• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

2015 MODEL YENİ TEOG

2015 MODEL YENİ TEOG
MEB ortaöğretim kurumlarına öğrenci yerleştirmek için uyguladığı TEOG sınav sonuçlarını gecikmeli de olsa açıkladı.
Geçen yıl yaşanan sorunların önüne geçmek için, Milli Eğitim Bakanlığı 7 binden fazla uzman görevlendirdi.
SORU- CEVAP ŞEKLİNDE ÖZETLEYECEK OLURSAK;
TERCİHLER NE ZAMAN?
Tercihler 6-16 Temmuz 2015 arasında yapılacak,
SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Sonuçlar 14 Ağustos 2015 ‘de ilan edilecek.
KESİN KAYITLAR NE ZAMAN YAPILACAK?
14 Ağustos 2015, Cuma günü kesin kayıtlar yapılmış olacak.
BOŞ KONTENJANLAR OLACAK MI?
Kesin kayıtların yapıldığı gün yani 14 Ağustos 2015 ‘de okulların boş kontenjanları belli olacak.
BOŞ KONTENJANLARA KİMLER BAŞVURABİLECEK?
Hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler 17-21 Ağustos 2015 tarihleri arasında en fazla 3 tercih yaparak başvuru yapabilecekler.
YERLEŞTİĞİ OKULU BEĞENMEYEN VEYA BİR ÜST OKULU İSTEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?
Bu öğrencilere nakil şansı verilmiş durumda. 17 Ağustos 2015'de başlayacak ve en son 4 Eylül 2015'de bitecek olan üç dönem nakil şansları var. Bu üç dönemde herhangi bir orta okul müdürlüğüne dilekçe vermek suretiyle bu haklarını kullanabilirler. 7 Eylül 2015 en son yerleşmelerin ilan edileceği gün.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILIYOR?
14 Eylül 2015 tarihinde açılıyor.
OKULLAR BAŞLADIKTAN SONRA NAKİLLER DEVAM EDECEK Mİ?
Evet devam edecek.

 BURAYA KADAR ZAMANA YÖNELİK BİLGİLERE YER VERİLDİ. ASIL SORUN BURADA DEĞİL. OLAYA DAHA AYRINTILI BAKMAKTA FAYDA VAR. ZİRA ASIL SORUNLAR SONRA BAŞLIYOR
ÖNERİLER:
1- İYİ DÜŞÜN DOĞRU KARAR VER: YEP puanın senin için bir veri olabilir ama asıl olan sen ne istiyorsun? Meslek mi, Anadolu mu, Fen Lisesi mi, sosyal bilimler mi, imam hatip mi? Bunun kararını aileniz ile birlikte alın. Zira pişman olduktan sonra bu sistemde okul değiştirmek çok ama çok zor.
2- OKUL İSİMLERİ KARIŞIKLIĞI: Eğer meslek okumaya karar verdiysen okulların isim karışıklığı seni mağdur edebilir. Geçen dönem tüm meslek liselerinde alan isimleri kaldırıldı, hepsine aynı isim verildi. Burada okulları tercih yaparken o okulda var olan alan dallarına iyi bakmanız önemli. Zira tercih yaparken açılan okullara ait alan isimleri verilmiş durumda.
3- UZMAN YARDIMI ALIN: Milli Eğitim Bakanlığı 7 binden fazla uzman görevlendirdi. Bu şansınızı mutlaka kullanın.
4- ULAŞIMI DİKKATE ALIN: İstanbul gibi sıkıntılı bir ulaşım sistemine sahip yerde yaşadığımızı ve okulun dört yıl süreceğini lütfen unutmayın.
5- OKULU GİDİP GÖRÜN: Okulu önceden görmeniz, okula ait detaylı bilgi almanız doğru okulu seçmek için de ayrı bir önem taşımaktadır.
6- ÖZEL OKUL MU DEVLET OKULU MU: Bu durumda çok sağlıklı karar vermek gerekiyor zira ülkemizin ekonomisi değişken, şartlar çabuk değişebiliyor. Devlet okullarına oranla iyi imkanlara sahip olan okullarımız var ama ekonomik şartları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ayrıca özellikle meslek liselerinde staj uygulamaları ayrı bir yük oluşturuyor.
7- NAKİLLERİ İYİ TAKİP EDİN: Kayıt dönemindeki nakiller okullar başladığında da devam edecek ve ilk bir iki ay içinde bir çok yer değiştirmeler muhtemel olacaktır.
8- DEĞİŞİME DİKKAT EDİN: Bir çok okulda özellikle sağlık meslek liselerinde önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle erken yaşta işe başlamayı önleyen ve meslek edinmeyi üniversiteye taşıyan yeni uygulamalar getirildi. Hemşirelik, ebelik gibi alanlar hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı alanlarına dönüştü, anestezi, acil tıp gibi alanlar kaldırıldı.
9- MESLEK Mİ ANADOLU MU: Eğer akademik eğitimde başarılı olacağını düşünüyorsan, doğru çalışma yöntemlerini biliyorsan, imkanların yerinde ise ve tabi ki iyi bir YEP puanın varsa Anadolu lisesi okuman tercih edilmelidir. Zira meslek liselerindeki ders yükünün fazla olması, staj uygulamaları, öğrenciler üniversiteye hazırlanırken sorun olabilmektedir.

Okulumuz GÜMÜŞPALA MESLEKİ VE TEKNİK LİSESİ’ ne ait sorular

Okulumuz;

2012-2013 Eğitim Öğretim yılından itibaren  GÜMÜŞPALA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ adı altında öğrenci almıştır. Bu öğrencilerimiz HEMŞİRELİK, ACİL TIP  VE ANESTEZİ TEKNİSYENLİĞİ alanlarına puanla yerleşmişlerdir. Halen bu alanlarda eğitimlerine devam etmektedirler.

2014-2015 Eğitim Öğretim yılında yeniden isimlendirilmiş ve GÜMÜŞPALA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ adını almıştır. Bu tarihten itibaren ACİL TIP  VE ANESTEZİ TEKNİSYENLİĞİ alanları kaldırılmış, HEMŞİRELİK Alanı ise HEMŞİRE YARDIMCILIĞI Alanına dönüştürülmüştür. İlaveten EBE YARDIMCILIĞI Alanı ve SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENLİĞİ Alanları açılmıştır. Bu değişiklik tüm sağlık meslek liseleri için geçerlidir.

 

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA OKULUMUZU TERCİH YAPIP KAZANAN ÖĞRENCİLER;

9. Sınıfta  mesleki gelişim dersi ve genel kültür dersleri alacaklar ( bu tüm meslek liseleri için geçerlidir),  

10. Sınıfta genel kültür derslerine ilaveten 14 saat sağlık alanı dersi alacaklar, (okulumuzda tek alan sağlık alanı olduğu için tüm öğrenciler sağlık alanını seçmek durumundalar),

11. Sınıfta ise okulumuzda var olan sağlık alanlarından HEMŞİRE YARDIMCLIĞI, EBE YARDIMCILIĞI VE SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENLİĞİ dallarından birine puan üstünlüğüne göre yerleşecekler, bu alanlardaki eğitimlerine devam edecekler,

12. Sınıfta da HEMŞİRE YARDIMCLIĞI, EBE YARDIMCILIĞI VE SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENLİĞİ alanındaki eğitimlerine devam edip,  staj yaparak mezun olacaklar. Bu öğrencilerimiz bazı sağlık alanlarının ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkını kullanacaklar. Dört yıllık lisans programlarına ise ÖSYM sınavında alacakları puana göre yerleşecekler.

 2014- 2015 eğitim öğretim yılından önce  Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde okumakta olanlar ile daha önceki yıllarda okuyup da mezun olmuş olanlar hemşire veya ebe unvanını kullanabilecek.

HEMŞİRE YARDIMCLIĞI, EBE YARDIMCILIĞI VE SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENLİĞİ ALANLARINDAN  ÜNİVERSİTEYE YERLEŞME;

Şuan Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde okumakta olanlar ( 11. ve 12. Sınıflar) ile daha önceki yıllarda okuyup da mezun olmuş olanlar hemşire veya ebe unvanını kullanabilecek.

İlgili Kanuni düzenleme şu şekildedir:
MADDE 29 – 1219 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 11 -

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği haricindeki programlarına öğrenci kaydedilmez. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanununun geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında sağlık meslek liselerinin hemşirelik programına da öğrenci kaydı yapılmaz. Bu tarihe kadar kaydı yapılmış olan öğrenciler eğitimlerini kayıtları yapılan programlarda tamamlarlar ve bitirdikleri programların meslek unvanını kullanırlar. Sağlık meslek liselerinin kapatılan programlarından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar mezun olanlar da meslek unvanlarını kullanmaya devam ederler.”


Torba kanunla, sağlıkla ilgili meslek unvanlarının sayıldığı 1219 sayılı Kanunun ek 13. maddesine 4 yeni unvan eklenmiştir. İlgili unvanlar ve açıklamaları şu şekildedir:

ü) Acil tıp teknikeri; ön lisans seviyesindeki acil tıp bölümünden mezun, acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı kalmak kaydıyla hastaya müdahale ve bu hususta lazım gelen iş ve eylemleri yapan sağlık teknikeridir.

v) Hemşire yardımcısı; sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı programından mezun olup hemşire nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

y) Ebe yardımcısı; sağlık meslek liselerinin ebe yardımcılığı programından mezun olup ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

z) Sağlık bakım teknisyeni; sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olup en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur.
2015 TEOG TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZUNU MÜTLAKA OKUYUNUZ

http://www.suleymansen.com/FileUpload/op42022/File/14115818_ook_tercihveyerlestirmeklvz2015.pdf

SAĞLIK MESLEK MENSUPLARI İLE SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN

DİĞER MESLEK MENSUPLARININ İŞ VE GÖREV TANIMLARINA DAİR YÖNETMELİK

(22.05.2014 – 29007)

Hemşire Yardımcısı:

Hasta odasının düzenini ve temizliğini sağlar.

Hastanın yatağını yapar.

Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım eder.

Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gördüğü oral ilaçları hasaya verir.

Hastanın kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardım eder.

Hastanın deri bütünlüğünü gözlemleyerek hemşireye bilgi verir.

Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder.

Yatak yarasını önlemeye yönelik koruyucu işlemlerde hemşireye yardım eder.

Hastanın günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesine yardım eder.

Yataktan kalkamayan veya kalkması uygun görülmeyen hastanın boşaltımına yardımcı olur, varsa boşaltımla ilgili sorunlarını hemşireye bildirir.

Hastanın idrar torbasını boşaltır veya değiştirir.

Hastadan steril olmayan idrar örneği ve dışkı örneği alır.

Hastanın beslenme programına uygun olarak beslenmesine yardımcı olur.

Kilo takibi gereken hastalarda günlük kilo takibini yapar.

Hemşirenin uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder.

Hareket kısıtlılığı olan hastalarda uygun görülen pozisyonu verir.

Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder.

Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder.

İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri hemşireye bildirir.

Ölüm sonrası yapılması gereken bakımları uygular.

Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

Hasta bakımında kullanılan malzemelerin hazırlanmasını, temizlenmesini, dezenfeksiyonunu ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder.

Ebe Yardımcısı:

Doğurganlık sınırları içerisindeki kadınların uygun görülen üreme sağlığı konusunda kayıtlarının tutulmasına yardım eder.

Gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitim programı ile anne-babalığa ve doğuma hazırlık programlarının uygulanmasına yardım eder.

Gebelik izlemleri süreci dâhil olmak üzere kadının muayeneye hazırlığını yapar.

Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde gebenin günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olur.

Doğum sırasında gebenin doğum ağrısı ve doğum korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olur.

Doğum sonrası dönemde; anneye bebek bakımı ve emzirme konusunda yardımcı olur, anne ve bebeğin genel sağlık durumunda fark ettiği değişiklikleri ebeye bildirir.

Kadının başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım eder ve refakat eder.

Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için hizmet sunduğu gruba bilgi verir.

Aile planlaması hizmetlerinde, kadın ve yenidoğana ait tarama programlarının yürütülmesinde ebeye yardım eder.

Kullanılan malzemelerin temizliği, dezenfeksiyonu ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder.

Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev alır.

Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

Sağlık Bakım Teknisyeni

Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev alır.

Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder.

Sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder.

Hareket kısıtlılığı olan hastalar için sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü pozisyonu verir.

İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri sağlık meslek mensubuna bildirir.

Sağlık meslek mensuplarının belirlemiş olduğu günlük yaşam aktivitelerine yönelik plan doğrultusunda hastaya yardım eder.

Sağlık meslek mensubu tarafından belirlenen beslenme programına uygun olarak hastanın beslenmesine yardımcı olur.

Sağlık meslek mensubu tarafından belirlenen egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder.

Kullanılan malzemelerin hazırlanmasına, temizliğine, dezenfeksiyonuna ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder.

Kullanılan aletlerin sterilize edilmesine, kirlenmiş malzemelerin bertaraf edilmesine, tıbbi aletlerin ve malzemelerin kullanıma hazır bulundurulmasına yardım eder.

Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder.

 

 



1602 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Belki bir gün...
Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
                                   Süleyman ŞEN
VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2