• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

Okul Ararken

  Lise seçerken iyi araştırın
 
  Ortaokul velileri için ipuçları


  Doğru ilkokulu bulmanın sırları

İlkokul,Ortaokul ve lise seçerken çocuğunuzun ihtiyaçlarını dikkate alın

Çocuğunuza ortaokul ve lise seçerken önce onun ihtiyaçlarını düşünün. Öğrenme şeklini, hangi derslerde başarılı olup olmadığını, yardıma ihtiyacı bulunup bulunmadığını sorgulayın. Kendinize şunu sorun: “Bir okulda olmasını istediğim en önemli şeyler neler?”

Ortaokulda çocuğunuzun hem akademik, hem de sosyal olması için gerekli ortamın olup olmadığını araştırarak, çocuğunuzun karakterine göre seçiminizi yapın.

Ortaokul ve lise yıllarında öğrenciler matematik, fen, sosyal bilimler ve dil gibi temel müfredat derslerinden başka bazı “seçmeli” dersler almaya başlarlar. Bu andan itibaren programlar çok farklılık göstebilir. Çocuğunuz ikinci yabancı dil, beden eğitimi, bando, resim, tiyatro ve bilgisayar gibi seçmeli dersleri tercih edebilir. Birçok sınıfta, seçmeli dersler sınırlıdır, bu yüzden çocuğunuz kendi sevdiği resim dersi ile sizin sevdiğiniz İspanyolca dersi arasında bir seçim yapmak durumunda kalabilir. Bir okulun çocuğunuza doğru seçmeli dersleri sunup sunmaması ortaokul seçmenin kilit noktası olabilir.

 Orta ve lise seçerken size birkaç ipucu:

 Labaratuvar: Fen derslerinde uygulamalı laboratuvar çalışmaları yapılıyor mu? Çocuğunuzun sıra dışı bir fen eğitimi almasını istiyorsanız, fen deneyleri yaparak öğrenmek (sadece okuyarak değil) çok önemli. Okulun bir laboratuvarı yoksa, öğretmenlerin dersi laboratuvarsız nasıl öğrettiğini sormak gerekir.

 Disiplin: Güvenlik son derece önemli. Çoğu ortaokulda güvenlik ve disiplin konularıyla ilkokullardan daha çok uğraşılır. Bu yüzden, “Çocuklar hangi sıklıkla disiplin veya okuldan uzaklaştırma cezası alıyor?” “Bu sene ve geçen sene kampusta kaç kere kavga çıktı?” gibi sorular sorulabilir. Okulların bu tür soruları yanıtlamaya hazır olmaları gerekir. Disiplin sorunu yaşayan çocuklarla ilgilenme süreci açık ve net olmalı ve bu süreç içinize sinmelidir.

 Öğretmen: Öğretmen etkililiğinin nasıl ölçüldüğünü, standartlara uymayan öğretmenler konusundaki çalışmaları araştırın. Öğretmen kalitesinin nasıl sağladığı ve yeterince başarılı olmayan öğretmenleri nasıl değerlendirdiği sorusuna verecek bir cevabı olmalı.

 Öğrenme: “Öğrenme veya akademik sorunları olan çocukları nasıl destekliyorsunuz?” sorusunu mutlaka sorun. Üstün yetenekli çocuklar veya özel gereksinimi olan çocuklar için öğretimi nasıl farklılaştırdıklarını inceleyin.

 Müfredat: Hangi müfredat kullanılıyor? Öğretmenlere nasıl eğitim veriliyor? Yazma becerileri öğretilmesi en zor ve en önemli şeylerden biridir. Ancak birçok standart “çoktan seçmeli” test bu becerileri sınamadığı için öğretmenler için yazma becerileri üzerinde durmamak kolaydır. İdeal olan, okulun hem bir yazma programı hem de yazma becerilerinin matematik, fen ve sosyal bilimler gibi diğer derslerle bütünleştirildiği bir müfredata sahip olmasıdır. Öğrencilerin yazı çalışmalarının örneklerini görmek isteyin ve çocukluğunuza dönüp o yaşta neler yazdığınızı düşünün veya yazma standartları “rubrikine” bakın ve bu yaşta “iyi yazma becerisini” nasıl belirlediklerini sorun.

 Lise seçerken iyi araştırın

 Lise, yeni sosyal ve öğrenme olanakları sunar. Lise aynı zamanda bilinenden bilinmeyene geçiş ve her şeyin tamamen farklı olduğu bir yer anlamına da gelir. Bu ortamda çocuğunuz yeni akranlarla tanışacak ve yeni arkadaşlar edinecek ve bir akran grubu içinde kendi konumunu belirleyecektir.

 Çocuğunuz liseye başlamadan önce yapacaklarınız:

 * Araştırın ve doğru liseyi seçin.

* Çocuğunuzun yeni okulunda ne tür geçiş ve destek hizmetleri sunulduğunu öğrenin.

* Çocuğunuzla önceden konuşun. En çok ne için sabırsızlandığını ve hangi konuda endişelendiğini konuşun. Lise hakkındaki düşüncelerini anlatırken onu gerçekten dinleyin ve içini rahatlatın

* Olumlu şeyleri vurgulayın. İlkokulun ve lisenin hangi açılardan farklı olduğundan bahsedin ve çocuğunuzun sahip olacağı yeni olanaklardan bahsedin.

* Çocuğunuzla yeni arkadaşlar edinmekten söz edin ve bunun için çok fırsatı olacağını vurgulayın.

 Ortaokul velileri için ipuçları

 Ortaokul hem veliler, hem de çocuklar için karmaşık bir dönem olabilir. Çocuğunuz daha bağımsız hale gelebilir, ama yine de sizin desteğinize her zamanki kadar ihtiyaç duyar. Bazı alanlarda çocuğunuzun daha özerk olmasına izin vermeye karar verebilirsiniz, fakat yine de çocuğunuzun okuluna aktif olarak katılın. Araştırmalar velileri eğitimlerine katılan çocukların akademik anlamda başarılı olma olasılığının daha fazla olduğunu gösteriyor. İşte çocuğunuzun ortaokul deneyimine katılmanızı sağlayacak bazı ipuçları:

 Öğretmenlerle tanışın: Çocuğunuzun öğretmenleriyle tanışmak iyi bir fikirdir. Öğretmenlerin beklentilerini sorun. Çocuğunuzun ödev yapmak için her akşam ne kadar zaman ayırması gerektiğini öğrenin. Belirli aralıklarla sınav yapılıp, yapılmadığına bakın ve sınav tarihini öğrenin. Sorularınız olduğunda öğretmenlerle en iyi nasıl temasa geçebileceğinizi öğrenin. Varsa, öğretmenlerin e-mail adreslerini alın.

 Çocuğunuzun okulunda kendinize bir yer bulun: İlkokul sınıflarından farklı olarak, ortaokul dersliklerinde ekstra yetişkin olmasına gerek yok. Ancak başka şekillerde gönüllü olarak okula gidebilmelisiniz. Okul gazetesi, satranç kulübü veya fen fuarı gibi müfredat dışı bir aktivite için danışmanlık yapın.

 Okul toplantılarına ve etkinliklerine katılın: Konserlere, oyunlara, toplantılara ve diğer aktivitelere katılmak çocuğunuzun okul topluluğuyla tanışmak için iyi bir yoldur.

 Ev ödevleri ve okuldaki sınavlar hakkında bilgi edinin: Okulunuzda öğretmenlerin ev ödevlerini yayınladıkları bir web sitesi varsa, bu siteyi düzenli olarak kontrol etme alışkanlığı edinin.

 Çocuğunuzun ödevini kontrol edin ama ödevini yapmayın: Matematik problemlerini kontrol etmeyi, yazdıklarını okumayı ve kelimelerin yazılışlarına bakmayı teklif edin. Bir hata bulursanız, çocuğunuza gösterin ve doğru cevabı bulmasına yardım edin.

 Herkesin görebileceği bir yere bir aile takvimi asın: Veli toplantıları, proje teslim tarihleri ve sınav tarihleri gibi önemli okul tarihlerini yazın. Ortaokula giden çocuğunuzu takvime önemli tarihler eklemeye ve takvimi her gün kontrol etmeye teşvik edin.

 Başka velilerin düşünceleri önemli

 Birçok okul kâğıt üzerinde harika görünür ama gerçekte öyle olmayabilirler. Renkli bir kitapçığa veya okul turuna göre karar vermeyin, diğer velilerin fikrini sorun. Okulla ilgili görüşleri öğrenmek için biraz online araştırma yapın, ilgilendiğiniz diğer okullarla karşılaştırın. Eğer hâlâ karar veremiyorsanız, okulun artılarını ve eksilerini yazın ve buna göre karar verin.

 * Mezunlar şu anda ne yapıyor?

 Mezunların kaç tanesinin saygın üniversitelere gittiğini ve kaç tanesinin iyi bir işi ve kariyeri olduğunu öğrenin.

 * İşbirlikçi online projeler yapılıyor mu?

 Teknolojiyi yakından takip eden lise öğrencileri sınıfa çok çeşitli teknolojilerin girmesine yardımcı olur.

Bir çocuğun hayatındaki en büyük geçişlerden biri ilköğretimden liseye geçmektir. Lise yılları eğlence, heyecan ve yeni deneyimlerle dolu bir dönem olabilir ama bazı çocuklar için zor ve endişe dolu bir dönem de olabilir.

 Doğru ilkokulu bulmanın sırları

 İlkokul eğitimi öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimi kadar bilişsel ve entelektüel yanlarına da dikkat edilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu dönemde dil ve aritmetik yeterliliğin sürekli geliştirilmesi hedeflenir.

Özellikle kolejlerde tüm öğrencilerin eğitim hayatlarının sonuna kadar yeterli yabancı dil yeteneği standardına ulaşabilmesi için bu eğitime erken başlanması beklenir. Unutmayın, ilkokul eğitimi gelecekteki öğrenimin ve başarının temelidir. Bu eğitimle aşılanan beceriler ve değerler gelecek öğrenimine önemli bir adımdır. Çoğu zaman öğrencilerin eğitim sisteminin ilerleyen yıllarındaki başarıları ilkokul eğitimlerine dayalıdır. Bunun için de ilkokulların yaratıcı, motive edici, gerçek dünyayla ilişkili ve eğlenceli öğretim programları geliştirmeleri gerekir.

İşte başarılı okulun püf noktaları

Araştırmacılar okul başarısı için beş temel bileşen belirledi:

Etkili liderler: Okul müdürü kurumun başarısı için net ve stratejik bir vizyon uygulamak için öğretmenlerle birlikte çalışır.
İşbirlikçi öğretmenler: Çalışanlar okula bağlıdır, mesleki gelişim desteği alırlar ve okulu geliştirmek için birlikte çalışırlar.
Katılımcı aileler: Okuldaki tüm çalışanlar öğrenimi geliştirmek için ailelerle kuvvetli ilişkiler kurarlar.
Destekleyici ortam: Okul güvenli ve düzenlidir. Öğretmenlerin öğrencilerden beklentileri yüksektir. Öğrenciler öğretmenleri ve akranları tarafından desteklenir.
İstekli öğretim: Dersler akademik anlamda zorlayıcıdır ve bilginin uygulanması üzerinde durarak öğrencilerin ilgisini çeker.

Çocuğunuz için en iyisi hangisi?

Okul bulmak zaman alabilir. Çocuğunuz için en iyi seçimi yapabilmek için bir ilkokul turundan en iyi şekilde yararlanmanın sırlarını öğrenin. İşte o sırlar bu soruların yanıtlarında gizli:
* Çocuğunuz nasıl bir çocuk? Bu soru, kendinizden ziyade çocuğunuza uygun bir okul ararken sizin başlangıç noktanızdır. Çocuğunuzun nasıl bir çocuk olduğuna karar verdikten sonra kendinize şu soruları sorun:
* Çocuğunuz için ne istiyorsunuz? Bir okuldan beklentileriniz neler? Bu okul sizin çocuğunuz gibi bir çocuk için uygun olacak mı? Çocuğunuz için ne istiyorsunuz? Devlet okulu mu, paralı okul mu? Gündüzlü okul mu, yatılı okul mu? Kız/erkek okulu mu, karma okul mu?
* Okuldan beklentileriniz neler? Şüphesiz çocuğunuz için ideal, öğretimi çok iyi ve tesisleri iyi bir okul bulmak istiyorsunuz. 
Sizin ve çocuğunuz için gerçekten neyin önemli olduğuna karar vermeniz son derece önemlidir. Güvenlik mi, mutluluk mu, sosyal statü mü, mimari mi, geleneksel bir yaklaşım mı, yabancı dil mi, etkinlik mi sizin için önemli?

Okul ararken

Çocuğunuzu tanıyın: Kendinize çocuğunuzun nelerden hoşlandığını, nelerde iyi olduğunu, zayıf yanlarının ve yeteneklerinin neler olduğunu sorun. Böylece, araştırdığınız okulların ne kadar uygun olduğunu değerlendirmenize yardımcı olacak bilgiler edinmiş olacaksınız.
Okulu gezin: Bir okulun nasıl bir yer olduğuna karar vermek için okulu ziyaret etmek şart. Okulun nasıl olduğu hakkında söylentiler duymuş olabilirsiniz ama okulu ziyaret etmeniz duyduklarınızdan daha önemli.
Ders saatlerinde gidin: Çocukları çalışırken ve oynarken görebilmek için okulu ders saatlerinde ziyaret edin. Takımlar halinde nasıl çalıştıklarına ve çalışırken ne kadar istekli göründüklerine dikkat edin.
Aktiviteleri inceleyin: Ders dışı kulüp faaliyetleri hakkında bilgi edinin.
Web sitesinde gezin: Bir okulun web sitesine bakarak okul hakkında oldukça fazla şey öğrenebilirsiniz.
Öğrenci-öğretmen oranını inceleyin: Bir okulu değerlendirirken, velilerin çocuklarıyla bireysel olarak ne kadar ilgilenileceğini dikkatealmaları önemlidir. Üçüncü sınıfa kadar 24 öğrenciye bir öğretmen fazladır. Dördüncü sınıf ve daha üst seviyelerde, 30’un üzerindeki öğrenci öğretmenin ilgilenebileceğinden yine fazla olur.
Özel öğretim hizmetlerini araştırın: Öğrenme uzmanları hakkında bilgi alın. 
Davranış sorunlarının nasıl ele alındığına bakın: Her okulun belli bir disiplin politikası olmalı. Disiplin politikası sıkı mı, gevşek mi? 
Zorbalık politikasını sorgulayın: Okuldaki zorbalık politikasını da sorun. Çalışanlar zorbalığı önleme konusundaherhangi bir eğitim almış mı?
Okulun değerlerini öğrenin: Pedagojik bir felsefesi veya müfredat teması yoksa okulun en çok neyle övündüğünü sorun. Okulun zengin bir kütüphanesi veya bilgisayar laboratuvarı var mı?
Ne kadar ödev veriliyor?: Çocuklara her sınıf seviyesinde her akşam 10-20 dakikalık ödev ve okuma ödevi verilebilir.
Öğrenme ortamı nasıl?: Öğrenciler küçük gruplarda işbirliği yaparak mı çalışıyor, kendi başlarına mı çalışıyor? Öğretmen ayakta mı ders anlatıyor, çocuklarla birlikte aktif bir şekilde mi çalışıyor? Öğretmen öğretmek için metin kadar görsel ve fiziksel modeller de kullanıyor mu?
Fiziksel ortam nasıl?: Koşuşturmak ve teneffüslerde ve Beden Eğitimi derslerinde oyun oynamak için geniş bir alana ihtiyaç duyan bir çocuğunuz varsa, okul içinde veya dışında ne kadar açık alan olduğuna dikkat etmekte fayda var. Ayrıca okul bahçesi veya oditoryum gibi özelliklere de bakın. Sınıflar nasıl? Çocuklar, öğretmen önde ve çocuklar arkada kendi sıralarında olmak üzere daha geleneksel bir düzende mi oturuyorlar? Yoksa çocuklar gruplar halinde büyük masalarda mı oturuyorlar?
Öğretmenler destekleniyor mu?: Öğretmenlerin işbirliği yapıp yapmadıklarını ve öğrencilerine yönelik ortak bir vizyona ve hedefe sahip olup olmadıklarını sormakta fayda var. Aynı seviyenin öğretmenleri müfredatı işlerken işbirliği yapıyorlar mı, yani aynı materyali işlemelerini ve aynı miktarda ödev vermelerini bekleyebilir misiniz?
Öğrenci çalışmaları nasıl görünüyor?: Sınıfa bir bakın ve bazı ev ödevlerini inceleyin. Bu çalışma yaratıcı görünüyor mu? Boşlukları doldurma çalışması içeren cevap kâğıtları var mı? Bu çalışma çocuğunuz için ilgi çekici ve faydalı olacak türden mi?

Bu yanlışları yapmayın

Çocuğunuz için doğru okulu bulmak mı istiyorsunuz? Velilerin en iyi eğitim deneyimini seçerken yaptıkları başlıca üç yanlışı yapmaktan kaçının. 
Bir okulu koridorlarına göre değerlendirme: Okul açık yeşile boyanmış ve koridorlar nesli tükenme tehlikesi altında olan yağmur ormanları hayvanlarının heykelleriyle süslenmiş olabilir. Ya da kasvetli ve karanlık bir ortam sizi karşılayabilir. Ne olursa olsun, gelişigüzel ve yüzeysel bir okul turunun sizi okuldan soğutmasına izin vermeyin. (Unutmayın: fiziksel olarak kötü durumda olan bir okul bile yaşadığınız yerdeki en iyi öğretmenlere ve programa sahip olabilir.) Bir okulu gerçekten tanımak istiyorsanız, okulu en önemli yerinde tanıyın, sınıfa girin. Bir okulu ciddi anlamda düşünüyorsanız, birkaç derse girip gözlem yapmak için izin isteyin. Öğretmenlerin ne kadar katılımcı, aktif ve ilham verici olduklarını görün. Öğrencilerle iyi etkileşim kuruyorlar mı?
Sadece birinci sınıf dersine bakarak okul seçme: Küçük çocuğunuzu büyük bir çocuk olarak gözünüzde canlandırmak zordur ama sizin çocuğunuz da yakında yeterince büyüyecektir. Bu yüzden, daha üst sınıf seviyelerini de dikkatle inceleyin. Çocuklar mutlu ve ilgili görünüyorlar mı? Sınıf duvarlarında neler var? Sınıf düzeni nasıl? Okul daha büyük çocuklara ne tür özel olanaklar sunuyor?
Yerini dikkate almadan okul seçme: Veliler okula çok zorlanmadan ulaşabilmeli. Aynı zamanda, çocuklar başka çocuklarla oyun oynamak için kolaylıkla randevulaşabilmelidir. Okul sonrası aktivitelerin ardından eve rahat ulaşabiliyor mu?

Farklılıklara saygı duymalıyız
Belma Asam (TED İstanbul Koleji İlkokul Müdürü): Okullar akademik odak, ortam ve öğretim yöntemleri bakımından farklılıklar gösterir. Velilerin ilkokula başlama çağına gelen çocuklarını hangi okula gönderecekleri konusunu önemsemeleri ve yeterli sorgulamayı yapmaları gerekir. Öncelikle çocuklarını göndermeyi düşündükleri okulu inceleyip, okul yöneticileri ile görüşmeleri, öğrenmek istediklerini açıkça sormaları, müfredatın işleyişi, disiplin politikası ve ödev yönergesi hakkında bilgi almaları yararlı olur. Okul gezilerinde veliler sınıfların dışında koridor, yemekhane ve bahçeyi de bir öğrenme ortamı olarak değerlendirmeliler. Öğrencilerin farklılıklarına saygı duyan okullar her zaman iyi okullardır. Biz de okulumuzda bunlara dikkat ediyoruz. Özellikle 1-4. sınıflardaöğrencilerimizin okulun hiçbir alanında yalnız kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Öğrenci gözlem altında olduğunu bilmeyebilir, ancak mutlaka bir yetişkinin gözetimi ve rehberliği altında bulunması gerekir. Ayrıca müfredatın bilgi yoğunluğundan kurtulan, uluslararası kazanımları olan, görsel, sanatsal yönleri gelişmiş okullar her zaman öğrencilere özel değer verir.

Okul seçimi 3 yaştan itibaren başlıyor

Devlet okuluna verecekler için pek sorun yok. Adrese dayalı kayıt sistemi ailelerin bu anlamda işini kolaylaştırıyor. Ama, özel okula çocuğunu verecekler için süreç daha da zor. Çocuklarına uygun en iyi okulu seçme telaşında olan veliler onlarca soruya yanıt aramaya çalışırlar. Çoğu kişi çocuklarının eğitimiyle ilgili kararı alırken öncelikle kendi deneyimlerinden hareket eder, bir kısmı da çevrenin etkisinde kalır. Çocuğun hayatı üzerinde okul yıllarında ve sonrasında etkili olacak bu karar onların bir birey olarak gelişimlerini de, geleceklerini de etkiler. Çocuğunun gereksinim ve yeteneklerini bilen, onu yakından tanıyanlar için bile zorlandıkları bu kararda seçenekleri tek tek irdelemekte fayda var. 

Bu soruları sormadan okuldan ayrılmayın

Bazı veliler okulu ziyaret etmeden önce bazı sorular hazırladıklarında kendilerini daha rahat hissederler. Bu konuda yardımcı olabilecek bir kontrol listesi oluşturun. Veliler kendilerini bu kontrol listesindeki her soruyu sormaya mecbur hissetmemelidir ama bir kontrol listesi kullanarak ziyaretiniz esnasında gözlemlerinizi not alabilir ve böylece ziyaret ettiğiniz okulları karşılaştırabilirsiniz. İşte sormanız gereken sorular:

Okulda disiplin nasıl sağlanıyor? 
Çocukları evden alma ve eve bırakma uygulamasındaki güvenlik prosedürü nedir?
Ödeme seçenekleri ve prosedürleri neler? 
Çocuğum burada güvende olacak mı?
Ne kadar veli katılımı bekliyorsunuz veya istiyorsunuz?
Sınıf düzeni nasıl?
Çocukların ne kadar serbest oyun zamanları var?
Öğretmenlerin çoğu en az üç yıldır bu programda mı çalışıyor? Hizmetiçi eğitim alıyor mu?
Bir sınıftaki maksimum öğrenci sayısı kaç? 
Öğretmen öğretilenlere rehberlik etmek için iyi bilinen, kaliteli bir okul öncesi müfredatı kullanıyor mu? 
Müfredatta farklı öğrenme stilleri dikkate alınıyor mu? 
Eğitim programı çocuklara konuları ayrıntılı ve çoklu şekillerde keşfetme fırsatı veriyor mu? 
Derste gün içinde çeşitli aktivitelerin sunulduğu günlük bir rutin izleniyor mu? (örneğin; resim, -mış gibi oyunları, dışarıda oyun, okuma ve fen aktiviteleri)
Veliler okula randevu almadan gelebilir mi? 
Yılda en az iki kez veli toplantısı yapılıyor mu?

Çocuğunuz için en uygun okul hangisi?

Birçok çocuk için, okul öncesi eğitim okula hazırlığın ilk adımdır. Okul öncesi eğitimi, paylaşmayı ve yönergelere uymayı öğrenmek ve ilkokul öğreniminin temelini atmak için bu dönem bir fırsattır.   
İşte çocuğunuza uygun en iyi okul öncesi kurumu bulmak için ipuçları:

Okulları mutlaka ziyaret edin: Bazı soruların cevabını bir telefon konuşmasında öğrenebilirsiniz (eğitim ücreti gibi) ama içine girip öğretmenlerle ve yöneticiyle tanışmadan bir okul öncesi kurumunun nasıl bir yer olduğunu anlayamazsınız.  
Referansları kontrol edin: Olumlu söylenti güçlü bir onaydır. Belli bir okul öncesi kurumu hakkında olumlu bir söylenti varsa, velilere neden burayı bu kadar övdüklerini sorun.  
Başka velilerle görüşün: Arkadaşlarınıza, komşularınıza, çocuk doktorunuza, büyük çocuğunuzun öğretmenine – güvendiğiniz insanlara danışın ve size kaliteli bir okul öncesi eğitim merkezi önermelerini rica edin.  
Çocuğunuz okulu test etsin: Okulu çocuğunuzla birlikte ziyaret edin. Çocuğunuzun ve öğretmenlerin nasıl etkileşim kurduğunu ve okul ortamında rahat hissedip hissetmediğini görmek isteyeceksiniz. Öğretmenler çocuğunuzu tanımaya çalışıyorlar mı? Çocuğunuz aktivitelerden keyif alıyor mu?

Bunlara dikkat!

Okul, çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun mu?
Farklı okulları incelerken, çocuğunuzun kişiliğini ve öğrenme stilini düşünün ve çocuğunuzun ortama nasıl uyum sağlayacağını gözünüzde canlandırmaya çalışın.   
Okul ailenizin ihtiyaçlarını karşılıyor mu? 
Okul şehrinizdeki veya yaşadığınız yerdeki en popüler okul bile olsa, ailenizin temel gereksinimlerini karşılamadıkça kararınızdan pişmanlık duyabilirsiniz. Okulun saatleri yetişkinlerin çalışma saatlerine uygun mu? Yeri size yakın mı? Ücretini karşılayabiliyor musunuz?  
Çocuğunuza uygun mu?
Okulun disiplin felsefesi nedir? 
Çocuğum burada güvende olacak mı? 
Ne kadar veli katılımı bekliyorsunuz veya istiyorsunuz?
Sınıf düzeni nasıl? 
Çocukların ne kadar serbest oyun zamanları var?

İyi bir okul öncesi eğitim kurumunun ipuçları

Çocuğun genel okul hazırbulunuşluğu becerilerini destekler.
Çocuklar zamanlarının çoğunu materyallerle veya diğer çocuklarla oyun oynayarak veya çalışarak geçirirler. Ortalıkta amaçsız dolaşmazlar ve uzun süre sessiz oturmaları beklenmez.
Çocukların gün içinde çeşitli aktivitelere erişimi olur. Gruplara ayrılmış bloklar ve diğer materyalleri ararlar; -mış gibi oyunları oynamak için aksesuarları; resimli kitapları; boyaları ve başka resim malzemeleri ve eşleştirme oyunları, delikli tahta ve yapboz gibi masa oyunları vardır. Bütün çocuklar aynı anda aynı şeyi yapmak zorunda değildir. 
Öğretmenler çocuklarla gün içinde farklı zamanlarda bireysel olarak, küçük gruplar halinde ve bütün grup olarak 
çalışırlar. Zamanlarının tamamını bütün grupla geçirmezler. 
Sınıf öğrenci çalışmalarıyla, kendi uydurdukları yazılarla ve öğrencilerin öğretmenlere anlattıkları hikâyelerle süslüdür. 
Çocuklar sayıları ve alfabeyi günlük deneyimleri bağlamında öğrenirler. Bitkilerin ve hayvanların doğal dünyası ve yemek pişirme, yoklama alma veya yemek servis etme gibi anlamlı aktiviteler öğrenme aktivitelerinin temelini teşkil etmektedir. 
Çocuklar projeler üstünde çalışırlar ve oyun oynamak ve keşfetmek için çok zamanları (en az bir saat) vardır. 
Çocuklara her gün dışarıda oynama fırsatı verilir. Daha çok öğretim için 
dışarıda oyun oynama zamanından asla fedakârlık edilmez.
Öğretmenler gün içinde çocuklara bireysel olarak veya küçük gruplar 
halinde kitap okur, sadece grup hikâye saatinde değil. 
Müfredat ileride olanlar ve yardıma ihtiyacı olanlara göre ayarlanır. Öğretmenler çocukların farklı geçmişlerinin ve deneyimlerinin aynı şeyleri aynı zamanda ve aynı şekilde öğrenmedikleri anlamına geldiğini kabul eder.

 Kaynak Hürriyet Eğitim

Belki bir gün...

Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
            Süleyman ŞEN

VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2