• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

Başarı Unsurları

DERSLERDE DAHA BAŞARILI OLMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

SıraTemel EtmenlerÖzellikleri
  1  Çalışma OdasıÇalışma odanız profesyonelce hazırlanmalı, dikkatinizi çekecek tüm unsurlardan arınmalı(cep telefonu, televizyon, radyo,mp3, poster, vb), sandalye, masa size göre olmalı ve doğru konulmalı( pencere kenarına değil)
2Sınıf OrtamıÖğrenmeyi kolaylaştırıcı unsurlar içermeli, öğrenciye sıkıntı verecek şekilde olmamalı, sık sık havalandırmalı, temiz olmalı,
3Okul OrtamıOkul sevilmeli, okulda öğrenciler kendilerini güvende hissetmeli, endişe duymamalı, haklarını bilmeli, demokratik okul ortamı olmalı, sağlık ve hijyen olmalı
4Arkadaşlarİyi ilişkiler içinde olunmalı, yanlışa yönlendiren, kafasını karıştıran arkadaşlardan uzak kalmalı
  5  ÖğretmenlerÖğretmenler burada en temel unsurlardan birini oluşturmaktadırlar. Öğrenci gelişim ve öğrenme psikolojisini çok iyi bilmeleri ve buna göre davranmaları, gözlem yapmalı ve paylaşmalı, öğretme ve öğrenme yöntemlerine hakim olmaları, öğrenci ile olumlu iletişim kurmaları, öğrenci ve velileri olumlu yönlendirmeli
6Yardımcı PersonellerOkul yardımcı personelin öğrencilere iyi davranmaları, onlara hakaret etmemeleri
 7 AileEn temel unsurlu aile oluşturmaktadır. Şartsız ve sınırsız sevgi sunmaları, başarısızlık durumundan yıkılmamaları, cesaret vermeleri, her zaman destek olmaları, tüm sağlık işlerini vaktinde takip etmeli, gözlem yapmalı, sorunlara zamanında müdahale  etmeli, varsa başarısızlık nedenleri mutlaka araştırmalı ve çözüm yolları aramalı,
8ÇevreSakin ve güvenli olmalı
9Ders KitaplarıZevkli ve anlaşılır olmalı
10SağlıkSağlığa çok önem verilmeli, sağlığı bozacak tüm unsurlardan uzak durulmalı, dengeli ve bilinçli beslenmeli
  11  PlanlamaPlanlama da en temel unsurlardan birini oluşturmaktadır. Olmazsa başarı asla olmazlardan. Zamanı çok iyi yönetmeli, mutlaka kendimize göre bir çalışma planı yapmalıyız ve buna da kesinlikle tavizsiz olarak uymalıyız. Plan yaparken derslerin özelliklerini ve kendi özelliklerinizi göz önünde bulundurun. (Ekte mevcut programdan yararlanabilirsiniz)
  12  Tekrar YapmaMutlaka tekrar yapmalısınız. Tekrar kural ve zamana göre yapılmalıdır. Aynı gün tekrar, ders öncesi tekrar, sınavlar öncesi tekrar ile geçen hafta  tekrar, geçen ay  tekrar, geçen üç ay tekrar, geçen altı ay  tekrar.Bu şekilde hiçbir konu gözden kaçmaz.  Bunun için uzun zamanlara gerek yoktur.Ayrıca her tekrar daha az zaman alacaktır. Unutmayın tekrar edilmeyen her şey unutulur.
13Okuma AlışkanlığıOkuma alışkanlığı temel şarttır. Özellikle Türkçe ve Sosyal Bilgiler derslerinde başarı okuma alışkanlığı ile gelir.
14Beslenme ŞekliBeslenme çok önemlidir. Sağlam kahvaltı şart. Meyve tüketmek, özellikle elma. Doğru beslenmiyorsan hiçbir gelişim özelliğin başarılı olamaz.
  15  Not AlmaDerslerde not alma yararlı bir davranıştır. Not almanın sağladığı iki büyük yarar vardır. Birincisi,  “aktif katılım”ı sağlar. Böylece uyanık kalmak, dikkati öğrenilen konuda yoğunlaştırmak mümkün olur. İkincisi,  unutmayı önler.  İyi bir dinleyici olmanın temel kuralı iyi not tutmak, iyi not tutmanın yolu da iyi bir dinleyici olmaktır.
 16 Anlamadığını SormaAnlamadığını Sormama boş vermiş öğrencilerin temel özelliğidir. Soran sorgulayan her zaman başarır. Her şeyi hemen anlamak bazen mümkün olmayabilir. Anlamadığımız durumlarda neyi anlamadığımızı sormalı ve cevap almalıyız.
17Dersi SevmeÖğrencilerin derse karsı tutumları da etkili bir neden
18Öğrenilmiş BaşarısızlıkBazı öğrenciler “başaramayacağım derslere çalışmak istemiyorum” diyebiliyorlar. Bunun mutlaka değişmesi gerekmektedir. Hiçbir ders öğrenilmeyecek kadar zor değildir. Bunun nedenleri araştırıldığında bazı basit hataların olduğu hemen anlaşılacaktır.
19KardeşlerKardeşlerin başarı üzerinde olumu veya olumsuz etkileri olduğu kesin
20Yardımcı Ders KaynaklarıÖzellikle tekrar yapmalarda, konunun farklı olarak ele alınmasında ve soru çözme konularında destek olduğu kesindir.
21Kendini Çok İyi TanımaÖğrenciler kendilerini çok iyi tanımaları gerekir. Neleri iyi yapabileceklerini yanı olumlu özelliklerini, olumsuz özelliklerini  tespit etmeleri, olumlu özelliklerini  güçlendirmeleri olumsuz özelliklerini de yardımla yada yardımsız olarak düzeltmeleri şarttır.
22Profesyonel Destek AlmaTespit edilmiş ve kendinizce çözüm bulunamamış konularda Profesyonel destek alınmalı,
23Hedeflerin OlmasıKısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli hedefleriniz olmalı. Yazılılardan yüksek not alma, çok iyi bir SBS puanı alma, iyi bir Anadolu lisesine girme bunlara örnek olabilir. Unutmayın ulaşılan her hedef bir motivasyonunuzu artırır.
24Soru Çözme Tekniklerinin BilinmesiHer dersin kendine özgü soru çözme tekniği olduğu gibi her farklı sorununda farklı çözüm tekniği vardır(çoktan seçmeli, klasik, eşleştirme, doğru-yanlış vb). Bunları öğrenmeli
25Dinleme Becerisini Geliştirmeİyi bir dinleyici olmanın temel kuralı karşındakinin ne söylediğine kulak vermektir. Dinliyor gibi yapmanın  bir anlamı yoktur. Derste iyi bir dinleyici olmanın yolu, çok iyi not tutmada geçer.
       26      Farklı Derslere Farklı Çalışma Yöntemlerinin BilinmesiHer derse aynı yöntemle ders çalışmak eksik bir davranıştır. Mesela; Matematik dersinde; derse ön hazırlık yapılmalı, ders çok iyi dinlemeli, not alınmalı, anlaşılmayan mutlaka sorulmalı,benzer sorular çözülmeli, günlük tekrar yapılmalı, bol alıştırma yapılmalı, kaynak kullanılmalı, bu derste çok başarılı olan öğrencilerden yardım alınmalı. Fen  Tekn. dersinde; ; derse ön hazırlık yapılmalı, ders çok iyi dinlenmeli, not alınmalı, anlaşılmayan mutlaka sorulmalı, günlük tekrar yapılmalı, bol alıştırma yapılmalı, görsel kaynak kullanılmalı, kavramları ezberlenmeli, konuları günlük hayata bağlanmalı, olaylar arası neden-sonuç ilişkisi kurulmalı,Sosyal Bilgiler dersinde; ; derse ön hazırlık yapılmalı, okuma alışkanlığı kazanılmalı, güncel olayları takip edilmeli, ders çok iyi dinlenmeli, not alınmalı, anlaşılmayan mutlaka sorulmalı, günlük tekrar yapılmalı, bol alıştırma yapılmalı, görsel kaynak kullanılmalı, kavramları ezberlenmeli, konuları günlük hayata bağlanmalı, olaylar arası neden-sonuç ilişkisi kurulmalı,Türkçe dersinde; okuma alışkanlığı kazanılmalı, kavramları bilinmeli, dil bilgisi kuralları öğrenilmeli, sözlük taşınmalı, sesli okuma yapılmalı, bol alıştırma yapılm,alıİngilizce dersinde; derse ön hazırlık yapılmalı, ders çok iyi dinlenmeli, not alınmalı, anlaşılmayan mutlaka sorulmalı,  sözlük taşınmalı, günlük tekrar yapılmalı, bol alıştırma yapılmalı, kaynak kullanılmalı, bu derste çok başarılı olan öğrencilerden yardım alınmalı.

  Süleyman ŞEN tarafından  hazırlanmıştır

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Belki bir gün...

Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
            Süleyman ŞEN

VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2