Coğrafyanın İlkeleri
Dağılış(Yayılma) İlkesi:Coğrafyayı diğer bilimlerden ayıran temel ilkedir. Coğrafya bilimi; sadece yeryüzündeki bir olayın nedenini araştırmakla kalmaz, aynı zamanda bu olayın yeryüzünün genelinde veya bir bölümündeki dağılışını da inceler. Bu ilke, haritalarla ifade edilir ve “nerede” sorusuna cevap verir.
Karşılıklı İlgi (Bağlantı) İlkesi:Coğrafi olayların birbirleri ile olan bağlantılarının incelenmesidir. Yani yeryüzünde meydana gelen doğal ve beşerî olaylar arasında çok yönlü ilişkiler söz konusudur. Su kaynakları ile yerleşmelerin dağılışı arasındaki ilişki bağlantı ilkesine örnek gösterilebilir.
Nedensellik (Sebep-Sonuç) İlkesi:Coğrafi olayların nedenlerine cevaplar aranır. Tüm bilimsel çalışmalarda olduğu gibi coğrafyada da araştırmaya konu olan olayların sebep-sonuçlarını ortaya koymak başlıca hedeftir.
Coğrafyanın Metodolojisi
• Coğrafyanın Araştırma Yöntemleri: Gezi-gözlem ve akıl yürütmenin dışında görüşme (mülakat), arazi (saha) çalışmaları, anket, örnekleme gibi veri toplama araçlarıda bu araştırma yöntemleri içinde yer almaktadır.
• Coğrafyanın İfade Teknikleri: çizim (harita), yazılı ve sözlü anlatım (tasvir).
• Coğrafyanın İlkeleri: dağılış(yayılma), karşılıklı ilgi (bağlantı) ve nedensellik.
Bunun yanında coğrafya aşağıda belirtilen temel soruları da sorar.