• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

Tasarruf Önerileri

YAPABİLECEĞİNİZ ON BASİT ŞEY

Küresel ısınmayı durdurmak icin sizde mi birseyler yapmak istiyorsunuz? Karbondioksit salınımını azaltmak icin yapabileceginiz 10 basit şey ve bunlari yaptığınızda ne kadar karbondioksit tasarrufu saglayabileceginiz:

AMPÜLÜNÜZÜ DEĞİŞTİRİN; Standart akkor ampulünüzü tasarruf ampülü ile değiştirin, yılda 75 kg. Karbondioksit tasarrufu sağlayın.

DAHA AZ ARABA KULLANIN; Daha sıkyürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanın. Araba kullanmadığınız her 2 km için 0,75 kg karbondioksit tasarruf edeceksiniz.

GERİ DÖNÜŞÜME KATKIDA BULUNUN; Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

LASTİKLERİNİZİ KONTROL EDİN; Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldğınız yol %3 oranında artacaktır. Her 4 lt. Benzin tasarrufu 10 kg. Karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar.

DAHA AZ SICAK SU KULLANIN; Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha verimli çalışan bir duş başlığı ile 175 kg, çamaşırlarınızı soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz

AMBALAJLARI FAZLA OLAN ÜRÜNLERDEN KACININ; Çöpünüzü %10 oranında azaltarak 600 kg. Karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz

ISITICI VE SOĞUTUCULARINIZI AYARLAYIN; kışın 2 derece aşağı yazın 2 derece yukarı gibi basit bir ayarlama ile yılda 1000 kg. Karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz

BİR AĞAÇ DİKİN; Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emer

…insana bir “adalı”gibi bakan anlayışı kökünden terk etmeliyiz: Canlılar dışı, hayvanlar dışı, memeliler dışı, primatlar dışı değiliz. Üstün bir yanımız var ama onlardan geliyoruz, aldıklarımız da var: iki ayağı üzerinde yürüme, avcılık ya da aletlerden yararlanma maymunlarda başlamıştı, biz geliştirdik; anamızla ilişkimiz, kardeşler arası ilişkiler daha da sıcak ve ölünceye dek sürmek üzere memelilerden geliyor bize.

İnsanı çevresinden ayrı düşünmeye ve nesneleri de kendi içlerine kapatmaya alıştırıldık. Bundan sıyrılmalıyız!

…..

Ve dünyamız , Edgar Morin’in duygulandırıcı sözleriyle söyleyelim,”üzerinde oturduğumuz bir yer olmaktan çok daha fazla bir şeydir….. bitkilerimiz, hayvanlarımız, ölülerimiz, yaşamlarımız, giderek anılarımız var burada. Onu koruyup saklamalı, karşılaştığı tehlikelerden de kurtarmalıyız.”

Çok sey var yapılacak aslında; çok ve basit. Server Tanilli’nin yazısında olduğu gibi yerkürenin tüm canlılara ait olduğuna inanmak ve toplam bilinçlenme geliyor en başında. Aklıma gelenler ve uygulamaya çalıştıklarımın bazıları;

· Ampüllerimizi değiştirmeden önce evde kullanmadığımız lambalarımızı kapatalım Lamba kapatma alışkanlığını çocuklarımıza da edindirelim. Yılmadan defalarca söylüyorum lambaları kapatmasını kızıma, paralarımız boşa gidiyor,oyuncak alamayacağız sebebini gösteriyorum şimdilik, çünkü yaşından dolayı henüz elektrik enerjisini anlatamıyoruum

· Çamaşır ve bulaşık makinalarımızı dolmadan çalıştırmayalım. Bulaşıkları makinada yıkayalım. Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nde görevli bilim adamlarının Avrupalıların bulaşık yıkama alışkanlıklarını üzerinde yaptığı araştırmaya göre; Türklerin en yavaş bulaşık yıkadığı ve en çok su tükettiği ortaya çıkmış. (Araştırmaya 7 Avrupa ülkesinden 75 “gönüllü bulaşıkçı” katılmış) Ayrıca bilim adamları, temizlik konusunda önemli bir fark olmadığını belirtmişler.

· Geri Dönüşüm işine gerçekten inanmak lazım. Bir ayrı biriktirmeye başladığınızda göreceksiniz o kadar fazla şey var ki gereksiz yere çöpe giden. Ambalaj malzemeleri, kağıtlar, pet şiseler,… Kayseri’de bu geri dönüşüm toplama işi belediye tarafından başlatıldı fakat insanlar ne kadar duyarlı bilmiyorum tabii. Ha birde nasıl olsa sokak toplayıcıları çöpleri ayıklıyor diyenleriniz olabilir fakat çöple birleşen atıkların geri dönüşüm verimi aynı olmayabiliyor. 1 hafta boyunca ayrı posette biriktirin ve kendi gözlerinizle görün.

· Duş sürelerimiz kısaltalım.

· Kacak elektrik kullananları şikayet edelim, enerji hepimizin , kullanım bedeli de ortak olmalı

· Tüm Su kaynakları kontrol altına alınmalı. Yeraltı, yerüstü, kuyu suyu, nehir suyu farketmeksizin kullandığımız suyun bir bedeli var. Bu bedeli ya su an kullananların ödemesi saglanacak yada gelecek nesillere kotu bir miras olarak kalacak

· Fabrikaların atık su tesisleri mutlaka olmalı, ilgili kurumlar tarafından gerçekçi olarak olarak denetlenmeli.

· Sandıklardan pazar filelerimizi cıkaralım, alışverişe onlarla gidelim, poset kullanımını azaltalım.

· Doğayı sevelim ve cocuklarımıza sevdirelim. Ağaç dikmenin yetiştirmenin mutlululuğunu çocuğumuzun da yaşamasına izin verelim. Yaylada ektiğimiz kavak ağaçları, onları her akşam üzeri sulamam çocukluğumun güzel anılarındandır.Çocukken öğrenilen doga sevgisinin kolay kolay unutulması mümkün değil. Hazır baharda gelmişken çocuklarımızla atalım kendimizi doğaya.

Ve …..

Sizlerin de yaptıklarıyla bu liste uzayabilir.

 

EKONOMİK TASARRUF TEDBİRLERİ

ASAGIDAKI 40 MADDEYI YAZDIRIN VE EVINIZIN DUVARLARINA ASIN.

UYGULAMAK ISE SIZE KALMISTIR.

Tasarruf tedbirleri için 40 altın kural

1-Miktarı ne kadar olursa olsun bankadaki nakit paranızı akışkan fon ya da kısa vadeli mevduatta değerlendirin.

2-Kredi kartıyla zorunlu kalmadıkça alışveriş yapmayın. Özellikle de uzun vadeli taksitli kampanyalara katılmak için acele etmeyin.

3-Internet, telefon gibi sabit giderlerinizi minimuma indirecek çözümler üretin. Yakında abone kapma yarısına girecek telefon şirketlerinin kampanyalarını yakından takip edin.

4-Çok zorunlu olmadıkça dayanıklı tüketim malzemelerini yenilemeyin, evinizle ilgili tadilat yapmayın.
5-Kredi kartınızın asgari miktarını bile ödeyemiyorsanız, hemen bir bankaya gidip bireysel kredi alarak borcunuzu kapatın ve borcunuz bitene kadar kartınızı kullanmayın.
6-Bankadan kredi alarak araba ya da ev almayın, bu ihtiyaçlarını piyasalardaki dalga bitene kadar erteleyin.
7-Her ay basında bir bütçe yaparak gelecek ayin harcama planını çıkarın, bunu yaparken de eğlence masraflarınızı kısın.
8-Yeni cep telefonu almak için bir sure daha bekleyin.
9-Kıs öncesi evinizin cam ve kapılarının yalıtım yaptırın.
10-Sıradan bir televizyon çalışırken ortalama 100 Watt elektrik tüketir. Televizyonu kapatıp da prizden çekmezseniz, tüketim 2 Watt düşer.
11-Cep telefonları ya da MP3 ses cihazlarının ve diğer şarj adaptörü kanalı ile şarj edilen aletlerinin de kullanılmadıklarında fişten çekin.
12-Çamaşır makinelerini tam doluyken çalıştırın. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ilik su kullanarak çamaşırlarınızı daha düşük ısıda yıkayın.
13-Küçük alışverişler için büyük marketlere gitmeyin.
14-Evin diğer fertlerine de olası krize karsı hazırlıklı olunması gerektiğini anlatın ve harcamalarını kısmalarını talep edin.
15-Eğer varsa tasarruflarınızı yönlendirdiğiniz yatırım araçlarını yeniden gözden geçerin. Banka ya da aracı kurumlardan bu konuda uzman para çantası yöneticilerinden destek âlin.
16-Kullanmadığınız kredi kartları varsa hemen iptal edin. Kredi kartı sayınızı minimuma indirin.
17-Bankacılık işlemlerinde internet ve ATM’leri kullanın. Bu sayede havale ve EFT gibi işlemlerde önemli miktarlarda tasarruf sağlamış olursunuz.
18-Alışverişe çıktığınızda sadece ihtiyacınız olanları âlin. Özellikle de evde bir liste yaparak markete gidin. Raflarda her gördüğünüzü sepete atmayın.
19-Marketlerde alışveriş yaparken kredi kartınızı kullanmayın, çünkü cebinizden anında nakit çıkmadığı için gereksiz birçok ürün alabilirsiniz. Markette nakit parayla yapacağınız alışveriş masraflarınızın azalmasında etkili olacaktır.
20-Zorunlu dayanıklı tüketim ihtiyaçlarınızda ise kredi kartına uygulanan uzun vadeli kampanyaları tercih edin.
21-Mağazalardaki yeni sezon ürünlerini almak yerine birkaç ay sonra başlayacak indirimli kampanyaları bekleyin.
22-İndirim yapılıyor diye bir urun almayın, bu donemde sadece zorunlu ihtiyaçlarınız için alışveriş yapın.
23-Aracınıza benzin alırken, kredi kartı kampanyalarından yararlanın. Ayni firmadan üst üste yapılan alışveriş sayesinde önemli oranlarda para puan kazanabilirsiniz.
24-Kredi kartlarından elde ettiğiniz para puanları da alışverişte kullanmayın. Birçok banka uçak bileti alımlarında para puanları iki ya da dörtle çarpıyor.
25-Bireysel emeklilik sistemine üyeyseniz, tasarruflarınızın değerlendirildiği enstrümanları bir kez daha gözden geçirin. Eğer siz uyarmazsanız, birçok şirket yatırım planında değişiklik yapmaz. Bu
dönemde fonlarınızın daha savunmaya dayalı yatırım araçlarına yönlendirilmesini sağlayın.
26-Tüm harcamalardan vazgeçin ama aracınızın kaskosu ve sağlık sigortanızdan vazgeçmeyin.
27-Çok zorunlu olmadıkça dışarıda yemek yemeyin.
28-Hemen bir servis çağırarak kış gelmeden kombinizin bakımını yaptırın. Çok soğuk günlerde kombinizi kapatmak yerine düşük ayarda sürekli çalıştırın.
29-Sebze ve meyveleri musluktan akan suda değil, bir kabin içerisinde yıkayın.
30-Varsa sigara ve alkol kullanım miktarını azaltın. Eğer bırakamıyorsanız fiyatı daha ucuz sigaraları tercih edin. En azından kriz donemi atlatılana kadar kullanacağınız daha ucuz sigaralar
bütçenize önemli katkı sağlayacaktır.
31-Otopark masrafları da dikkate alındığında kendi aracınız yerine toplu ulaşım araçlarını tercih edin ve özellikle de büyük şehirlerde ‘akbil’ gibi belediyelerin daha ucuza sağladığı ulaşım imkanlarını
kullanın.
32-Eğer kirada oturuyorsanız, konut fiyatlarındaki düşüşü de değerlendirerek çevrenizde daha az kira ödeyebileceğiniz alternatifleri araştırın. Ancak depozito ve taşınma masraflarını da hesaplayın. Özelikle kriz dönemlerinde insanların nakde daha fazla ihtiyacınız olacağını unutmayın.
33-Kısa vadede tatile çıkmayı planlıyorsanız iptal edin. Hem kafanız rahat olmayacağı için tatilden bir zevk almazsınız, hem de yapacağınız masraf kriz döneminde çok önemli ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı
olabilir.
35- Birikmiş paranızla geçmişten gelen düşük faizli borçlandığınız taksitleri kapatmaya kalkmayın. Çünkü kriz dönemlerinde faizler daha fazla yükseldiği için mevcut paranızı daha yüksek bir fiyattan satma
fırsatı yakalayabilirsiniz.
36-Sadece evde değil yasadığınız apartmanda tasarruflu ampullerden tutun da asansör kullanımına kadar birçok alanda tasarruf yapılması için çevrenizdekileri uyarın. Bu sayede apartmanı ortak giderleri azalır.
37-Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanın, büyük bir ateşin üzerine küçük kap koymayın. Yemekleriniz ağzı acık kaplarda pişirmeyin.
38-Market alışverişlerinizde özellikle hafta içi ve hafta sonunda indirim yapılan günleri tercih edin.
39-kıs gelmeden önce aracınızı bakıma sokun ve yakıt masraflarını azaltacak tedbirler alin.

40-Çok zorunlu olmadıkça ‘kara gün’ için biriktirilen altın benzeri yastık altı tasarruflarınızı bozdurmayın. Bozdurmanız gerekirse de sadece ihtiyacınız olan miktarını elden çıkarın.
41-Tasarruflu ampul kullanmaya dikkat edin.
UNUTMAYALIM!
İsten artmaz,dişten artar (Atasözü)
Dere kenarında bile olsan,suyu idareli kullan (Hadis)

  

EVDE TASARRUF

Bizim Tasarruf tedbirleri listemiz ise şöyle;

  • Evimizde kombi kullandığımız ve yakıt olarak doğal gaz kullandığımız için salon gibi sürekli kullanılmayan odaların radyatörlerini gerektikçe açıyoruz ve oturma odası mutfak gibi yerleri de evden çıkarken ve gece yatarken mutlaka kapatıyoruz.
  • Lüzumsuzsa söndür sözünü hem su hem de elektrik harcamalarımızda uyguluyoruz.
  • Deterjan , şampuan, diş macunu gibi kimyevi maddeleri, tasarruftan ziyade çevre kirliliğini ve sağlığımız etkileyen negatif faktörleri de bertaraf etme nedeniyle minimum kullanıyoruz.
  • Çocukların kıyafetlerinin küçülenleri kardeşine ve kuzenlerine vererek, gerekirse kuzenlerinden küçülenlerini alıp giydiriyoruz.
  • Atık kağıt ve ambalajlarımızı ayırıyoruz , çöplerden ayrı olarak belirtilen günlerde bırakarak geri dönüşüme katkı sağlamaya çalışıyoruz. ( umarım belediyeler çöpe göndermiyordur bazen geri dönüşüm arabasını görmediğimizde “boşuna mı  acaba” hissine kapılıyoruz)
  • Alışveriş yaparken gereksiz poşet almıyoruz; ufak tefek alışverişlerde (kozmetik, kırtasiye, vs)  çantanın içine direk atıyoruz, market alışverişlerinde ise poşetleri max dolduruyoruz (  birbirinden ayrılması gereken gıda  ve deterjanlar ayrı oluyor mecburen)
  • Galiba en önemlisi  de şu; bu dünyayı onlardan emanet aldığımız çocuklarımızı tasarruf etmeyi ögreterek yetiştirmek için çaba gösteriyoruz.

 

 

 Alıntıdır.

 

Belki bir gün...
Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
                                   Süleyman ŞEN
VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2