletişim  içinde  olunmalıdır.

 v      Özelikle   sorunlu  öğrencilerin  velileriyle  sık  görüşülmeli  okulun  rehberlik  servisi  ile sürekli işbirliği sağlanarak  risk  en  aza indirilmeli  ve  okulun  işleyiş  düzeni  bozulmamalıdır.

 v       Eğitim  öğretim   süreci   okulun  duvarlarıyla sınırlı kalmamalıdır. Araştırma, İnceleme, Okuma becerileri öğrencilere kazandırılmalıdır.

 v       Veli  eğitim  seminerleri   düzenlenerek  anne  babaların  okulla  bağlarının  sağlanması  ve  çocuk gelişimiyle ilgili doğru  bilgiler edinmeleri  amaçlanmalıdır.

 v       Var olan kurumsal kimliğimizi daha da geliştirmek için; tüm sınıflarımızı akıllı sınıf sistemiyle donatarak teknolojik kimliğimizi oluşturmalıdır.

 v      Öğrencilerimizi sosyal-kültürel - sportif  etkinliklere katılmalarını özendirerek  yarışmalarda derece yapan bir kimlik oluşturmalıdır.

 v      Görev dağılımının net ve açık olarak belirlenip, yazılı hale getirerek ilgili şahıslara vererek sorunların daha çabuk çözümlenmesi sağlanmalı. Herkesin kendi sorumlukları içinde kalması sağlanmalıdır.

 v      Gelen –giden yazılar ilgili kişilere zamanında havele edilerek ; iş ve işlemleri son ana bırakılması engellenmelidir.

 v      Öğretmen-öğrenci ve idarecilerin sorumluluklarını bildiren kanun –yönetmelik ve yönergeleri kısa kısa maddeler haline getirip panolara asarak herkesin görev ve sorumluluğu kesin çizgilerle belirlenmelidir.

 v      Kurum çalışanlarının görev ve sorumluluklarının daha iyi yerine getirebilmesi için fiziki şartların oluşturulmasına katkı sağlanmalıdır.

 v      Kurum çalışanlarından dönütler alınarak eksiklikler ortaya çıkarılmaya çalışılmalıdır.

 v      Kurum çalışanlarına biz duygusu verilmeye çalışılmalıdır. Kurum çalışanları kurum ile aidiyet oluşturulmalıdır.

 v      Okulların mevcut teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya çalışmalıdır.

 v       Sınıf mevcutlarının azaltmak için çalışmalar yapılmalıdır.

 v      Öğretmenlerin performans esaslı değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesi gerekmektedir.

 v      Okullardaki fiziksel özelliklerin iyileştirilmesi. ( fen laboratuarı, spor salonu, BT Laboratuarı.) gerekmektedir.

 v      Sorunlu öğrenciler sosyal aktivite ve spora yönlendirilmeli.  Buna göre okullardaki sosyal aktiviteler ve bu aktivitelerin yapılacağı ortamların oluşturulması gerekmektedir.

 v      Okulun bulunduğu semtte fizibilite çalışması yapılıp ihtiyaçlar saptanmalı.Okullarda yapılan çalışmalar bu ihtiyaçlar doğrultusunda olmalıdır. ( örneğin; sosyo – ekonomik seviyesi düşük olan bir çevrede ebeveyn eğitimlerine ağırlık verilmelidir.)

 v       Performans artırılması için yönetici ve öğretmenin eğitilmesi ihtiyaç duyulan konularda eğitim ve seminerler düzenlenmesi gerekmektedir.

 v      Okulda tüm personelin kılık kıyafet yönetmeliğine uyması gerekmektedir.

 v      Anne baba eğitimi verilmesi gerekmektedir.

 v      Veli okula davet edilerek okulda yapılan etkinliklerden haberdar olmasının sağlanılması gerekmektedir.  Etkili bir iletişim için cep telefonuna mesaj gönderme sistemi kurulabilir.

 v      Proje tabanlı eğitime ağırlık verilmesi gerekmektedir.

 v      Uzman kişiler tarafından iletişim, etkin dinleme, ruh sağlığı, psikoloji, çocuk beslenmesi ve verimli ders çalışma alışkanlığı gibi konularda velilere eğitim verilmesi gerekmektedir.

 v       Okulda kullanılan malzemelerin yenilenmesi ve bakımı yapılması gerekmektedir.

 v      Eğitim ve Öğretimde uygulanan yenilik ve gelişmeleri takip edip değerlendirmek bu amaçla nitelikli ve başarılı eğitim kurumlarına geziler düzenlemek ve eğitim fuarlarını gezmek  gerekmektedir.

v      Eğitim ve Öğretim ile  ilgili standartları ve kaliteyi geliştirici çalışmalar yapmak ve tekliflerde     bulunmak, bu konularda gerektiğinde rehberlik ve danışmanlık yapmak.

 v      E-Okul sistemine mesaj  sisteminin eklenmesi, E-Okul sistemine veli adres bilgilerinin eklenmesi durumunda veliyi bilgilendirme ve daha kolay iletişim kurma açısından yararlı olacağını düşünmekteyiz.

v      ( İletişim, Güvenlik, Kararlara  Katılım, Değerlendirme, ödül, takdir, teşekkür. Olumlu Davranış Kazanma )

 v      Çevre okullarda gördüğümüz okula bağış yapan kişilere  teşekkür belgesi verilmesi  bağış yapan kişileri onurlandıracaktır.

 v      Okullara ciddi yardımlarda bulunan kişilere plaket verilmesi iyi olur.

v      Problem çözme ekiplerinde okulun bütün çalışanlarına görev verilmelidir.

 

v      Kurumsal Kimlik kavramı, görsel-işitsel iletişim başta olmak üzere, çok boyutlu bir imaj çalışmasını anlatır.

 

v      Bu çalışmanın amacı, kurumların tarihsel, kültürel, coğrafi kimliklerini, kuruluş amaçlarını ve ideallerini, ürün ve hizmetlerini, sektörel konumlarını, en az çabayla, en kısa zamanda ve etkili bir biçimde hedef kitleye aktarmaktır.

 

v      İyi hazırlanmış Kurumsal Kimlik bir kuruma şunları sağlar:

 

v      Kurum adının belleklere yerleşmesi

 

v      Kurum özelliklerinin görsel hızda aktarılması (dinamizm, yenilikçilik vb.)

 

v      Ürün ve hizmetlerin kalite garantisi

 

v      Ürün ve hizmetlerin doğası ve sektörel konumları hakkında ilk bilgileri iletmesi

 

v      İlk bakışta rakiplerden ayrılma

 

v      Kurumsal Kimlik dönemsel olarak yenilenmeye de ihtiyaç duyar. Kurum ve pazar geliştikçe “farkı fark ettirmenin” en etkili yolu bunu imaja yansıtmak, diğer bir deyişle, önyargıyı aşacak kadar etkili ve dolaysız, yani görsel yoldan anlatmaktır.

 

v      Logo kurumsal kimliğinizin bizzat bedenidir. İyi bir logo, bir kurum için en akılcı ve             getirisi olan yatırımdır. “Kaliteli hizmet veren bir firmanın kaliteli bir logosu olmalıdır” anlayışına dünyanın tüm kurumsal başarı öykülerinde rastlarız. Her yerde kullanabileceğiniz bir kimlik ögesi olup şu özellikleri taşımalıdır:

 

v      Sektörde benzersiz olmalıdır.

 

v      Maksimum bilgiyi minimum sürede vermelidir.

 

v      Mümkün olan en geniş kitle tarafından algılanabilmelidir.

 

v      Renk, biçim gibi özellikleriyle kurumun hizmet ve ürünleriyle ilişkili olmalıdır.

 

v      kurumun“ruhunu” yansıtmalı, somutlaştırmalıdır.

 

v      Bütün yüzey ve boyutlara sorunsuz uygulanabilmelidir.

 

v      Farklı yüzey ve medyalara uygulanması aşırı masrafa yol açmamalıdır.

 

v      Kurumsal Kimlik Kapsamındakiler:

 

v      Kurum ve hizmet adı  oluşturulmalıdır.

 

v      Marka kimliği: Marka isminin bulunması, isim haklarının satın alınması, logo tasarımı, logotype tasarımı, logonun farklı alanlarda kullanımı, etikette, reklamda ve benzeri uygulamalarında kullanımı vb. kapsamaktadır.

 

v      Amblem, logo, logo type tasarımı: Kurum kimliğini oluşturan öğelerde yazı karakteri, ölçekleme sistemi ve kurum renkleri doğru uygulanmalıdır.

 

v      Logo ve amblemin değişik malzemeler üzerinde uygulamaları: Örneğin çok değişik kullanım alanları olan tabela ve panolar gibi kurumun kalıcı bir biçimde kamu önüne çıkan görüntülerinde şirket kurumsal kimliğinin yansıtılması.

 

v      Muhasebe evrakları tasarımı olmalıdır.

 

v      Faaliyet raporu ve kurum tanıtım kitabı olmalıdır.

 

v      Değerli evrak tasarımı olmalıdır.

 

v      Kurumsal kimlik oluşturma sureci 5’e ayrılır.

 

v      Tasarım süreci öncesi yapılacakların tespiti ve onaylanması.

 

v      Tasarım süreci zamanlaması

 

v      Tasarımların sunumu

 

v      Sunum sonrası düzeltiler

 

v      Onaylanan tasarımların baskı ve uygulama süreci zamanlaması

 

v      Başarılı bir kurumsal kimlik çalışması için, olmazsa olmaz olarak nitelendirilmesi gereken tek şey, kurumla ilgili tüm verilerin eksiksiz ortaya konmasıdır. Bu veriler kısa zaman içerisinde, kurumun tasarımla ilgili genel anlayışı ortaya koyup, çalışmanın en doğru süreçte ve doğrulukta ilerlemesini sağlayacaktır.

 

v      Başarılı bir kurumsal kimliğin kuruma kazancı tabii ki hemen olmaz, olamaz. Bu davranış tamamen geleceğe yatırımdır. Kurumun kendisiyle ilgili vermek istediği mesaj ne ise, bu yolla verilir. Firmanın diyalog kurmak istediği kişi veya kurumlar kimlerse onlara gösterdiği yüzüdür kurumsal kimlik.

 

v      Branş sınıflarının oluşturulması kapasite artırımına hizmet edecektir.

 

v      Okulun fiziki yapısı etüt edilerek atıl alan bulunmamasına özen gösterilebilir.

 

v      Okul bahçesi yeterince büyük olan okullarda bahçe altlar açılarak spor salonu, yemekhane kütüphane gibi eklentiler yapılabilir. Böylece hem bahçe küçülmemiş hem okulda en çok yer kaplayan birimlere yer bulunmuş olur.

 

v      Öncelikle sağlıklı ve düzenli çalışan idari kadro oluşturulmalıdır.

 

v      Tüm idarecilerin ortak hedeflere kilitlenmesi ve hareket etmesi gerekir.

 

v      Çevre ve velilerle samimi ve seviyeli iletişimi öğrenmek ve uygulamak durumundadırlar.

 

v      Okul dışında yaşanan sorunlara duyarlı olmak ve bunu kurumun tamamına yaymakta başarılı olmaları gerekir.

 

v      Okulun ismini güzel ve başarılı etkinliklerle beraber anılacak duruma hizmet edecek adımlar atmalıdır.

 

v      İyi bir kurum haline gelebilmek için okulun disiplin kuralları belirlenmeli ve bu kuaralların öğretmen, öğrenci ve veliler tarafından benimsenmesi sağlanmalıdır.

 

v      Başarılı bir eğitim kurumu haline gelebilmek için öğrenme isteğinin öğrencilerde  oluşturulabilmesi için  okumanın önemi, ilmin önemi, geleceğin meslekleri, nitelikli insan olmanın güzellikleri gibi konular öğrencilere değişik zamanlşarda sıklıkla anlatılmalı.

 

v      Başarılı bir kurum için eğitim – öğretim sürecinin çeşitlendirilmesi, bu süreci daha eğlenceli hale getirilmesi, okulun öğrencilerin seveceği mutlu olacağı mekanlar haline getirecek etkinlik ve çalışmalar yapılması gerekmektedir.

 

v      Öğrencilerin eğitim öğretimin yanında evrensel değerleri öğrenmesi ve değerler eğitimi konularında beceri kazanmaları da önem arz etmektedir. Bu hususta öğrencilere yönelik yapılacak çalışmalar ile öğrencilerin  değerler eğitimi, ahlak kuralları, evrensel değerler konusunda donanım kazanmaları sağlanmalıdır.

 

v      Okullar zararlı alışkanlıklara karşı öğrenci ve velilere yönelik seminer ve bilgilendirme çalışmaları yapmalıdır.

 

v      Obazite, sağlıklı beslenme gibi konulardada öğrenci ve velileri bilgilendirme semineri ve toplantıları yapılmalıdır.

 

 

 

v      İdarecilerin evrak yükünün azaltılması gerekir. Öyle ki il ve ilçeden gelen yazılara yanıt ve gereğinin yapılması için okul işleri ertelenmek zorunda kalınıyor.

 

v      Görev tanımları yapılarak sorumluluklar paylaştırılmalı ve takibi yapılmalıdır.

 

v      Meslek okullarında mutlaka meslekçi idareciler bulundurmalıdır. Meslek dersleri ve öğrencileri genel lise öğrencilerinden farklıdır. Bu farklılıkları idareci ve öğretmenleri tarafından en verimli şekilde iş hayatına kazandırılabilmesi için ortak hareket etmek zorundadır.

 

v      Yeniliklere ayak uydurabilmek ve takip etmeyi alışkanlık haline getirebilmek için düzenli olarak hizmet içi eğitime alınmaları gereklidir.

 

v      Yapılan değişikliklerin, faydalı olabilecek tavsiyelerin belirli aralıklarla e mail adreslerine gönderilmesi faydalı olacaktır.

 

v      Ders saatleri azaltılmalı ve öğrencinin eğitiminde önemli yeri olan derslerin verilmemesine özen gösterilmelidir.

 

v      Öğretmenliği bilmeyen idarecilik yapamaz. Bu yüzden idarecilerin en az 5-8 yıl öğretmenlik yapmalı ve kurum içindeki sorunları tam anlamıyla tanımış olmalıdır.

 

v      Çalışanlarla samimi, seviyeli ve iyi niyetli bir iletişim ağı oluşturmalıdır.

 

v      Kendi sıkıntı, sorun ve varsa komplekslerini çalışana yansıtan idarecinin bulunduğu yerde mutsuzluk vardır ve kurumdaki mutsuzluk başarısızlık demektir.

 

v      İşleyişin düzenli devam edebilmesi için iyi bir idarecinin insan hallerinden anlayabilmesi gerekir. İnsanı tanıyan, önemseyen ve insana değer veren kişi olmalıdır.

 

v      İdarecinin taraf olduğu yerde sorun bitmez. Bu noktada din, dil ve ırk gözetmeksizin çalışanlarına eşit mesafede durabilmelidir.

 

v      Görev dağılımında sadece işi yapabileceklere vermek yerine kurumdaki herkesi iş yapabilecek noktaya getirmelidir.

 

v      Okul binalarının teknolojik donanımı arttırılmalıdır.

 

v      Öğrencilere ve velilere yönelik olarak, okul bünyesinde sosyal-kültürel içerikli kurslar açılarak öğrencilerin ve velilerin okuldaki etkinliği artırılmalıdır.

 

v        Okullarda alt yapısı güçlü ve hızlı internet erişiminin sağlanması gereklidir.

 

v      Bakanlık ve İl Milli Eğitim müdürlüğünün yürütmekte olduğu eğitimde iyi örnekler benzeri çalışmalar  takip edilerek  okula fayda sağlayabilecek çalışmalar uygulanmaya çalışılabilir.

 

v      Okulda kurumsal kimlik oluşturulabilmesi için kurum çalışanlarının belirli bir süre bir arada çalışmış olması gerekmektedir.

 

v      Kurum mezunlarını bir araya getirecek geleneksel faaliyetler organize edilmelidir.

 

v      Örneğin; Geleneksel pilav günleri, mezuniyet yemekleri gibi.

 

v      Mezunlarımızın kurumlarına maddi ve manevi desteklerinin sağlanmasına yönelik faaliyetlerde bulunulmalıdır.

 

v      Kurumun tarihsel ve kültürel yapısı, idealleri, yetiştirdiği öğrencilerin başarısı, merkezi sınavlardaki başarı düzeyi etkili biçimde hedef kitlelere aktarılmalıdır.

 

v      Kurum çalışanları arasında ayrım yapılmadan herkese eşit davranılmalıdır.

 

v      Çalışanların ödüllendirilmesinde liyakate önem verilmelidir.

 

v      Çalışanlarla mesai dışında beraberce zaman geçirerek aktiviteler (piknik, çalışanların doğum günün kutlamaları v.b.)  planlanarak yapılmalıdır.

 

v      Aynı sınıfı okutan öğretmenler arasında etkileişimin sağlanması gerekir. Örneğin 1.2.3.4.5. sınıfları okutan öğretmenler arasında zaman zaman toplantılar yapılmalı. Müfredat ve öğrencilere ilişkin görüşmeler yapmalıdır.

 

v      Çalışanların sorunlarıyla ilgilenilmelidir.

 

v      Çalışanlara yönetim tarafından değer verildiği hissettirilmelidir.

 

v      Kurumda biz duygusu hâkim kılınmalıdır.

 

v      Kurum personeli arasındaki iletişimin sağlıklı olmasına özen gösterilmelidir.

 

v      Eğitim ve öğretimde teknolojik materyallerden (Projeksiyon, akıllı tahta, bilgisayar, v.b)           azami ölçüde yararlanılmalıdır.

 

v      Öğrencilerin sosyal faaliyetlerden yeterince faydalanabilmeleri için okullardaki eksiklikler  ( Spor slonu, tiyatro salonu, v.b) giderilmelidir.

 

v      Okullarda rehberlik hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için öğrenci sayıları göz önünde bulundurularak yeterli rehber öğretmen ihtiyacının giderilmelidir.

Öğrenci velilerine yönelik seminerler düzenlenerek eğitim ve öğretime velilerinde katılımının sağlanmalıdır.

 

v      Örgütsel psikoloji temelinde idarecilerin örgüt iklimi oluşturma, problemler karşısında bilimsel yöntem geliştirebilme, olaylar karşısında, kurumsal, örgütsel ilişkilerde bilimsel perspektifler sunabilme yetilerine işlevsellik sunabilmelerine katkıda bulunmalıdır.

 

v      Modern yönetim anlayışı çerçevesinde iletişim hukuku anlayışının geliştirilmesine yönelik eğitimlerin düzenlenmelidir.

 

v      Ar-Ge kapsamında yapılan çalışmaların ve sorumlu idarenin metadolojik açıdan bilimsel bilgiye yatkın, bilimsel araştırma, bilimsel yayın terminolojisini ve yöntemini değerlendirebilen yetkinliğe ulaştırılması noktasında çalışmalar yapılmalıdır..

 

v      Okulumuzda verdiğimiz hizmetler doğrultusunda talep yaratmak için planlı, bilinçli olarak farklılaşmaya çalışılmaktadır.Velilerimiz tarafından tercih edilebilmek amacı ile bir takım görsel unsurlar, kurumsal iletişim ,kurumsal imaj, kurumsal davranış ve kurum felsefesine uygun unsurlar ortaya koymaya çalışılmaktadır.Bu nedenle okulumuzda görev yapan tüm personel kurumumuz ile bütünleşme içerisindedir.

 

v      Okulumuzda rakiplerimizden farklı olmak ve toplumda olumlu bir imaja sahip olmak için kendimize ayrı bir kimlik oluşturmaya çalışmaktayız. Bu kimliğe Seyrantepe İlköğretim Okulu olarak niçin ihtiyaç duyduk? Bunun cevabı ,  okulumuzda  çalışanların okul  ile bütünleşmesini sağlamak , okul dışında ise diğer okullardan ayırt edilebilmek ve onlardan farklı olabilmektir. Tüm ilköğretim okulları aynı hizmeti vermektedir. Fakat tercih edilebilir olmak önemlidir.

 

v      Kimliğimizin ,  okulumuza ait üç noktayı yansıtması için çalışmaktayız.

  1. 1.      Kim olduğumuzu
  2. 2.      Ne yaptığımızı
  3. 3.      Nasıl yaptığımızı

 

v      Bu doğrultuda okul kültürümüzü oluşturup, yaptığımız faaliyetler sonucunda kurumsal imajımızı yaratmaya çalışmaktayız. Okulumuz uzun vadede başarılı ve güçlü olmak istemektedir.

 

v      Tüm personelimizin ve öğrencilerimizin beden ve ruh sağlığı önceliğimizdir.

 

v      Bireysel, kültürel ve sosyal farklılıklarda hoşgörü bizim için önemlidir.

 

v      Milli ve manevi değerlerimize bağlıyız.

 

v      Akılcılık ve bilimsellik çalışma felsefemizin temelini oluşturur.

 

v      Kararlarımızda ortak akıl esastır.

 

v      Öğrenciler bizim varlık nedenimizdir.

 

v      Öğrenci merkezli eğitimi esas alırız.

 

v      Hizmet verdiklerimizin istek ve beklentileri   bizim için önemli ve inceliklidir.      ( Dilek kutumuzda yazılan istek ve şikayetler her ay düzenli bir şekilde incelenir)

 

v      Başarı anlayışımızın sürekli ve sürdürülebilir olması için çalışmaktayız

 

v      Biz öğrenmeyi bir bütünlük  içinde ele alır çağdaş eğitimi planlı bir şekilde uygulamaya çalışmaktayız.

 

v      Karşılaştığımız güçlükler karşısında yardımlaşırız, alternatif çözümler üretir, sorunların üstesinden gelmeye çalışılmalıdır.

 

v      Okulumuzun  her yaştaki insanın her zaman yararlanabileceği “Bilgiye Erişim” merkezi haline gelmesi  için çalışılmaktadır.( Bilgisayar sınıfımız formatör öğretmeni ile birlikte mesai saatleri içinde daima açık tutulmaktadır)

 

v      Öğrencilerimizin okula devamını sağlamak için mesaj sistemi kullanılmaktadır.

 

v      Öğrencilerin sosyal,kültürel ve sportif etkinliklere katılım, yardımlaşma, okulun çevreye tanıtımı gibi etkinlikler ile akademik başarılar ödüllendirilir.

Okulumuzda yönetimimizin adil olmasının sağlanabilmesi için aşağıdaki çalışmaların yapılmasına karar verilmiştir.

 

v      EŞİTLİK : Okulumuzun idari yönetimi okulumuzda yapılan tüm çalışmalarda ve faaliyetlerde , tüm çalışanlarına ( hizmetliler dahil) eşit davranmak.Olası çıkar çatışmalarının ortadan kalkmasını sağlamak.Personel, okulumuzda çalıştığı süre boyunca haklarına kendisi gibi sahip çıkıldığını bilmesini sağlamak.

 

v      HESAP VEREBİLİRLİK : İdare olarak veli-öğrenci,öğretmene karşı açık olmak,rahatlıkla bulunduğumuz durum hakkında yorum yamak ve  hesap verebilmek

v      SORUMLULUK : Okul adına yapılan  tüm çalışmaların mevzuata, kurallara ve okul içi düzenlemelere uygunluğunu ve bunun denetlenmesini sağlamak.Alınan ve verilen tüm sorumlulukların sonucunu denetlemek.

 

v      ŞEFFAFLİK : Okulumuzla ilgili tüm bilgilerin ( finansal ya da finansal olmayan) zamanında, doğru, eksiksiz ,anlaşılabilir, yorumlanabilir bir şekilde veliye duyurulmasını sağlamak.

 

v      Yönetim yapısı analizi, yeniden yapılandırma, program ve karar verme mekanizmasını geliştirme, meslek içi eğitim programları planlama ve yürütme, bilgisayar tabanlı bilgi sistemleri kurma süreçlerine bir bütün olarak yaklaşma biçimi ile  kurumsal kapasite geliştirilir.

 

 

 

v      Okul adının belleklere yerleşmelidir.

 

v      Okul özelliklerinin görsel hızda aktarılması (dinamizm, yenilikçilik vb.)

 

v      Okul hizmetlerinin kalite garantisi  olmalıdır.

 

v      Kurumsal Kimlik dönemsel olarak yenilenmeye de ihtiyaç duyar.

 

v      Okulların logosu olmalıdır. Logo kurumsal kimliğinizin bizzat bedenidir.

 

v      Dosya, antetli kağıt, zarf, kartvizit tasarımı: Güçlü ve tutarlı bir kurumsal kimlik sunabilmek için gerekli kurallar ayrıntıları ile belirtilmeli ve ölçü ve renklerinin standart hale getirilmelidir.

 

v      Faaliyet raporu ve kurum tanıtım kitabı. Dergi çıkarma.

 

v      İmkansız, işe yaramaz,yapamam,denemeye değmez, nasıl daha iyi yapabilirim konusu sürekli gündemde olmalıdır.Nerede olduğu ve nereye gidileceği tam olarak belirlenerek sağlam bir vizyon oluşturulmalıdır.Stratejik plana riayet edilmelidir. Kurumun amaçlarının ve bunun için yapılması gereken iş ve işlemlerin belirlenmeli,hizmet içi eğitim yapılmalı,çeşitli eğitimler verilmelidir.Kurum kültürünün oluşturulmalı, Ekip çalışması teşvik edilmeli,kurum sürekli geliştirilmelidir.

 

v      Örnek davranışlar sergilenmelidir.

 

v      Öğretmen çocukların sorunlarının çözümünde uyarıcı ve eğitici bir tutum içinde olmalıdır.

 

v      Öğretmen çocukların sağlık sorunları ile çok yakından ilgilenmelidir.

 

v      Öğretmen Çocukların sosyal değer ve kurallarına uygun davranışlar geliştirmesine çalışmalıdır.

 

v      Temel kavramların geliştirilmesini kolaylaştıracak araçlar planlamalı ve geliştirmelidir.

 

v      İdareciler tarafsız olmalıdır. Herkese eşit davranmalıdır. Bütçesine göre hareket etmeli, kaliteyi sürekli arttırmalıdır.

 

v      Okuldaki işlerin hızlı ve sağlıklı yürüyebileceği şekilde idareciler arasında adil bir görev paylaşımı yapılarak, bu görev paylaşımın tüm öğretmenlerin göreceği yerlerde asılı tutulması, yönetim sistemindeki karmaşanın, ikili ilişkiler çerçevesinde yapılan haksız uygulamaların ve işlerin yavaş yürümesinin önüne geçeceği düşünülebilir.

 

v      Okul idaresi kendi arasında görüş birliği yaparak okuldaki uygulamaların bir standart yakalaması ve ortak değerlerin yerleşmesi amacına yönelik olarak, okulun kendi koşulları içinde saygın, oturmuş bir okul kültürünün oluşması için özel çaba sarf etmesi ve bu kültürü yukarıdan aşağı tüm birimlere yansıtması gerekmektedir. Böylece okuldaki uygulamalarda birlik sağlanmış olacağı gibi birçok karmaşanın da önüne geçilmiş olacağı düşünülebilir.

 

v      Okul idareciliğinin evrak memurluğundan ibaret olduğu şeklindeki yanlış anlayıştan kurtularak, okul idarecilerinin asli görevlerinin her şeyden önce eğitim liderliği olduğu unutulmamalıdır.

 

v      Bu anlayışın gereği olarak da idarecilerin okuldaki tüm eğitim öğretim süreçlerinin bizzat içinde olmaları, bu eğitim süreçlerine liderlik, organizatörlük ve denetmenlik yapmaları gerekmektedir.

 

v      Öğretmenlerin huzurunu kaçırarak motivasyon düşüklüğüne neden olabilecek diğer bazı konularda da yine hassas olunmalıdır.

 

v      Görev paylaşımında ve komisyon üyeliklerinde eşit ve adil davranarak herkese görev verilmeli, okula olan aidiyet duygusu geliştirilmelidir.

 

v      Herkesin hiç kuşku duymayacağı şekilde eşitliğe, tarafsızlığa ve şeffaflığa önem verilmelidir.

 

v      Okul binalarının fiziki durumları iyilestirilmelidir.Kurum yetkilileri binaların

bakımı ve onarımı için gerekli özen ve dikkati göstermelidirler

 

v      Kurumların hizmetli ihtiyaçları karşılanmalıdır.

 

v      Yerel yönetimlerce yapılan yardımlar esit ve adaletli olarak dağıtılmalıdır.

 

v      Okulların personel ihtiyaçlarına geçici değil kesin çözüm bulunmalıdır.

 

v      Her öğretim yılında 2 defa yapılan bölge zümre toplantıları daha objektif ve

kurumların bilgi paylaşımının yapıldığı toplantılar olmalıdır.

 

v      Kadrolu öğretmen atamalarının bir an önce yapılıp okullarımıza kadrolu

öğretmenlerin atanmasının sağlanması . Böylece kadro tamamlanırsa her öğrencinin

bulunduğu bölge okullarına kaydının yapılması sağlanır.

 

v      Kurumların çalısma sistemlerinin iyilesmesi için, önce çevre halkının devlet

okullarına karsı bakıslarının değistirilmesi, okulların birer yardım kurumu olmadığının bilincine vardırılması gerekir. Buda çevre halkının gelir düzeylerinin yükseltilmesi ile gerçeklesir.

 

v      Bazı okullarda kadrolu öğretmen eksikliği varken .bazı bölge okullarında norm

kadro fazlası öğretmenlerin bulunması ,adil bir dağılımın olmadığının göstergesidir.

 

v      Kurumların isleyisinin düzenli bir hale gelebilmesi için , her okulun öğretmen

kadrosunun tam olması ,okullarda kadrolu yardımcı hizmetlilerin bulunması ve bütün okullara

aynı gözle bakılması gerekir.

 

v      Dersliklerin interaktif eğitim yapılabilir hale getirilmelidir.

 

v      Dersliklerin eğitim bilimleri esasına göre dizayn edilmesi gerekir.

 

v      Mümkünse Ders sınıflarının oluşturulmalıdır.

 

v      Dersliklerde okulun misyon ve vizyonun  bulundurulmalıdır.

 

v      Sınıflarda beyaz bayrak uygulamasına gidilmelidir.

 

v      Okul bahçesinin sporsal faaliyetlere uygun hale getirilmelidir.

 

v      Okul bahçesindeki atıl yerler  ağaçlandırılmalıdır.

 

v      Okulda tasarruf  düşüncesi her zaman için temel  değerler arasında olmalıdır.  Tasarruf  idareci, öğretmen,  öğrenci ve veli için temel anlayış   haline getirilmelidir.

 

v      Önceden hazırlanmış form eşliğinde nöbetçi öğretmenlerin günlük olarak okul temizliğinin denetimini yapmalıdır.

 

v      Öğretmen ve idarecilerin eğitim teknolojisini kullanmasına yönelik eğitim çalışmalarının yapmalıdır.

 

v      Öğretmenlerin  mesleki gelişimine yönelik yayınların okula sürekli gelmesinin sağlanmalıdır.

 

v      Aylık , çalışan memnuniyet anketlerinin yapılmalıdır.

 

v      Okul girişlerine dilek ve şikayet kutularının konulması ve bu kutuların haftalık olarak açılıp değerlendirilmelidir.

 

v      Aylık olarak aksıyan yönlerimiz ve  çözüm önerileriniz konulu anket çalışması yapılmalıdır.

 

v      Üstün performans gösteren arkadaşlarımızın onure edilmelidir.

 

v      Periyodik olarak, ayın hizmetli seçiminin yapılması ve ödüllendirilmelidir.

 

v      Personel devam ve devamsızlığının takibinin yapılmalıdır.

 

v      Şube rehber öğretmenler toplantısında alınan kararların takibinin yapılmalıdır.

 

v      Sorunlu öğrencilerin  evlerine ziyaret yapılmalıdır.

 

v      Öğrencilerimizin düğün ,cenaze v.b törenlerine iştirak edilmelidir.

 

v      Öğrencilere yönelik verimli ders çalışma seminerlerinin düzenlenmelidir.

 

v      Velilere yönelik “iyi bir ebeveyn nasıl olmalı” konulu seminerler düzenlenmelidir.

 

v      Öğrencilere yönelik mesleki tanıtım çalışmalarının yapılmalıdır.

 

v      Giriş ve çıkışlarda ziyaretçi kart  uygulamasının yapılmalıdır.

 

v      Okul çevresinde görülen şüpheli kişilerin emniyete bildirilmelidir.

 

v      Okul çevresinde seyyar satıcılara izin verilmemelidir.

 

v      Sınıf öğrencilerinin kaydı sırasında mesleki yönlendirme, velinin isteğine göre değil, imza sorumluluğu olan öğretmenlerin önerileri doğrultusunda  olmalıdır.

 

v      Disiplin suçları e- okul sistemine kaydedilip, devlet takibi altına tutulmalıdır.

 

v      Üçretli öğretmenlerinin derslerinin, norm kadro çercevesi içinde kadrolu öğretmenlerin derslerine doldurulması gerekmektedir.

 

v      Okul öğrenciler için gelişimlerini sağlayabilecekleri bir ortam haline getirilmelidir. Sosyal etkinlik , gezi , seminer, yarışma ve benzeri çalışmalarla okulun öğrenciler için hayata hazırlanacakları ve bir üst öğrenime hazırlanabilecekleri  kurumlar haline getirmelidir.

 

v      Zümre toplantılarının ve yıllık plan çalışmalarının eğitim – öğretim yılı başlamadan  önce bitirilmiş olması gerekmektedir.

 

v      Lise öğrencilerinin yarışmalara katılmaları , eğitimlerini aksatmayacak ölçüde olmalıdır.

 

v      Makam görevlerinin verileceği kişilerin , belli bir hazırlık eğitiminden geçmesi ve liyakat sahibi olması gereklidir.

 

v      Okulumuzun Fiziki imkânlarının tam kapasite ile kullanılmasının sağlanması (Okul Bahçesine atölye ve laboratuarların yapılması/yaptırılması)

 

v      Sınıfların akıllı tahta sistemi ile donatılması (Tüzel, Özel Kurum ve Kuruluşlarla %100 ğitime Destek Kapsamında Görüşmeler yapılması )

 

v      Öğretmenlerin mesleki ve pedagojik bilgi düzeylerinin güncellenmesi ve arttırılması amacıyla ilçe veya kurum içrecisinde resmi olarak hizmet içi eğitim faaliyetlerinin açılması gerekmektedir.

 

v      Okul Öğrenci meclisinin ve temsilcisinin okul yönetimi içerisindeki katılımının arttırılmalıdır.

 

v      Okul yönetiminin aldığı/alacağı  kararların tüm personelin katılımın sağlanarak alınması, alınan karaların personel, veli ve öğrenciler tarafından bilgilendirilmesi ve kolay ulaşabilmelidir.

 

v      Kurum kimliklerinin Sosyal Kulüpler ve Rehber Öğretmenler aracılığıyla okul vizyonuna paralel olmasının sağlanmalıdır.

 

v      Okul güvenliğinin sağlanırken çevredeki kurum kuruluş ve esnafla hareket edilmelidir.

 

v      Kurum çalışanlarının motivasyonu arttırmak amacıyla ödül ve disiplin yönetmeliğinin ödül kısmının daha öncelikli olmasının sağlanmalıdır.

 

v      Dersliklerde,atölye ve laboratuarlarda  daha kalıcı bir öğrenme sağlanması için görsel ve işitsel materyallerden (perspektif,sineperde,akıllı tahta,hoparlör sistemleri gibi) faydalanılmalıdır.

 

v      Okullardaki mesleki ve psikolojik rehberlik hizmetlerinin artırılması,öğrencilerin rehberlik hizmetlerinden sürekli faydalanmalarının sağlanmalıdır.

 

v      Öğretmen atamalarına önem verilmesi ,geçici öğretmenler yerine herkese branşları doğrultusunda kadrolu atamalar yapılmalı (Okulumuzun eş durumu atamalarından çıkarılarak ilk atamaya açılması)  gerekmektedir.

 

v      Okulumuza hizmetli, güvenlik görevlisi ve memur kadrosunda elemanlar verilmelidir.  

 

v      Öğrenciye yeni öğrendiği bilgiyi aileyle paylaşmaya yönelik ödevlendirmeler yapılarak aile eğitimine de katkı sağlanmalıdır.

 

v      Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere daha destekleyici ödüllendirmeler yapılmalıdır.

 

v      Sorun yaratan öğrencilere yaptırım uygulanmalıdır.

 

v      Öğretmenlerin performanslarının adil olarak gözlenmesi, ödül mekanizmasının özellikle motivasyonu arttırmak için  düzenli ve daha sık işlenmesinin sağlanması (Ödüllendirmeler maaşla olabileceği gibi, çeşitli etkinlik biletleri, kültürel geziler şeklinde de olabilir)

 

v      Sınıfların bilgisayar, yansıtıcı ve internet ağıyla örülmelidir.

 

v      Masa Tenisi ve satranç gibi etkinlikler için öğrencilere serbest etkinlik alanlarının oluşturulmalıdır.

 

v      Okulların sevimli ve cazip yönünü öğrenci gözünde oluşturabilmek için tenefüslerde okul kontrollü Türk hafif müziği parçalarının dinletilmelidir.

 

v      Kurum içinde Öğretmenlere de Kurum-Net tarzı bir programın hazırlanarak duyuruların daha hızlı ve kağıt israfı olmadan yapılmasının sağlanması için,öğretmenler odasına ve/veya bilgisayar laboratuarına birden fazla bilgisayar bulundurulması.

 

v      Çeşitli mesleklerden bilirkişilerin okula davet edilmesiyle iş kollarının tanıtılmalıdır.

 

v      Okullardaki çalışan personelin aileleri ile birlikte tiyatro sosyal etkinlik , gezi, piknik gibi organizasyonlarda yerel yönetimlerce desteklenmelidir.

 

v      Yerel yönetimlerin katkısıyla öğretmenlerin başarılı çocuklarına çeşitli burs imkanları

Sağlanmalıdır

 

v      Kağıthane Kültür Merkezi, Belediye’ye bağlı spor merkezleri ve okulların spor

salonlarının bu tür imkanları olmayan okulların da kullanımına açılmalıdır.

 

v      İhtiyaç sahibi okullar ile hayırsever kişiler arasında koordinasyon sağlanarak eğitimde nitelik,nicelik açısından artışlar ve iyileştirmeler yapılmalıdır.

 

v      Kurumsal Kimlik oluşturulması, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, R.A.M vb, bütün birimlerin özel eğitimle ilgili standartların oluşturulması, gerekli kanun ve yönetmeliklerin yoruma gerek kalmaksızın netleştirilmesi,uygulama ve tavır birliği içinde olunması gerekmektedir.

 

v      Kurum çalışanlarının görev ve sorumluluklarını daha verimli olabilmesi için ayın

ve yılın öğretmeni belirlenen formata göre seçilmeli ve ilan edilmelidir.

 

v      Çalışanların birbirlerinden memnuniyeti ölçülerek öğretmenler arası ilişkiler

güçlendirilmelidir.

 

v      Okul yıllıkları hazırlanmalı veya bülten olarak yayınlanmalıdır.

 

v      Öğretmenlerin eğitim ihtiyaçları tespit edilerek gerekli eğitim ve seminerler

Önceden  planlanmalıdır.

 

v      Başarılı bir kurumsal kimlik çalışması için, olmazsa olmaz olarak nitelendirilmesi gereken tek şey, kurumla ilgili tüm verilerin eksiksiz ortaya konmasıdır. İyi bir stratejik plan hazırlanması ve bunun kurumun web sitesinde yayınlanmasu gerekir.

 

v       Başarılı bir kurumsal kimlik için; eğitim kurumu yöneticilerinin bir anlayış, bir kültür, bir geçmiş ve bir hedefi olması gerekir.

 

v      Başarılı bir kurumsal kimlik için; kurumun mutlaka bir logosu olmalıdır. Logo tasarlanırken uygulama alanları çok iyi düşünülmeli, teknik olanaklar göz önünde bulundurulup her alanda tutarlı bir şekilde uygulanabilirliği hesaplanmış olmalıdır.

 

v      Kurumsal kimlik bir kurumun öncelikle adının belleklere yerleşmesini ve eğitim kurumunun imajını en kısa yoldan hedef kitlesine ulaşmasını sağlanmalıdır.

 

v      Kurumsal kimlik bir eğitim kurumunun rakiplerinden ayrıldığı pozitif yönlerini ortaya çıkarırken; kaliteli ve güvenli olma özelliklerinin de ilk izlenimlerini verir.

 

v      Yönetiminiz altındakilere karşı daima içinizde sevgi ve nezaket duyguları beslenmelidir.  Kanun , tüzük , yönetmelik insani nezaket kuralları içerisinde içra edilmelidir.  

 

v      Herkese adil davranmalıdır.

 

v      Taraf tutmamak ve bazı insanları kayırmamalıdır.

 

v       Doğru, dürüst ve nezaketli olmak  ve çıkarcı davranmamalıdır.

 

v      Halkın güvenini kazanmalıdır.

 

v      Herkesin iyiliğini istemelidir.

 

v       Yaptıklarınızla başkalarını minnet altında bırakmamalıdır.

 

v      Yapmaya güç yetiremeyeceğimiz işler de vaat etmemelidir.

 

v      Öfkemizi kontrol altında tutmak. Öfkeli iken karar vermekten sakınmalıdır.

 

v      Okul idaresi çalışmalarını iş paylaşımcı ve takım çalışması şeklinde yapmalıdır.

 

v      Okul idareleri ideolojiden uzak toplum eğitimi adına herkese gönlünü açan paylaşmayı seven toplum önderi kişiliğine sahip olmalıdır.

 

v      Okul idareleri ekip arkadaşlarına yerinde ve zamanında evet yada hayır demesini bilmelidir.

 

v      Okul idareleri kurumlarında belirtilen hedefleri gerçekleştire bilmek için düne takılmadan geleceğe yönelik gelişim plan ve projeleri hazırlamalıdır.

 

v      Okul idareleri yönetim anlayışından daha çok yönetişim anlayışı ile hareket etmeli, eğitim sürecinde çalışanları, iç ve dış paydaşları ile iletişim halinde olmalı,  paydaşlarına   süreçte söz hakkı vermeli, Paydaşlardan herkes kendi görevini yapmalıdır.

 

v      Okul idarelerinde kontrol anlayışı mutlaka geliştirilmelidir. Kurumlarda yapılan çalışmalar kontrol edilmeli, bu uygulama kurum çalışanları tarafından güvensizlik olarak algılanmamalıdır.

 

v      Okul idareleri tüm çalışmalarında hak, hukuk ve adalet kavramlarını hiçbir zaman göz ardı etmemelidir.

 

v      Okul idareleri kurum çalışmalarında emredici değil ikna edici lider konumunda bulunmalıdır. Yönetimde bilginin önemi bilinmelidir. Karar öncesi o konu hakkında yeterli bilgi sahibi olunmalıdır.

 

v      Okul idareleri eleştiriye açık yeri geldiğinde özeleştiri yapabilmelidir.

 

v      Okul idareleri çağın gereksinimlerini içinde bulunduran bir vizyona sahip olmalıdır.

 

v      Okul idareleri tüm paydaşları ile işbirliği içinde olmalıdır.

 

v      Kurumsal AR GE nin okullarda işlevsel hale getirilmesi, kurumun mevcut kaynak ve imkanlarının doğru bir şekilde planlanmasını ve kullanılmasını sağlayacaktır.

 

v      Ar - Ge çalışmaları okulun sınırlılıklarının belirlenmesinde gerçekçi hedeflerin oluşturulmasında faydalar sağlayacaktır.

 

v      Ar - Ge ile veli öğretmen ve öğrencinin okula getireceği katma değer artacaktır.

 

v      Okullarda AR – GE ekipleri kurulmalıdır. Okulun problemlerine çözümler geliştirecek öneriler geliştirilmelidir. İş performansında önemli ve kalıcı artış sağlanacaktır.Ar ge ile kurumdaki eğitim  faaliyetinin  standartları  arttırılabilecektir.

 

v      Kurumsal kimliğin kazanılması o kurumdaki  bireylerin kurumlarına karşı tam bir aidiyet duygusu ile hareket etmelerini rol ve görevlerini yabancılaşmadan yerine getirmelerini sağlar.

 

v      Kurumsal Kimliğin kazanılması ve arttırılması için çalışan motivasyonunun yüksek işe katılımın tam olmasını sağlayacaktır.

 

v      Kurumsal Kimliği gelişmiş okullarda çevre ile olan ilişkiler daha bir güven esasına dayandığı gibi velinin okulla ilgili rol ve görevleri edinmedeki istekliliği de artacaktır.

 

v      Öğretmen ve idareciler öğrenci ve velilerle olan diyaloglarında kararlı davranışlar içerisinde olmalı değişken ve keyfi davranmamalıdır.

 

v      Yönetici ve öğretmenler her öğrenciye ve veliye eşit mesafede durmasını bilmelidirler.

 

v      Örgütler de bireyler gibi kişiliklere sahiptir. Değerler, ortak anlayışlar ve inanışlar kurum kültürünü oluşturur.

 

v      Görsel ve işitsel iletişim araçlarını ekin kullanmak şartı ile çok boyutlu imaj çalışması yapmak gerekir. Bu çalışmaların amacı, kurumun tarihsel ve kültürel yapısını, ideallerini, yetiştirdiği öğrencilerin başarısını, merkezi sınavların başarı sıralamasındaki konumunu en az maliyetle, en kısa zamanda ve en etkili biçimde hedef kitlelere aktarmak olmalıdır.

 

v      Okul mezunlarını bir araya getirecek bir mezun platformu oluşturulmalı ve kurumlarına maddi ve manevi desteklerinin alınmasına yönelik faaliyetlerde bulunulmalıdır.

 

v      Okulda kurumsal kimlik oluşturulabilmesi için kurum çalışanlarının belirli bir süre ortak geçmişe sahip olması ve bir arada çalışması gerekmektedir.

 

v      Kurumda biz duygusunu hâkim kılmalı, çalışanlar arasında ayrım yapmadan herkese eşit davranmalı, ders dışında beraberce zaman geçirerek aktiviteler yapılmalıdır. Çalışanların sorunlarıyla ilgilenmeli, değer verilmelidir.

 

v      Okullara alt yapısı güçlü ve hızlı internet erişiminin sağlanması gerekir. E-okul sisteminde sıklıkla meydana gelen sistemsel hatalar giderilmeli ve rahat erişimi sağlayacak sunucu sayısına ulaşılmalıdır.

 

v      Okul binalarının teknolojik kapasitesi ve niteliğinin artırılması gerekmektedir.

 

v      Öğrenci ve velilere yönelik olarak, okul bünyesinde açılacak kurslar ile öğrencilerin ve velilerin etkinliği artırılmalıdır.

 

v         Kurum kültürünü oluşturulurken İlçe Milli eğitim Müdürlüğünün de yanımızda olduğunu hissetmeliyiz.

 

v      Ücretli çalısanlar için performans ölçütleri, performans gelistirici, tesvik ve

motivasyon sisteminin olusturulması çalısmaları yapılmalıdır.

 

v      Kadrolu personellerin de motivasyonun üst düzeyde çalısmalarını yürütecek

etkinliklerin yapılarak durumun kayıt altında değerlendirmesi yapılmalıdır.

 

v      İlçe AR-GE birimlerinin çalışmalarını düzenlerken engelli bireyleri de göz önüne

katarak buna göre planlamalarını yapması ve engelli bireyleri de işin içine dahil etmesi

gerekmektedir.

 

v      Okulların Hizmetli sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.

 

v      Okulların giderleri ilçe bazında yerel yönetimler tarafından karşılanmalıdır.

 

v      İlçe ve İl bazında öğretmen ve idarecilerle sık sık toplantı düzenlenmemelidir.

 

v      İdareciler için değerlendirme yapılırken öğretmen görüşlerine önem verilmelidir.

 

v      Okulu tanıtan bir kitapcık bastırılabilir. Bu sayade okulun cevre insanı tarafından daha detaylı bilgilenmesi sağlanabilir.

 

v      Okullarda belirli sıklıklarla anketler yapılarak mevcut sorunların geneli belirlenerek çözümler üretilmelidir.

 

v      Okulda ders  ve  şubelerin başarılarını yakından izlemek, başarı oranı düşük şubelerde ve derslerde  başarının düşük olma nedenlerinin araştırılmasını, başarının arttırılması amacıyla gereken tedbirlerin ise zamanında alınarak uygulanmasını sağlanmalıdır.

 

v      Okuldaki faaliyetlere çalışanların gönül ve beyin gücüyle katılımlarının sağlanması için herkese eşit ve adil davranmalıdır.

 

v      İdareciler arasında okul başarının artması için koordinenin tam olmasını sağlamalıdır. Kurumlar, okullar arası veri,doküman ve bilgi paylaşımı sağlanmalıdır.  Okullardaki iyi örnek çalışmaları diğer okullar içinde uygulamaya konulmalıdır.

 

v      Ben değil biz şuurunu oluşturarak takım çalışması yapmayı amaç edinmelidir.

 

v      Okulda yapılacak çalışmalarda tüm paydaşların görüşlerini almalıdır.

 

v      Okuldaki akademik başarı kadar davranış eğitimine de tüm çalışanları ortak etmelidir.

 

v      Kurum ve kuruluşların işleyişlerinde ve verimliliklerinde en önemli etken Kurumsal yapıdır. Yani kurumsal kimliktir.

 

v      Nedir kurumsal kimlik? Kurumsal kimlik kurumun iç dinamikleri ve değerlerinin paylaşımıdır. Kurumun öğretmen , öğrenci ve velinin memnun ve mutlu oldukları kurum haline getirilmesidir.

 

v      Kurumsal kimliğin oluşması ve verimliği arttırması için neler gereklidir?

 

v      Kurumun Vizyonu olmalıdır. Vizyon bina girişinde yayınlanmalıdır.Kurumun Misyonu olmalıdır. Misyon bina girişinde yayınlanmalıdır.Kurumun ilkeleri olmalıdır.  İlkeler tüm çalışanlar tarafından benimsenmelidir. Kurumun değerleri olmalıdır. Değerler tüm çalışanlar tarafından benimsenmelidir.

 

 

v      Yöneticiler ve kurum paydaşları kurumun Vizyonunu, Misyonunu, İlkelerini ve Değerlerini birlikte oluşturmalıdırlar. Kurumun yöneticileri ve çalışanları kurumsal  kimlik değerlerini sahiplendiklerinde kurumun gelişimi ve ilerlemesi hızlı bir ivme kazanacaktır.

 

v      Yönetici önce yapılması gerekeni saptayabilen sonra da ister demokratik ister otogratik bir tarzda ya da başka bir yolla saptadıklarını yapabilen kişidir.

 

v      Genel hedeflere ulaşmak için gerekli firma girdiklerinin temin edilmesini sağlamak ve organizasyonun bütününün çalışmasını iyileştirmek için bu girdilerle öteki bölümlerin girdilerini koordine etmektir.

 

v      1-Yönetici planlamalıdır. Okulun yıllık bir çalışma planı olmalıdır. Tüm tören ve kutlamalar bu plan dahilinde yapılmalıdır.

 

v      2-Yönetici en yüksek verimi ve en düşük kaybı yakalayacak biçimde örgütü birimlere ayırmalıdır.

 

v      3-Kurumun insan kaynaklarının artan bir zenginleşme getirecek şekilde gelişmesini güvence altına almalıdır.

 

v      4-Yönetici yetki dağıtarak, gerekli işlevleri belirleyerek, özel görevlere kadro atayarak, kilit insanlara yaratıcılık için özerklik tanıyarak, kabul edebilir çıktılar için ölçüler saptayarak ve sonuçları bu ölçülerle karşılaştırıp hesap sorarak yönetir.

 

v      5-Birey ve grupları koordine eder.

 

v      6-İnsanların kendisiyle ve birbirleriyle işbirliği yapması sağlar.

 

v      7-Düzeltme girişimleri için gerekli, geçerli verileri kendine mümkün olduğu kadar erken sunacak ve performansı politika yada iyilikseverlikten çok adalet temelinde ödüllendirmesini yada cezalandırmasını sağlayacak bir geri besleme sistemi oluşturarak kendine bağlı insanların çabalarını denetler.

 

v      8-İnsanların çalışmasını biçimsel ve biçimsel olmayan tarzda gözden geçirir ve değerlendirir. Buradaki amacı yalnızca firmanın gereklerini karşılamak değil, aynı zamanda organizasyon için daha üretken ve değerli hale gelmesine yardımcı olmaktır.

 

v      9-Yönetici, insanları istekli çalışmaya yöneltmeli ve kaliteli şeyler yapmaya sevk etmelidir. Öğretmenin öğrenciye yönelik yaptığı çalışmaları desteklemelidir.

 

v      10-Zaman, bilgi, yetenek, davranış düzlemlerini birleştirebilmelidir. İdare zaman yönetimini iyi kullanmalıdır. Hangi ay hangi çalışmalar yapılmalı iyi planlanmalıdır. Öğrencilerin hafta sonu , sömestir ve yaz tatillerini verimli değerlendirmeleri gerektiği şuuru öğrenci ve velilere kazandırılmalıdır.

 

v      HER YÖNETİCİNİN ÖRNEK ALDIĞI BİR KARAKTER VARDIR: başarılı kurum yöneticilerine ve kurumlara zaman zaman ziyaretler  yapılmalıdır.

 

v      Davranış bilimlerinde “özdeşleşme” adı altında incelenen bu konuyu kişinin başka bir kişiyi kendine bazı konularda model olarak ele alması ve bu özellikleri yaşamına uyarlaması olarak açıklayabiliriz;ama iyi bir yönetici olabilmek için özdeşlenilen kişiden daha üstün olmak gerekmektedir.

 

v      YÖNETİCİ KADROLARINI KENDİ BAŞINA AMACA ULAŞABİLEN İNSANLAR HALİNE GETİREBİLMELİDİR: bu sebeple sürekli öğrenen , kendini yenileyen yönetici modeli oluşturulmalıdır.

 

v      Kendi başına amaca ulaşabilen insanların en büyük desteği kuşkusuz ki motivasyondur. Herkesin işini tam olarak yaptığı bir ortamda kontrole ve yönetici baskısına ihtiyaç duyulmazdı. Motive edilmiş insan gruplarında hedefe yönelik başarılar her geçen gün artacak ve çalışmanın etkisi en yüksek seviyeye ulaşacaktır. Aksi bir durumda ise başarı oranının günden güne düştüğü açıkça fark edile bilinir. Önemli olan insanların isteyerek çalışmasını sağlamaktır. Böylece onlara bir şeyler yapabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için gerekli fırsatlar tanınmış olur.

 

v      UZMANLAŞILAN ALANDA ÇALIŞILMALIDIR:

 

v      Yönetici, her kişiye en etkili biçimde yapabileceği tek bir iş vermeli ve kişilerin o işlerde uzmanlık kazanmasına çalışmalıdır. Bu da kişiyi o işi en iyi bilen kişi durumuna getirir. Kişi işi denetim altına sokma ve inisiyatifi kullanma olanağına sahip olur.

 

v      Kurumlar açısından yönetici alt birimlerin sorumluluğunu, organizasyonun kendilerine bağlı alt birimlerini ilgilendiren plânları politikaları ve hedefleri yorumlayan ve uygulayan kişidir.

 

v      Yönetici olabilmek yani yönetme hakkını elde edebilmek için üst makamlarca bizlere görev verilmesi gerekirken, liderlik etme hakkı izleyiciler tarafından verilir.

 

v      LİDER: Belirli bir durumda belili bir anda ve belirli koşullar altında bir gruptaki insanların örgütsel hedeflere ulaşmak için gönüllü olarak çalışmasını teşvik eden, ortak hedeflere ulaşmada yardımcı olan deneyimleri aktaran ve uygulayan, liderlik yönünden hoşnut olmalarını sağlayan etkileme sürecidir.

 

v      Unutmamalıdır ki yöneticiler gerekli, liderler vazgeçilmezdir. “Her lider bir yöneticidir fakat her yönetici bir lider değildir ama olması gerekir.

 

v      1- LİDERLİK İNSANLARA HOŞ GÖRÜNMEYİ VE ONLARI MUTLU ETMEYİ GEREKTİRMEZ:

 

v      İnsanları mutlu etmeye çalışmak hoş bir çabadır ama mutluluk peşinde koşmak bireysel bir uğraştır. Liderlikle alâkası yoktur. Âhlak özelliğidir.

 

v      Lider demokratik olmalıdır ama sürekli demokratik olma çabası gerçekte yöneticilik sorumluluklarından kaçmak anlamına da gelebilir. Yönetici zorlayıcı olabilir, çalışanları zaman zaman paylaşmaya yönelseler de her yerde her şeyde hak iddia edemezler. Herkesin her şeyi bilmesi gerekmez.

 

v      3- İNSANLAR LİDER DOĞMAZ LİDER OLUR:

 

v      Bu olay sonradan kazanılır. Herkes bebek doğar. Katılımın rolünün büyük olması kabul edilemez. Ama boş bir çuvalı ayakta tutmaya da imkân yoktur. Gelişim ve okuma önem arzetmektedir.

 

v      4- LİDERLER İZLEYİCİLERİNDE OLMAYAN BİR KARİZMAYA SAHİP DEĞİLDİRLER:

 

v      İnsan özelliklerini yoğunlaşmış şekilde içermek ve yeteneklerini iyi bilemiş olmak yeterlidir.

 

v      YÖNETSEL LİDERLER İLE İLGİLİ DURUMLAR:

 

v      Grubun Durumu: Gruptakinler bulundukları konuma uygun hareket etmelidirler.
* Örgütsel Faktörler:Somut dostluklar, sürtüşmeler,bağlılıklar ve yabancılaşmalar gibi organizasyonun yapısında var olan özellikler.

 

v      Tartışma: Grubun kişiliği birbirine bağlı olmayan, ortak değerleri bulunmayan insanlarca oluşmuş olsaydı neler olabilirdi?

 

v       BİÇİMSEL LİDERLİK: Saptadığı hedeflere ulaşmak için çalışanların faaliyetlerini yönlendirme ve denetleme yetkisine sahip olan liderlerdir.

 

v      BİÇİMSEL OLMAYAN LİDERLİK: Bunlar göstermelik liderlerdir. Amaçları yoktur. Buna verile bilinecek en güzel örnek patronun baldızının başkan yardımcısı olmasıdır.

 

v      ALICI YÖNETİCİ: Bir şeyi ikna olduğu için değil başkalarının beğenisini kazanmak için yapar. Zayıf ve bağımlıdır. Kendi kararlarını alamaz. İyi bir işçi ve titiz üretici olabilir ama yetenekleri sınılırdır.

 

v      SÖMÜRÜCÜ YÖNETİCİ: Kendine güvenen, kendini kabul ettiren, girişimci, kibirli, açgözlü, ihtiyaçlarını karşısındakileri ezerek çıkaran ve fikirleri çalan tiplemelerdir.

 

v      İSTİFÇİ YÖNETİCİ: Yeni şeyler elde etmek yerine eldekileri korumaya çalışan;düzenli, dikkatli, yaratıcı yanı olmayan kimselerdir.

 

v      PAZARLAMACI YÖNETİCİ: Bu yöneticinin amacı satış yapabilmektir. Sonuca ulaşmak için her şeyi yapabilir. Amacı, ilkesi, ilgisi sadece satışa yöneliktir, güven duygusu yoktur.

 

v      KARİZMATİK LİDER: Cezbedici, aşırı güven duyulan, değişimci liderlerdir. Uyguladığı programlar mesajlar içerir. İzleyicilere ütopyalar vaad eder.

 

v      İNSAN YÖNELİMLİ YÖNETİCİ: İnsanlara ilişkileri iyi olan,dost, ulaşabilinir, duygusal, değişiklik sevmeyen, koruma eğilimli insanlardır.

 

v      GÖREV YÖNELİMLİ YÖNETİCİ: Rekabet ve kazanma yanlısıdır, saldırgan olabilir, otoriteyi benimsemiştir, aktiftir. Mükemmellik peşinde koşarlar ama kimse mükemmel değildir, mükemmel ancak mükemmeli arayanlar ulaşabilir.

 

v      KAYNAŞMA YÖNELİMLİ YÖNETİCİ: İnsanları dikkate alır, enerjiktir ama kalıbımdır.

 

v      ETKİSİZ YÖNETİCİ: Kaçak, misyoner(popülarite için verimlilik güder) otokrat (insan feda edebilir), uzlaşmasızdır (çelişik duygular ve ani basınçlı yanıtlar)

 

v      Bir yönetici zamanla kendine bazı özellikler ekleyerek başarılı olabilir. Kimse doğuştan profesyonel değildir. Kişinin kendini geliştirmesi ekonomik ve sosyal merdivenin üstüne çıkabilmesi için kendini dayanması, bağımsız, üretken ve hırslı olması, sıkı çalışması ve son olarak da enerjik olması gerekir. Tembellik ve irade eksikliği düşünülemez. Maddiyat, ilerleme, güç ve saygınlık birer erdemdir.

 

v      Yöneticilerin sahip olması gereken özellikleri sınıflayan “üç özellik yaklaşımı”na göre yöneticiler, belirli entelektüel özelliklere, karakter özelliklerine ve sosyal özelliklere sahip olmalıdır.

 

v      Entelektüel Özellikler: Genel kültür, mantıklı olma, analiz yapabilme, sentez yapabilme, sezgi gücü, hayal kurabilme, muhakeme yapabilme, konsantre olabilme, açık olma gibi özellikler.

 

v      Karakter Özellikleri: Dengeli olma, uyum, dikkati ihtiyat, girişkenlik, hafıza gücü, dinamiklik, kararlılık, düzenlilik, yöntemli çalışma, çabukluk, ciddi olma gibi özellikler.

 

v      Sosyal Özellikler: Dış görünüm, hitap edebilme, grubu anlayabilme, iş disiplini, işbirliği, kendinin ayarlayabilme gibi özelliklerdir.

 

v      Yöneticinin sahip olması gereken özellikler ayrıntılı olarak aşağıdaki sistematik içinde toplanabilir.

 

v      a. Yönetici Bilgili Olmalı: Yönetici, öncelikle yönetim biliminin temelini oluşturan teorileri bilmeli. Teori, yöneticiyi gerçeğe götüren en güvenilir araçtır. Uygulama yapabilmek için teoriden daha iyi bir rehber yoktur. Ayrıca yönetici, yönetim ile ilgili teorilerin yanında yönetim ilke ve teknikleri ve süreçlerini de ayrıntılı olarak bilmelidir. Yöneticilik yaptığı alan hakkında da bilgi sahibi olmalıdır.

 

v      Yönetim bir sosyal bilim alanı olduğuna göre, yönetici; siyaset bilimi, ekonomi, sosyoloji, psikoloji, antropoloji, tarih ve edebiyat gibi alanlarda bilgili olmalıdır. Çünkü bu alanların kazandıracağı çerçeve, yöneticilik uygulamalarına doğrudan veya dolaylı olarak katkı sağlar

 

v      b. Yönetici Yetenekli Olmalı: Yönetici, sorun çözme, temsil etme, görüşme yapabilme, karar verme, yazılı ifade, konuşma, analiz yapma, sentez yapma, planlama gibi alanlarda yetenekli olmalıdır.

 

v      Kavramsal Beceriler: Olayları ve sorunları bir bütünlük içinde görebilme ve anlayabilme, başkaları için açık olmayan bağlantıları, tutarsızlık ve karşıtlıkları görebilme, karmaşık durumlarda anahtar olayı veya hareketleri tanımlayabilme ve benzetilen nesneler arasındaki ilişkiyi görebilme gibi yetenekleri ifade etmektedir.

 

v      Beşeri Beceriler: Bir insanın diğer insanlarla birlikte çalışma konusundaki yeteneğini ve yargılarını ifade etmektedir. Bu beceriler, bireyin kendini anlaması ve kabul etmesi kadar başkalarını da anlaması ve kabul etmesi yeteneğini ifade eder.

 

v      Teknik Beceriler: Belirli görevlerin yürütülmesi için gerekli bilgi, yöntem ve teknikleri kullanma yeteneğini ifade etmektedir. Teknik beceri, yöneticinin uzmanlaşmış bilgiyi, kendi iş alanına uygulayabilme becerisidir.

 

v      c. Yönetici Deneyimli Olmalı: Yöneticinin üçüncü olarak deneyimli olması gerekir. Ne kadar deneyimli olmak gerektiği konusunda bir yargıda bulunmak zordur. Ancak içinde yaşanılan zamana ve yöneticilik yapılan iş koluna göre sahip olunması gereken deneyim miktarı değişebilir. Örneğin günümüzde birçok iş kolunda, artık uzun süreli deneyim şartı aranmamaktadır.

 

v      d. Yönetici Ahlaklı Olmalı: Yönetici, yukarıdaki niteliklerin dışında iyi ahlaka da sahip olmalıdır. Yani insan olmalı, insana değer vermeli, adaletli, tarafsız, dürüst olmalı, hukukun üstünlüğüne inanmalı, yasadışı emirlere direnmeli ve en önemlisi tutarlı olmalı. Hangi şartlarda olursa olsun çifte standart içinde olmamalı. Bilgi, yetenek ve deneyim, iyi ahlakla bütünleşerek daha anlamlı olabilir. İyi ahlaktan yoksun bir yönetici sahip olduğu bilgiye, yeteneğe ve deneyime rağmen yönettiği kurum ve çalışanlar için beklenmedik sorunların ve huzursuzlukların kaynağı olabilir.

 

v      Bilgili, becerikli ve deneyimli yöneticilerin az olduğu zamanlarda bazı kişiler tutarsız ve dengesiz oldukları halde sahip oldukları bilgi, beceri ve deneyim üstünlüğü ile göreceli olarak başarılı olmuş gibi görünebilir. Ancak bilgi ve beceri edinmenin giderek kolaylaşacağı bundan sonraki dönemlerde ahlaki açıdan yetersiz kişilerin gemilerini eskisi gibi yürütemeyecekleri bilinmelidir.

 

v      Öğrencilerimizi sosyal-kültürel - sportif  etkinliklere katılmalarını özendirerek  yarışmalarda derece yapan bir kimliğe büründürdük.

 

v      Herkesin kendi sorumlukları içinde kalması sağlanmalıdır.

 

v       Yenilenme kültürü kurum için esas olmalıdır. Öğrenen kurum olabilmek için araştırma, okuma, öğrenme ve kuruma ait bir ar – ge birimi olması önemsenmektedir. Bu sebeble idareci ve öğretmen kadrosu için geçmiş bilğilerini yenilemek  önem arzetmekte dir.

 

v      Gelen –giden yazılar ilgili kişilere anında havele edilerek ; iş ve işlemleri son ana bırakılması engellendi.

 

v      Öğretmen-öğrenci ve idarecilerin sorumluluklarını bildiren kanun –yönetmelik ve yönergeleri kısa kısa maddeler haline getirip panolara asarak herkesin görev ve sorumluluğu kesin çizgilerle belirlenmiş oluyor.

 

v      Kurum çalışanlarının görev ve sorumluluklarının daha iyi yerine getirebilmesi için fiziki şartların oluşturulmasına katkı sağlanmalıdır.

 

v      Kurum çalışanlarından dönütler alınarak eksiklikler ortaya çıkarılmalıdır.

 

v      Kurum çalışanlarına biz duygusu verilmeye çalışılmalıdır.

 

v      Eğitim ve öğretimde uygulanan yenilik ve gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmek için öğretmenler hizmet içi seminer ve kurslar düzenlenilebilir.

 

v      Eğitim ve öğretimle ilgili iyileştirmeye açık alanlarda konferans, seminer, sempozyum, panel gibi toplantılar düzenlenilebilir.

 

v      Eğitim ve Öğretimle ilgili alanlarda yapılacak araştırmalar için Üniversiteler, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Kuruluşları ile işbirliği yapılabilir.

 

v      Üniversite sınavlarında başarıyı artırmak amacıyla araştırmalar yapmak, okullardan, yapılacak araştırmalara yönelik olarak bilgi belge istemek, bu alanda eylem planları hazırlamak, eylem planlarının uygulanmasından sorumlu olmak, bu alanda izleme ve takip sistemi oluşturulabilir.

 

v      Kurumun kendisi hakkındaki düşünceleri ve başkası tarafından nasıl görünmek istediği belirlenmelidir.

 

v      Kurumun dışarıdakiler tarafından nasıl algılandığı belirlenmelidir.

 

v      Kurumun yaptıklarına ve başarılarına dışarıdakilerin verdiği hüküm veya değerlendirmeleri belirlenmelidir.

 

v      Kurumun nasıl algılandığı konusunda aralıklarla geri bildirim ( feedback ) sağlanmalı.

 

v      Kurumun kendisini semboller ve kelimelerle nasıl ifade etmek istediği belirlenmelidir.

 

v      Kurumun içeridekiler tarafından algılanan ve onların ilişkilerini düzenleyen paylaşılan baskın, çekirdek, ortak değerler kümesi, anlam, varsayım, sembol, inanç ve beklentiler belirlenmelidir.

 

v      Yenilikler, teknolojik gelişmeler ve eğitim-öğretimle ilgili modern teknikler takip edilerek bu yenilikler kuruma uyarlanabilmelidir.

 

v      Diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmalı ve uyum içinde çalışılabilmelidir.

 

v      Değişik sektörlerde çalışan velilerin okulla ilgili çalışmalara etkin bir şekilde katılması sağlanmalıdır.

 

v      Çalışanlara saygıyı ön planda tutarak çalışan memnuniyetini üst seviyelere taşınmalıdır.

 

v      Kurum tüm calışanları,  öğrenci ve veliler için, huzur  sağlayıcı ve kendilerini değerli hissedecekleri   nitelikli kurumlar haline gelmelidir. İnsana değer verme esas alınmalıdır.  Saygı ,  Sevgi ,  ilim ve bilim sevgisi, kurum içinde  önemli değerler haline getirilmelidir.

 

v       Kurumlar  öğrencilerini aynı zamanda hayata ilişkin bilgilerde vermelidir. Çalışma hayatı, okumanın önemi, sağlıklı yaşam, spor yapma, kültür, sanat, edebiyat, toplumsal hayat, aile hayatı, akraba larla diyaloğ, manevi değerler, gibi hayata ilişkin konularda öğrencilerin bilğilenmeleri sağlanmalıdır.

 

v      Çalışanların kendisini yenilemesi ve geliştirebilmesi için gerekli motivasyon ve imkanlar sağlanmalıdır. Eğitim konulu dergilerin okula gelmesi sağlanabilir.

 

v      Çalışanların verimini artıracak şekilde çalışma ortamı iyileştirilmelidir.

 

v      Kurum müdürü zaman zaman 1.sınıf 2. sınıf 3. sınıf 4.sınıf 5. sınıf öğretmenleri ile ayrı ayrı toplantı yaparak sınıf sınıf durum değerlendirmesi yapmalıdır.

 

v      Kurum müdürü, müdür yardımcılarının, okulun işleyişine ait iş ve işlemlerin öğrenilmesinde ve mevzuatın ve işlemlerin öğrenilmesinde rehberlik etmelidir.

 

v      Çalışanlara görevlendirme verilirken görevlerin çalışanların ilgi ve yetenekleri göz önüne alınarak verilmesi sağlanmalıdır.

 

v      Çalışanlara görev verilmeden önce gönüllük esas alınmalı ve onların fikirleri dinlenmeli ve fikir alışverişinde bulunulmalıdır.

 

v      Çalışanların sicil notları ve ödüllendirme kriterlerinin çalışanlara bildirilmelidir.

 

v      Haftalık ders programı, sınav takvimi, törenlere katılım ve nöbet görevleri verilirken çalışanların bireysel farklılıklar ve istekleri göz önünde tutulmalıdır.

 

v      Okulun bir bayrağı olmalıdır.

 

v      Okulun bir üniforması olmalıdır.

 

v      Okulun bir eşofmanı olmalıdır.

 

v      Binanın dış görünümü kurumsal kimliğe uygun olmalıdır.

 

v      Okulun web sitesi olmalıdır.

 

v      Okulun çevre düzenlemesi yapılmalıdır.

 

v      Sınıflardaki teknolojik alt yapının yeterli olmalıdır.

 

v      Eğitim öğretim materyallerinin tam olmalıdır.

 

v      Çalışanların motivasyonlarının sağlanması gerekir.

 

v      Adil yönetim için fazladan bir şeyler yapmaya gerek olmadığı kanısındayım. Tüm idareciler ellerinden geldiği kadar bu işi yapmaya çalışmalıdır.

 

v      Kurumsal Kapasitenin Arttırılması Kurumsal Kimlik Oluşturulmalıdır.

 

v      Kurumsal kapasitenin arttırılması gerek binanın gerekse kullanılan materyallerin  son  teknolojilere uygun olması için çalışılması .Eğitim kurumlarının kapatılmaması yeni eğitim kurumları için arsa üretilmesi. Yine  bu kurumların eskimesine fırsat tanınması tarihi kimlik oluşturulmasına zemin hazırlanması.

 

v      Başarı için çok çalışılması en küçük başarının değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesi çalışanlara rahat  ve huzurlu çalışma  ortamları hazırlayarak moral ve motivasyonlarının arttırılmalıdır.

 

v      Kurumların İşleyişinin İyileştirilmelidir.

 

v      Kurumlara  ve çalışanlara güven  verilmesi, manevi olarak desteklenmelidir.

 

v      Kurum  çalışanlarının birlik ve beraberlik içinde aynı hedefe birlikte yürüyerek başarıya ulaşmaları yolunda sürekli desteklenmesi. En çok da manevi açıdan desteklenmesi eğitim camiası çalışanlarının anlayışlı ,uyumlu,sabırlı ve adil olma gibi sorumluluklarının model olarak çevreye yansıması ile hem kurumda  hem de toplumda mevcut gerginliklerin son bulması sağlanabilir.

 

v      Adil Yönetim Anlayışının Geliştirilmelidir.

 

v      Bu konuda sık sık hizmet içi eğitimler yapılmalı  , kendilerine haksızlık yapılmadığına inanan çalışanlar oluşturulmalı. Bu konuda dikkatli ve hassas olunmalıdır.

 

v      Adil olmayan  yada bunu başaramayan yöneticiler huzuru ve kaliteyi yakalamadığı gibi eğitimi uygulayanları umutsuzluğa sürüklerler. Bu  konu üzerinde çok durulmalıdır.

 

v      Okullarımızın fiziki kapasitelerinin iyileştirilmesi gerekir. Sınıf başına düşen öğrenci

     sayısının 25’i geçmemesi, hem yeni programın uygulanışı ve sınıftaki bütün

     öğrencilere daha fazla zaman ayırıp hakimiyetin daha sağlıklı olabilmesi için çalışma      

     yapılmalıdır.

 

v      Okullarımızda sosyal faaliyet alanlarının çok az olması öğrenci problemlerinin artmasına  neden olmaktadır. Bu sebeple etkinlik sayısı artırılmalıdır.

 

v      Okulların üzerinden mali sorumlulukların alınmalıdır.

 

v      Eğitim çalışanlarımıza yeni öğretim programı konusunda seminerler verilmelidir.

 

v      Öğrencilerimizin güvenliği için okullara güvenlik görevlilerinin verilmelidir.

 

v       Öğrencilerin internetin zararlarından korunması için gereken bilgilendirmeler hem aileye hem de öğrencilere yapılmalıdır. İnterneti kullanma nasıl olmalıdır öğrencilere anlatılmalıdır.

 

v      Eğitimde teknolojinin daha verimli kullanılabilmesi için okullarımızda akıllı tahta

     sistemine geçilmelidir.

 

v      Her okulda mutlak kadrolu rehber öğretmenin görevlendirilmelidir.

 

v       Okulun işleyişine ilişkin velileri bilgilendirici bültenler hazırlanmalıdır. Öğrencinin giyim,beslenme, okula geliş,gidiş saatleri gibi hususlar bu bültende velilere duyurulmalıdır.

 

v      Okullarda rehberlik servislerinin daha faal çalışmalıdır.

 

v      Öğrencilerin mesleki yönlendirilmelerinin daha erken yaşta yapılması eğitim ve öğretimin  işleyişini olumlu yönde etkileyecektir.

 

v      Öğretmen kadromuzun eksik olmaması eğitim kalitemizi artırmalıdır.

 

v      İdareci ve öğretmenlerin evrak yükünden kurtarılmalıdır.

 

v      Eğitim çalışanlarının sevinç ve kederlerinin paylaşılması adına etkinlikler düzenlenmelidir.

 

v      Veli Eğitim Seminerleri düzenlenerek anne-babaların okula bağlılıklarının artırılması ve çocuk gelişimi ile ilgili doğru bilgi edinmeleri sağlanmalıdır.

 

v      Öğretmen kadrosunun eksik olmaması gerekmektedir.

 

v      Her öğretmenin yaptığı etkinliklerin, çalışmaların ve okula olan sınıfça katkılarının objektif olarak değerlendirilip, bir ölçme grafiğinde puan verilmesi ve bunu sadece öğretmenlerin bilip, öğretmen gruplarına kaptan seçip, öğretmenlerin sorumluluk bilincini yarıştırarak artırmalıdır.

 

v      Okul veli işbirliğinin güçlü bir yapıda olması gerekir. Bunun için veli ziyaretleri gerçekleştirmelidir.

 

v      Okulun bir yıllık iş takvimi olmalıdır. Kutlanacak tören , özel gün ve haftalar bu takvimde belirtilmelidir.

 

v      Laboratuarların, resim ve müzik odalarının yeterli olması gerekmektedir.

 

v      Kılavuz kitaplarının yanında öğretim CD lerinin ve bunları kullanacak araç gereçlere sahip olunmalıdır.

 

v      Çoklu zekayı kullanma etkinliklerine yer verilmelidir.

 

v      Öğrenciyi motive edici çalışmaların yapılmalıdır.

 

v      Öğrencilere mesleki konularda düzenli bir şekilde bilgi verilmelidir.

 

v      Başarılı öğrencilere bireysel hedef-faaliyet-sonuç planı düzenlenebilir.

 

v      Velilere çocuk gelişimi seminerlerin verilmelidir.

 

v      Okulun AR – GE si  bulunmalı ve başarılı eğitim kurumlarını inceleyerek iyi uygulamaları kendi okullarına uyarlamalıdır.

 

v      Okulda veli görüşme odası oluşturulmalıdır.

 

v      Okul müdürü müdür yardımcıları ile  periyodik toplantı yapmalıdır.

 

v      Okul idarecileri ve öğretmenler tüm öğrenci ve velilerini tanımaya gayret göstermelidir.  Veli ziyaretleri yaparak öğrencilerin ev ortamları görülmeye çalışılmalıdır.

 

v      Kitap okuma  yarışmaları her okul için öncelikli çalışmalar arasında olmalıdır.

 

v      Sportif ve egzersiz çalışmalarının düzenli bir şekilde devam etmelidir.

 

v      Tiyatro, sinema, piknik, gezi gibi faaliyetlerin sıklaştırılmalıdır.

 

v      Bilgi yarışmalarının, satranç turnuvalarının düzenli olarak yapılması gerekir.

 

v      Okul bina yapısının eğitim öğretime uygun olmalıdır.

 

v      Okul bahçesinde oturulacak bankların olmalıdır.

 

v      Kantinin büyük olmalıdır.

 

v      Okullara güvenlik görevlisi tahsisi yapılmalıdır.

 

v      Ders müfredatının esnek yapıda olmalıdır.

 

v      Çevredeki diğer devlet kurumlarının okulla daha çok iş birliği yapmalıdır.

 

v      Okulların ihtiyacı olan alt yapı iyileştirmeleri, teknik donanım kazandırmaları bir merkezden yapılmasın. Bu kazanımlar Yerel yönetimler sayesinde sağlanabilir

 

v      Başarılı öğrencilerin ilçe,il,ve ulusal çapta yarışma ve olimpiyatlara katılabilmeleri için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

 

v      Okul binaları yapılırken öğrencilerin enerjilerini boşaltacak veya yeteneklerini geliştirebilecek geniş alanlar düşünülmeli (spor salonları, atölyeler v.b alanlar)  Eğer yapılamıyorsa eğitim öğretim ikili olmalı, aksi takdirde öğrencilere hakim olmak zorlaşıyor.

 

v      Normal eğitim yapılan okullarda  mihver dersler sabah işlenmeli, öğleden sonra yetenekli öğretmenler tarafından öğrencilerin istekleri ve yeteneklerine göre eğitim verilebilir. Bunun karşılığında öğretmenlere, tatmin edici ek ders ücretleri verilebilir. 

 

v      Koordinatör müdürlüklerde, iki şube müdürlüğü açılmalı biri eğitim öğretim müdürü olabilir, diğeri de okulların  muhasebe ile ilgili iş ve işlemler için  koordinatör müdürlüklerde   çalışacak, hastanelerdeki gibi  bir saymanlık memuru bulundurabilir.

 

 

v      Okul mevcudunun ve sınıflara düşen kaynaştırma eğitimine tabi öğrenci sayısının yönetmelikte geçenden fazla olduğu okullarda özel alt sınıf açılması ve bu sınıflara özel eğitim öğretmeni görevlendirilmesi kaliteyi arttırabilir.

 

v      Kurumumuz verdiği kaliteli eğitim sonucunda tercih edilen bir kurum haline gelmiştir. Kapasitenin artırılması için okumuzun arka bahçesindeki alanında okulumuza eklenerek bu alanın değerlendirilmesi sağlanabilir.

 

v      Sosyal etkinliklerde bulunmak isteyen öğretmenler ve öğrencilere gerekli malzemeler temin edilmesi, çalışma alanlarının sunulması.

 

v      Okul eğitim konulu dergilere üye olmalıdır.

 

v      Kalitesi ile isim yapmış okullar zaman zaman gezilerek o okuldaki işleyişe ilişkin incelemeler yapılabilir.  Gezi sonrası tespit edilen iyi örnek uygulamaları kendi okulunda uygulama yapılmaya calışılabilir.

 

v      Okulu tanıtan bir cd hazırlanmalıdır. Seminer ve toplantı önceleri bu cd katılımcılara izletilerek okul tanıtımı sağlanabilir.

 

v      Okulun iyi bir mesleki yönlendirme ekibi ve rehberlik ekibi olmalıdır.

 

v      Kurumumuzda tüm sınıflarda bilgisayarlı eğitime geçilmiş olup akıllı tahta sistemine geçen sınıflarımız için derslerde kullanılacak programlar hazırlanıp dağıtılması.Eğitim kadrosunun eksiksiz olmalıdır.

 

v      Çalışanları huzurlu olmasını sağlayacak ortamların oluşturulması ve onların motivasyonunu  artıracak etkinlilerin düzenlenerek ödüllendirmelerin gerçekleştirilmelidir.

 

v      Okulun zil sistemi melodili çalan zil sistemi ile değiştirilebilir. Tenefüslerde melodili müzik yayını yapılabilir.

 

v      Yönetici ve çalışanların görev ve sorumluklarının bilinerek çalışanlar arasında eşit görev dağılımı yapılması. Kararların ortak alınarak şeffaf bir yönetim düzeninin oluşturulmalıdır.

 

v      Kurumsal Kimlik oluşturulması çalışmaları kapsamında  öncelikle okulun akademik başarısının artırılarak okulun başarılı bir okul olduğu imajının kimliğine yansıması gerekmektedir.

 

v      Okulun katıldığı yarışmalarda derece yapması isminden bahsettirmesi kurumsal kimliğin oluşması açısından önem arz etmekte, ayrıca okulun sosyo-kültürel faaliyetlerle çevrenin dikkatlarini üzerine çekmesi bu faaliyetlere veli katılımı ve desteği sağlaması gerekmektedir.

 

v      Okulun kendini tanıtması açısından da dergi, broşür v.s çıkartması kurumsal kimliğin oluşmasında olumlu katkılar sağlayacaktır.

 

v      Kurumsal kapasitenin artırılması için eğitim kurumunun elindeki imkanları en etkin ve verimli bir şekilde kullanması gerekmektedir.Bunun içinde kurumdaki  alanların kullanımı öğrenci ve çalışanların ihtiyaçları doğrultusunda planlanmalı atıl durumdaki alanlar kurumsal işleyişin amacına hizmet edecek şekilde düzenlenmelidir.Bu bağlamda kaliteli bir eğitim için sınıf mevcutlarının azaltılması yolunda adımlar atılmalı öğretmenlerin branş ihtiyacı olan sınıflar oluşturulmalıdır. (BT Sınınfı, Fen Laratuarı gibi)

 

v      Öğrencilerin ihtiyacı olan okul salonu, giyinme odaları, spor salonu , sergi salonu gibi aktivitelerin yapılabileceği uygun mekanlar oluşturulmalıdır.

 

v      Kurumsal işleyişin iyileştirilmesi yolunda şunlar yapılmalıdır;

 

v      Okulda uygun mekan bulunması durumunda öğretmenlerin sportif etkinlik yapabilmesi için  masatenisi kurulabilir.

 

v      Kurum çalışanlarına kaliteli bir eğitim hizmeti yapabilmeleri için alt yapı oluşturulmalı ,sorumluluk bilincinin yerleştirilmesine çalışılmalı,hizmet içi eğitim çalışmaları dersler aksatılmadan yapılmalı,çalışanların görevlerinin neler olduğu açık bir şekilde ifade edilmeli,zamanın etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için gereken planlama yapılmalı, eğitim ortamı için gerekli, meteryallar kısa yoldan ulaşılabilmesi için her an hazır ve kolay ulaşılabilir konumda olmalı,evraklar düzenli olarak ve elektronik ortamda saklanmalı,çalışanların azmini ve çalışma disiplinini bozucu noksanlıklar olmamalıdır.

 

v      Okullarda güvenlik tedbirleri için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Düşme,yaralanma vb gibi durumları önlemeye yönelik   yapılabilecek çalışmalar öncelikli olarak yapılmalıdır. Öğrenciler için tehlike arz eden cam ve benzeri tehlike oluşturan unsurlar için çözümler geliştirilmelidir. Merdiven boşlukların salıncak , lavaboları ergonomik haline getirilmesi gibi çalışmalar yapılmalıdır. 

 

v      Kurum çalışanlarının çalışma ortamları,imkanları sağlanmasında,çalışanlara görev dağılımı yapılmasında ,çalışanların takdir edilmesinde,kişilere özel değil genel olan kurallar konulmalı ve geliştirilmeli her alanda kurum çalışanlarına eşit mesafede olunmalı,kurum çalışanlarının özel bir takım değerleri adil yönetim anlayışının ölçüsü olmalı,objektif ve nesnel bir yönetim anlayışı benimsenmeli,kurum çalışanları bir takım önyargılara göre değil çalışma performansı ve hizmet üretmeye yönelik katkıları göz önüne alınarak değerlendirilmeli,eleştiriler kırıcı ve kışkırtıcı değil yapıcı ve onore edici olmalı ceza anlayışıyla değil ödüllendirici, motive edici olmalıdır.

 

v      Okullar kuruluş amaçlarına uygun olarak sadece eğitim öğretim amaçlı değerlendirilmelidir. Okulların sonsuz insan kaynağı ve maddi imkanları olduğu düşünülerek  bütün faaliyet ve etkinlikler okullar üzerinden yürütülmemelidir.

 

v      Kısıtlı öğretmen kaynaklarının etkin kullanılabilmesi için ilgili ilgisiz bütün faaliyetlere öğretmen katılımının istenmemesi gerekmektedir. Bakanlığımız asistan(yardımcı)öğretmen görevlendirmesi yapmalı,okullarda derslerin boş geçmesinin ününe geçilmelidir.

 

v      Okullarımız arasında  daha nitelikli işbirliğinin sağlanabilmesi için gerekli ortam yaratılmalıdır.

 

v      Okulda disiplini artırıcı , derslere karşı öğrenme isteği ve okul yaşantısını mutlu hale getirecek uygulama ve çalışmalar yapılmalı. Bu sayede öğrencilerin derslere karşı ilgisini  artırmaya yönelik motive edici çalışmalar yapılmalıdır.

 

v      Kaymakamlık,  belediye ve ilçe milli eğitim müdürlüğümüz eğitim öğretime hazırlanması aşamasında birlikte çalışmalı,koordine olmalı ve okulların ihtiyaçları zamanında giderilmelidir.

 

v      Öğretmenler mesleğini  iyi yapmasının  lütuf değil görev olduğunu bilmeli,her iyi şeyden sonra teşekkür beklememelidir.

 

v      Kurum işleyişinin iyileştirilmesi için kurum çalışanlarının görev ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmesi gerekmektedir. Bu konuda kurum çalışanlarının hizmet içi eğitim seminer vs. eğitimlerle görev ve sorumluluk bilincinin pekiştirilmesi gerekmektedir.

 

v      Kurumlarda ilçe ve semt farkı olmaksızın standartların eşitlenmesi gerekmektedir.

 

v      Adres paylaşımlarının titizlikle yapılması ve öğrenci sayısı bakımından ihtiyaç duyulan yerlere acilen yeni okullar yapılması gerekmektedir.

 

v      Okul yönetimi ve veliyi karşı karşıya getiren maddi konuların biran önce çözüme kavuşturulmalıdır.

 

 

v      Okullaşma sürecinde mahalleye hitap eden küçük ve çoğu imkândan mahrum olan okullar yerine az sayıda kent içinde veya dışında büyük kapasiteli okullar yapmanın yararlı olacağı düşünülmektedir.

 

v      Bu büyük kapasiteli okullarda uzmanlaşmış kadrolar, her türlü teknik ve sosyal gereksinimi içinde barındıran bir yapılanma hedeflenmelidir. Bu yöntemde hizmette etkinlik ön plana çıkmaktadır.

 

v      Buradaki en büyük sorun yaya olarak ve eşit zamanda okula ulaşımda yaşanabilecektir. Bu sorunun aşılması için yeni teknolojinin sağlamış olduğu imkânlardan yararlanarak işletme güçlerinin aşıldığı, çevreyle rahat, hızlı, ucuz ulaşım imkânlarının sağlandığı eğitim merkezleri kurmak daha ekonomik ve faydalı olacaktır. Özellikle yükseköğretim kurumları arasında görülün bu kampusleşme eğiliminin ortaöğretim kurumları içinde düşünülmesi gerekmektedir.

 

v      Kampüsleşme durumu kadar kurumların kimlik oluşturmaları bir zorunluluktur. Çünkü kurumlar sosyal varlık olarak kurulur, hizmet eder ve yaşlanıp yetersizleşir.  Bu yetersizleşmeyi durdurmanın en önemli yolu kurumu yeniden yapılandırmak ve ona yeni bir kimlik kazandırmaktır. Dünya’daki ekonomik, sosyal ve politik baskılar arttıkça kurumların işlevleri de sık sık değişmektedir.

 

v      Kurumsal kimlik oluşurken çalışanlar arasındaki birlik ve beraberlik öne çıkmaktadır. Bunun için kurumun kendisine ait logo, kurum rengi, davranış biçimleri ve iletişim modelleri oluşturması gerekmektedir. Bir kurumun ismi ve logosu dışında ürettiği ürünlerin markaları da önemlidir. Bizim okullarımızın en önemli ürünü topluma hazırladığımız öğrencilerimizdir. Öğrencilerin sınavlarda, sosyal etkinliklerde ve kendilerini ifade de aktif ve başarılı olması kadar öğrencilerin topluma hizmet etmeyi kendilerine hedef olarak gören çocuklar olarak hazırlanması da önemlidir. Örneğin Robert Koleji tarafından uygulamaya konulan Topluma Hizmet Projesi (THP) kapsamında engellilere destek, çevre kuruluşlarıyla çalışmalar, huzur evlerindeki yaşlılarla ilgilenmek gibi topluma hizmet amacıyla pek çok alanda gerçekleşmektedir. Bu okulda öğrencilerin en az yılda 25 saat toplumsal hizmet çalışmasına katılması zorunludur.

 

v      Kurum kimliği için çalışanların görüş ve önerilerinin alınması gerekmektedir. Alınan görüş, öneri ve geribildirimleri gerçekten değerlendirip çalışanların dinlenildiğinin hissettirilmesi önemli bir süreçtir.

 

v      Okullarımızın güçlü ve zayıf yönlerini bilmeleri ve ortaya koymaları önemlidir. Aslında Toplam Kalite Yönetimi çalışmaları sürecinde bu çalışmalar yapılmaktadır ama öğretmenlerin aktif katılımı ve bu süreci gönülden desteklemeleri gerekmektedir. Bu çalışmaları anlatacak formatörlerin yetkinlikleri de gerçekten önemlidir.

 

v      Okul olarak iç ve dış beklentilerin ne şekilde olduğunun iyi okunması gerekmektedir.  Yapılacak çalışmalar için hazırlıklar yapılmalı ve uzun süreli planlanarak okul için işbölümü içerisinde bu hedeflere ulaşılmaya çalışılmalıdır.

 

v      Yani mevcut durumu analiz, planlama, uygulama ve kontrol süreçleriyle kurumsal kimliğin oturması sağlanmalıdır.

 

v      Okulların işleyişinin iyileşmesi için okul yönetici ve öğretmenleri kadar, velinin de rol ve sorumluluğu vardır. Okulların başarısı okul müdürü ve öğretmenlerin çabası kadar, velilerin de okullarla etkili iletişim kurarak işbirliği yapmalarına bağlıdır. Aile okul işbirliği sadece veliden finansal destek sağlama ile sınırlı kaldığında etkili olmaz. Okul yönetimi ve öğretmenler velileri sisteme katmada teşvik etme ve onları cesaretlendirme sorumluluklarını unutmamalıdırlar.

 

v      Öğretmenlerin özlük haklarında yapılacak olan iyileştirmeler onların İstanbul şartlarındaki karşılaştıkları ekonomik sıkıntıları minimize etme adına önemlidir. Maaş ve ücretlerdeki iyileşmeler kadar sunulan yemekhane, lojman, anlaşmalı yerlerdeki indirim imkânları öğretmenlerin karşılaştıkları sorunlara bir noktaya kadar çözüm sunmuş olacaktır.

 

v      Okullarda öğretmenlere sunulan periyodik dağıtılan güncel bilimsel dergi ve ilçe çapında yapılan zümre çalışmaları ile öğretmenlerin daha fazla mesleki paylaşım ve bilgi akışı sağlanmış olacaktır.

 

v      Hizmet içi eğitim çalışmalarına ağırlık verilmeli ve bunu ülke çapında olduğu kadar  ihtiyaca göre ilçe bazında planlama yoluna gidilmelidir.                                               

 

v      Okul çalışanlarının ( idareci, öğretmen, hizmetli)  lerin  sağlık için dikkat etmeleri gereken hususlar için hatırlatmalar ve seminerler verilmelidir.

 

v      Öğretmenlerin toplum içi statülerini tekrar kazanabilmeleri adına çalışmalar yapılmalı ve öğretmenlik mesleği ile ilgili görsel ve yazılı medyada bu mesleğin önemi işlenmelidir.

 

v      Öğretmenlerin mesleği tükenmişlikleriyle ilgili destek almaları sağlanmalıdır.

 

v      Fiziki durum ( Kullanım alanları, Araç- Gereç, Materyal )

 

v      Çalışanlar ( Yönetim- Öğretmen – Hizmetli ) Nicelik ve nitelikleri

 

v      Veli ( Eğitim, Kültür- Sosyo-Ekonomik düzeyi )

 

v      Öğrenci ( Nicelik – Nitelik, İlgi ve yetenekleri, Başarı- Başarısızlığı, Devam )

 

v      Çevre ( Kurum ve Kuruluş- STK’lar ile ilişki düzeyi )

 

v      Okulumuzun kurumsal kapasitesi en üst fayda sağlayacak şekilde kullanmaya çalışmaktadır.

 

v      İhtiyaç analizleri

                   Karar mekanizması

                   Plan

                    Uygulama

                   Denetleme- Değerlendirme

           Kurum paydaşlarının katılımı ile ( Yönetim- Öğretmen- Veli – Öğrenci ) veriler toplanmakta, ihtiyaç analizleri    yapılmakta, kurumsal zayıf- güçlü yönlerimiz, fırsatlar ve tehditlerimiz belirlenmektedir. Kurumsal ortak hedef ve değerler bütünlüğü oluşturulmaktadır.

           Kurum içi iş tanımlarının yapılması, yetki ve sorumlulukların belirlenmesi, iş akış şemalarının oluşturulması.

           Doğru ve hızlı karar alma mekanizmalarının geliştirilmesi plan ve uygulamaya dönük somut faaliyet alanlarının belirlenmesi.

           Süreçte yaşananların izlenmesi gelişmelere ve değişimlere açık esnek bir yapı geliştirilmesi.

           Denetimlerin yapılması.

           Sonuçların tüm paydaşlarca değerlendirilmesi ileriye yönelik geri bildirimler alınması.

 

v      Gerçekleşebilecek hayaller kurma ( Vizyon- Misyon ) ortak yaşantı zenginlikleri oluşturmak. Geleneksel etkinlikler yapmak. Günler, geziler, söyleşiler, yarışmalar düzenlemek. Mezunlar günü ayrıca mezuniyet törenleri yapmak.

 

v      Kendimizi nasıl görüyoruz. Algılama ve algılanma biçimimiz ortak tarzlar oluşturmak.

İn san boyutu: Gelişme- değişime açık, ilkeli tutum ve davranış biçimleri geliştirme duygusal-

 zihinsel bütünlük. Biz anlayışına sahip. Materyal boyut: amblem, antetli kağıt, haberleşme formları, okul giyimleri, katolog, broşür, gazete, dergi vb.

 

v      Doğru, dürüst ve açık iletişimler. Dış tehditlere karşı güç birliği.Paylaşıma açıklık Yetki, sorumluluk ve görev alanlarına saygı.

 

v      Kararlılık    Doğruluk         İlkeli      Yeterlilik    Çalışanlarını bilgilendirme,  Çalışanlarının yeterliliklerinin, ilgilerinin ve yeteneklerinin bilinmesi,    Adil görev dağılımlarının yapılması,   Demokratik anlayış,    Zaman yönetimi,    Toplantı yönetimi,    Fikir paylaşımı,   Geri bildirimlerin gerçekleştirilmesi.

 

v      Okulların kendilerine ait marşları olmalıdır.

 

v      Okullarda performansı yüksek personele maddi menfaat ve statü sağlanabilir.( Aylıkla ödüllendirmelerde kontenjanlar artırılabilir

 

v      Öğrencilerin interneti doğru kullanma ve zararlarından korunma yöntemlerine ilişkin örgenciler ve velileri bilgilendirilmelidir.

 

v      Okullarımızın alt yapı iyileştirmeleri ve branşların teknik kapasiteleri laboratuar ve diğer materyaller için yerel yönetimler kullanılabilir.

 

v           Okulların çeşitli nedenlerle yapacakları çalışmalara ve iyileştirmeler için kaynak oluşturması açısından her veliden belirlenecek standart bir miktar okulların hesabına yatırtılabilir. Buda Okul Aile Birliği ve öğretmenlerden kurulu komisyonla ihtiyaçlar için harcanabilir.  ( Okul Müdürleri bu işin içine sadece denetleyici olarak girmelidir. )

 

v      Okul binaları yapılırken spor salonları, konferans salonları, vb kapalı alanlar mutlaka yapılmalı. ( Öğrencilerin yeteneklerini artıracak ve enerjilerini boşaltacak alanlara mutlaka ihtiyaç vardır. )

 

v      Kişilerin ideoloji, köken, ırk, mezhep gibi açılardan değil de çalışma iş ahlakına, ehliyete ve liyakatine bakılarak değerlendirme yapılmalıdır.

 

v      Kurum Tanıtım Yönetmeliğinde yer alan uygun düzenlemeleri yapmak.

 

v      Yukarıda belirtilen yönetmelik gereğince kurum dışında bina girişinde ve dış bahçe kapısına uygun tabelaları ayrıca bahçe yönlendirme tabelalarını yerleştirmek

 

v      1 Kurum Tabelalarını

 

2. Bina İçi Yönlendirme Tabelalarını

3. Bahçe Yönlendirme Tabelalarını

4. Bina İçi Kat Yönlendirme  Tabelalarını

5. Adlandırma Tabelalarını

6. Yerleşim Planını

7. Tanıtıcı Bayrak, Flama ve Tabloların yerleştirilmesini standarda uygun şekilde yerleştirilmesini sağlamak

8.Kurum Tanıtım Uygulamalarını (Başlıklar, Antetli Kağıtlar, Zarflar, Web uygulamaları vb.) sırası ile oluşturmak gerekmektedir.

 

v      Kurumsal Kimlikte en önemli etken kurum standardıdır.

Hangi işin ne zaman ne şekilde kimler tarafından yapılacağı, görev değişikliği ve personel yer değişikliklerinde işleyişin devamı konusunda alınacak tedbirler standardı oluşturulmalıdır. Standardı olmayan kimlik oluşturulamaz

 

v      1.Yapılan her işin kanuni dayanağı belirtilmelidir.

2. Keyfi uygulama ve angaryalar kesinlikle engellenmelidir.

3. Çalışanlar ve öğrenciler arasıda oto kontrol  ve eşgüdüm sağlanmalıdır.

4. Aidiyet duygusunu geliştirici etkinlikler geliştirilmelidir.

5. Kurum kimliği kurum kültürü ile birlikte oluşturulmalıdır.

6. Maddi problemlerin aşılmasında rast gelelik en büyük handikaplardan biridir. Bu konuyla ilgili olarak hangi sorun ne şekilde hangi araçlar kullanılarak çözülecek önceden planlanmalıdır. Bağlı olunan üst kurumların konuyla ilgili desteklerinin de şahısların özel gayretlerinden öte  standarda bağlanması ve bu konuda kurumların güçsüz bırakılmaması gerekmektedir.

7. Hem Kurum yöneticileri hem üst amirlikler Kurum dışından gelen proje ve uygulamaların kurum kimliğini ve kurum işleyişini engelleyici eğitim öğretimi aksatıcı mahiyete olmaması için dikkatli olmalıdır.

8.Kurumsallaşma oluştururken bu kurumun asli işinin Eğitim Öğretim olduğu asla gözden çıkarılmamalıdır.Yani her yapılan iş ve eylem Eğitim Öğretimin kabul edilmiş doğruları ile paralel gitmelidir.

9. Son olarak kurumsallaşma  ve kurum standardı oluştururken üst amirliklerinde personel, öğretmen ve yönetici eksikleri konusunda kurumun ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirleri almasında hayati yarar olduğu bilinmelidir.

 

v      3- Personelin kendini geliştirebileceği seminer ve kurslar, ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenerek faydalı olabilecek şekilde verilmelidir.

 

v      Kurumumuzda lider olarak tanımlanan Okul Müdürü, Md. Yrd. Zümre Başkanları, Okul Aile Birliği, Okul Meclis Başkanı ortak  bir çalışma planı oluşturup o çalışma planı doğrultusunda okul gelişimi ve işleyişini takip etmelidir.

 

v      Kurumumuzun ortak bir fikir birliği sağlanması doğrultusunda yapılan öğretmenler kurulu toplantılarında oluşturulan komisyonların devreye sokularak aktif bir çalışma sağlanması, belirlenen amaç ve hedeflere yürütmede denetim ve kontrol mekanizması oluşturulmalıdır.

 

v      Okulumuzda çalışma ekipleri olarak tanımlanan OGYE Ekibi, Zümre Başkanları ve Komisyonların yönetime katkılarının artırılmalıdır.

 

v      Öğretmen , öğrenci ve veliler için ihtiyaç duyulan konularda seminerler tertip edilmesi bu konuda uzman kuruluşlarla işbirliği yapılması ile uzman kişilerin okulda seminerler vermesinin temin edilmesi. Bilinçli öğrenci ve veli oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

 

v      Öğrencilerin evlerinde uygun ders çalışma odaları oluşturmaları gerektiği, kendilerine ait kütüphane oluşturması gerektiği ve  düzenli bir ders çalışma planı ve  kitap okuma düzeni olması gerektiği konuları takip edilmelidir.

 

v      Kilo almaya meyilli öğrenciler için sağlıklı beslenme nasıl olmalı konusu kendisine ve ailesine anlatmalıdır. Bu konuda cips ve benzeri abur cubur berslenmenin zararları öğrencilere anlatmalıdır.

 

v      Beslenmesi çok cılız ce zayıf olan öğrenciler içinde sağlıklı beslenme için hangi gıdaları tüketmek gerektiği öğrenciye ve velisine anlatılmalıdır.  Cocuk ve gençler için süt, balık türü gıdaların beslenmedeki önemi anlatılmalıdır.

 

v      Oyun oynamanın çocuk gelişinindeki önemi konusunda öğretmenler bilğilendirilmeli ve bu konuda öğrencilerin  oyun alanları oluşturulması ve öğrencilerin gelişlimlerini sağlayacak kadar kendi yaşıtları ile oyun oynamaları temin edilmelidir.

 

v      Sınıf öğretmenleri oyun oynama konusunda sınıfa çeşitlilik arz eden oyunlar bularak öğrencilerin farklı oyunları oynama ve öğrenme imkanları oluşturulmalıdır.

 

v      Okullar öğrencilerin hem zihni , sportif  ve ahlaki acıdan gelişimlerini tamamlama için gerkli  okuma , sportif ve evrensel değerleri öğrenmeleri konusunda çalışmalar yapmalıdır.

 

v      Okulun başarılı öğrencileri ve velileri için onure edici çalışmalar yapmalıdır. Bu öğrenciler ve velileri için zaman zaman özel görüşmeler yapmalıdır.

 

v      Okulumuz paydaşlarından olan velilere beklentiler ve görüşlerini öğrenme adına değişik zaman periyotlarında anketler düzenlenmesi düzenlenen bu anketleri sonuçlandırma adına komisyonlar kurup değerlendirilme yapılmalıdır.

 

v      Kurumumuz çalışanlarının yaptığı iş ve işlemleri kontrol edip geleceğe ışık tutma adına bunları rapor haline getirilmesi. Oluşturulan raporların okul gelişim ve yönetim ekibi tarafından değerlendirerek gelişmesi doğrultusunda çalışmalar önermelidir.

 

v      Okul çalışanları ve Okul idaresindeki çalışanların bireysel gelişim olarak katkıda bulanabilecek çalışma ve aktivitelere önem verilmelidir.

 

v      Kurumumuzda yönetim anlayışının daha bir modern hale gelebilmesi adına profesyonel destek alınması (Seminer, Sempozyum, Toplantı vs…)

 

v       Okulumuzdaki öğrenci, öğretmen ve velilerin, kurumumuzu sahiplenmesi adına yapılacak işlere dahil edilmelidir.

 

v      Kurum mevcut durum analizini yapıp eksik yönlerin toplantılar yaparak değerlendirilmelidir.

 

v      Öğrenme ve öğretme için uygun ortamlar oluşturmalıdır.

 

v      Okulun toplu kitap okuma saati oluşturulabilir. Hergün ilkdersin ilk yarım saati tüm sınıflarda toplu kitap okuma yapılarak. Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırılabilir.

 

v      Öğrenciler evdede  aileleri ile birlikte kitap okuma saati oluşturmaları hem öğrenci için hemde veliler için kazanımlar sağlayacaktır.

 

v      Öğrencinin okul dersleri ve sınavlarda yarış atı misali bir hale dönüştürülmememsi için öğrencinin ders çalışma ve kitap okuma, araştırma yapma , ödev hazırlama gibi konularda dengeli olması gerekir.   Sportif etkinlikte bulunma , oyun oynama , ailesi ile birlikte gezi yapması, tiyatroya gitme gibi sosyal etkinliklerle öğrenciler sosyal hayatın içinde yer almalıdırlar.

 

v      Okulumuz misyonunu, vizyonunu gerçekleştirme adına tüm çalışanlarımızı eşit sayıda ve eş zamanlı kontrollerinin yapılmalıdır.

 

v      Okulumuz performansını değerlendirmeye yönelik anketler yapılmalıdır.

 

v      Çalışanların takibi yapılmalıdır. Okulun hizmetli ve çalışanları ile aylık toplantılar yapılarak görev ve sorumluluklara ilişkin görüşmeler yapılmalı ve çalışanların sorun ve sıkıntıları dinlenmelidir.

 

v       Okulun tüm öğretmenlerine  görev ve sorumluluk eşit bir şekilde dağıtılmalıdır. Öğretmenlerin tümü için bir görev vererek faal ve aktif olmaları sağlanmalıdır.

 

v      Gelen ve Giden evraklar sorumluluk alanlarına göre dağıtımı yapılıp takip edilmelidir.

 

v      Gerekli duyuruların zamanında ve hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

 

v      Bireylerin değişen ve gelişen toplum yapısı içinde sosyal kültürel ve mesleki eğitim taleplerini karşılamak ve yaygın eğitimin etkinliğini artırmak üzere alan taraması yapılması ve ihtiyaç duyulan kurs türlerinin belirlenmesi için anket geliştirilmesi gerekmektedir.

 

v      Benzer kurumlar arasında farklı olabilmek ve toplumda daha iyi imaja sahip olmalıdır.

 

v      Kurum stratejik plan doğrultusunda belirlenen amaçlara ulaşmak için personelin kurumla bütünleşmesine yönelik çalışmalar yapmalıdır.

 

v      Kurum stratejik plan gereği yapılan faaliyet etkinliklerin çevreye tanıtımının yapılacağı bir dergi hazırlanıp yayınlanmalıdır.

 

v      Personel ve kursiyer iletişimini geliştirmek için kurumsal SMS hizmetinin aktif olarak kullanılmalıdır.

 

v      Kurum çalışma mekanlarının modernizasyonunu sağlamak üzere kurum yerel ağ sisteminin yenilenmesi. Kablolu ağ sisteminden wiless kullanımına geçilmelidir.

 

v      Kurum kalite kültürünün gelişmesi için düzenli olarak seminer düzenlenmelidir.

 

v      Sivil Toplum Kuruluşlarının yaygın eğitim etkinliklerine katılımlarının desteklenmesi ve özendirilmesi sağlanmalıdır.

 

v      Hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılım artırılmalıdır.

 

v      Personele bilgisayar ve yabancı dil eğitimi verilmelidir.

 

v      Kurum personeli ile periyodik toplantı yapılmalıdır.

 

v      Atölyelerimizdeki araç ve gereç eksikliklerinin giderilmelidir.

 

v      Personelin mesleki ve kültürel gelişimini sağlamak üzere bakanlığımızca protokolleri yapılmış kuruluşların planladığı seminerlere katılımın sağlanmalıdır.

 

v      Görev ve sorumluluklar kişinin bilgi, beceri ve yetenekleri ölçüsünde verilecek. Kurumla ilgili kararlarda bütün çalışanların görüşlerine başvurulmalıdır..

 

v      Kurumsal kimlik; kurumun içeride ve dışarıda aidiyetini gösteren tavır ve davranışlardır. Gültepe Lisesi olarak öncelikle öğrencisi, öğretmeni ve velisi ile nereye ait olduğunun farkına varılmasını ve kurumda geçirilen sürenin zorunluluk sonucu değil, isteyerek her anından keyif alınan bir süre olmasını hedefliyoruz. Öğrencimiz ve öğretmenimiz okulda bulunduğu zamanın bir an önce dolup, kurumdan ayrılma beklentisi içinde olmamalıdır. Bu nedenle ve kurumsal kapasitemizin artırılması, kurumsal kimlik oluşturulması, kurumumuzun işleyişinin iyileştirilmesi, kurum çalışanlarının görev sorumluluklarının daha iyi yerine getirilebilmesi ve adil bir yönetim anlayışının geliştirilmesi amacıyla;

 

v      Okul binasının ihtiyaçlara cevap verebilecek hale getirilmesi hedefler arasındadır. Bunun için şu anda yapılabilecek çalışmalar planlanmış olup, okulun imkanları ölçüsünde iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Ancak burada okul binasının yıkılacağı ve yeni bir okul yapılacağı beklentisi de göz ardı edilmemektedir.

 

v      Öğrenci sınıf ve tuvaletlerinin temizliği ve hijyeni konusuna önem verilmelidir.

 

v      Çalışanların memnuniyeti sağlanması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

 

v      Yapılan tüm çalışmaların kayıt altına alınması gerektiği özellikle vurgulanmış ve bu sağlanmıştır. Okulun AR- GE çalışmaları fotoğrafları ile birlikte bir dosyada toplanmalı ve okulun tarihsel sürecte gelişimi bu dosya aracılığıyla takip edilmelidir.

 

v      Derslerin işlenişini kolaylaştırmak, teknolojiden faydalanmak amacıyla sınıflarımıza projeksiyon taktırılmış, alt yapısı yenilenmiştir.

 

v      Öğretmen ve öğrenciler özellikle sosyal –kültürel faaliyetlere katılım konusunda teşvik edilmektedir. Böylece hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin ufkunun daha geniş olması, değişik ortamlara girme konusunda daha hevesli , girişken olması sağlanmaya çalışılmıştır.

 

v      Sosyal ve kültürel faaliyetlere katışlımı teşvik amacıyla bu tür çalışmalara katılan tüm öğrenciler katılım, başarı belgesi verilmesi yoluna gidilmiş ve sonucunun olumlu olduğu gözlemlenmiştir.

 

v      Öğrenci Meclisi’nin daha işlevsel hale getirilmesi ve öğrencilerin de yönetime katılmasını sağlamak amacıyla çalışmaları teşvik edilmelidir.

 

v      Öğrencilere karşı takınılan tavır ve davranışlarda saygı ve sevgi çerçevesi dışına çıkılmaması gerektiği özellikle belirtilerek, aynı tavrın öğrenciler tarafından öğretmenlere ve arkadaşlarına karşı takınılması gerektiği vurgulanmalıdır.

 

v      Öğretmen ve öğrencilerde ‘’biz’’ duygusunun oluşturulması amaçlanmalıdır.

 

v      Var olan kurumsal kimliğimizi daha da geliştirmek için; tüm sınıflarımızı akıllı sınıf sistemiyle donatarak teknolojik kimliğimizi oluşturmalıdır.

 

v      Öğrencilerimizi sosyal-kültürel - sportif  etkinliklere katılmalarını özendirerek  Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği içinde ücretsiz bale, modern dans ve drama eğitimi almaları sağlandı..

 

v      Her ay bir gezi olmak üzere geziler düzenledik.(Gezilen Yeler, Atatürk evi, Dolmabahçe sarayı, Panorama 1453 müzesi, Buz Müzesi, Tiyatro boya benek oyununa gidildi.)

 

v      Görev dağılımının net ve açık olarak belirlenip, tebliği edilerek ilgili şahıslara vererek sorunların daha çabuk çözümlenmesi sağlanmalıdır.

 

v      Gelen –giden yazılar ilgili kişilere anında havale edilerek ; iş ve işlemleri son ana bırakılmamalıdır.

 

 

v      Öğretmen-öğrenci ve idarecilerin sorumluluklarını bildiren kanun –yönetmelik ve yönergeleri kısa kısa maddeler haline getirip tebliğ edilerek herkesin görev ve sorumluluğu kesin çizgilerle belirlenmelidir.

 

v      Proje tabanı eğitime önem verilmelidir.

 

v      Kurum çalışanlarının görev ve sorumluluklarının daha iyi yerine getirebilmesi için fiziki şartların oluşturulmasına katkı sağlanmalıdır.

 

v      Kurum çalışanlarından dönütler alınarak eksiklikler ortaya çıkarılmalıdır.

 

v      Kurum çalışanlarına biz duygusu verilmeye çalışılmalıdır.

 

v      Görev dağılımı yapılırken adil olunmalıdır.

 

v      Gelen resmi yazılar ,yapılacak etkinlikler öğretmenlere eşit şekilde verilmeye çalışılıyor.mümkün olduğunca  tüm öğretmenlere  ayrı ayrı  görevler  verilmelidir.

 

v      Kurumsal Kapasitenin artırılması: Kurumumuzun kapasitesinin artırılması için;Ana sınıfı dersliklerini okul binası dışına taşınması derslik sayısını tam kapasite kullanılmasını sağlanacaktır.Ayrıca veli ile okul ilişkilendirilirse okullarımızın eğitim ve kurumsal kapasitesi de artmış olacak.Eğitimin en birinci önceliği rehberliktir.Bu bağlamda okullarımız dışarıdan rehberlik hizmeti satın almalıdır.

 

v      Kurumsal kimlik oluşturulması:Okullarımızı temsil edecek renklerle birlikte okul logosu tasarımı yarışması öğrencilere sunulması ve bu doğrultuda okul logosu oluşturulabilir.Resmi yazışmalarda antetli kağıt ve zarflar kullanılmalıdır.Okul kıyafetlerinin seçimi rengi tasarımı geniş katılımlı öğrenci-öğretmen ve velilerce oluşturulmalıdır.

 

v      Kurumsal işleyişimizin iyileştirilmesi:Okul idarecileri,memur ve öğretmenler aynı ahenk içerisinde okulunu benimsemiş olmalı.Kurum içi iş ve işleyişi görev ve sorumlulukları doğrultusunda birlikte yürütmek gerekir.Tüm çalışanların görev ve sorumlulukları okul müdürü tarafından sık sık hatırlatılmalıdır.

 

v      Kurum çalışanlarının görev ve sorumluluklarının daha iyi yerine getirebilmesi:Kurum çalışanlarına özel sektörde olduğu gibi kişisel eğitim seminerleri düzenlenmeli.Okul müdürü tarafından kurum çalışanları motive edilmelidir.

 

v      Adil yönetim anlayışının geliştirilmesi;Okul müdürleri kendine has yönetim anlayışlarını bir kenara bırakmalıdır.Yönetim, bilimsellik ve akılcılık işidir.Bu anlamda okul müdürleri ve müdür yardımcıları yönetimle ilgili hizmet içi eğitim seminerlerine tabi tutulmalıdır.Kurum çalışanlarının görev dağılımları yapılırken  yeterliliklerine göre değil kanunlar ve yönetmelikler doğrultusunda yapılmalıdır.

 

v      1-Bütün devlet okulları iyidir kavramının oturtulmalıdır.

 

v      Öğrenci-Öğretmen-Veli-İdare ilişkilerinde standardın getirilmesi.

 

v      Öğrenci ve veliye yaptırımların arttırılarak yasal çerçeveye oturtulması.

 

v      Aynı bölge öğretmenleri rotasyonla birbirleri ile değişmeli (5 yıllık periyotlarla), öğretmene değil kuruma kimlik kazandırılmalı

 

v      1-Tüm sınıflarda kitap okutulmasına rağmen kitap okuma projesinin neden yapıldığının iyi anlatılması.

 

v      3-Öğretmen ve idareci seminerlerinin akademisyenler tarafından düzenlenmesi.

 

v      4-Ders programı ile uğraşan, didişen öğretmenin üzerinden kulüp,komisyon,belge,toplantı, görevlendirme yükünün azaltılması

 

v      5-Öğretmenin ders sayısını azaltıp, ders ücretini tam almasını sağlayarak 16:30’a kadar dersi konusunda veya proje üzerinde çalışma yapmasını sağlamalıdır.

 

v      1-20-25 yılını tamamlayan öğretmenin idari kadroya çekilmesi ve deneyimlerinden yararlanılması, genç aktif öğretmenlerin çalıştırılarak zamanı ve teknolojiyi yakalamalıdır.

 

v      1-Tüm idare edenlerin çalışanlarına eşit mesafede durması gerekir.

 

v      Okulu iyileştirmede TKY modelinden faydalanmaya çalışmalıdır. Kısa zamanda büyük maddi yatırımlar gerektiren iyileşmeler yapmak yerine süreklilik arz eden ancak sürekli iyiye doğru gitmeye çalışan  küçük iyileştirmeler yapmaya çalışmak daha doğru olabilir. Bu çerçevede sürekli öğrenen, araştıran  bir kurum olmak ve her gün iyi ve doğru için adımlar atmak gerekmektedir.

 

v      Başarıyı sağlamış kurumlarımız içinse başarıyı yakalamak zor bir olaydır ancak başarıyı devam ettirebilmek daha zor bir olaydır. Bu sebeple  bu kurumlarımız içinde öğrenme, araştırma, yenilenme konularındaki çalışmalarını devam ettirmeleri önem arz etmektedir.

 

 

TÜM KURUMLARIMIZA BAŞARILAR DİLERİZ.

 

KAĞITHANE İLÇE MİLLİ EĞİTİM (AR – GE) BİRİMİ

 

 

 http://istanbul.meb.gov.tr/Icerik/55/Ar-Ge.aspx

 

 

      

 

 

 

 

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Belki bir gün...
Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
                                   Süleyman ŞEN
VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2