• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Tanıtım/Bilgilendirme

Tanıtım-Reklam

Takvim
Süleyman ŞEN- EĞİTİM REHBERLİĞİ
ssen2009@hotmail.com
DOĞRU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
24/01/2020

DOĞRU ÖÇLME DEĞERLENDİRME

           2019 -2020 Eğitim Öğretim yılının birinci dönemini geride bıraktık. Bir dönem boyunca neleri yaptık neleri yapamadık. Özellikle ölçme ve değerlendirme alanında yapılanları iyice gözden geçirdim. Güzel işler yapılmış belli ama bu bizi geleceğe taşımaz. Yapacak çok işimiz, gidecek uzun yolumuz var. Bunlardan biri de okuma alışkanlığı. Kitap okuma konusunda başarı sağlayamadığımız sürece genel başarımızın artması çok zor hatta imkansız gibi. Keşke öğrencilerimizi değerlendirirken en önemli kriter olarak okudukları kitaplar ve onların sayıları olsaydı, harika olurdu ve de çok net başarılar elde ederdik. Bu alandaki başarı o kadar net ve berrak ki nasıl göremiyoruz anlayamıyorum. Bugün dünyanın en iş bilir insanları o kadar varlıkları olmadan önce de ve sonra da yani bugün de saatlerini kitaplara ayırıyorlar(Bill Gates, Elon Musk, Jeff  Bezos).  

     Biz gelelim asıl meseleye. Öğrencilerimizi akademik durumlarını değerlendirirken bazı konu başlıklarında  eksikliğimiz ya da gözden kaçmalar olmuş. Gözlemlenen bu durumlar özellikle üç başlık altında toplanabilir;
A- Yazılı soruları

1    1-    Sınav sorularının dağılımı,

2    2 -    Sınav sorularının zorluk derecelerinin olmayışı,
B-  Performansların değerlendirilmesi

1     1- Ürüne dayalı performansların eksik değerlendirilmesi,

2     2- Davranışa göre verilen performans kriterlerinin ortak olmaması, kafaya göre verilmesi

          C-  BEP li öğrenciler

1     1- BEPli öğrencilerin değerlendirilmesi

   Sınav sorularının dağılımı; MEB yönetmelik(45. Madde) derki sınav soruları en son konudan başlar geriye doğru azalan şekilde olması esastır. Ayrıca soruları konulara göre de dağıtmak doğru olacaktır. Bazı konuda 3-4 soru varken diğer konularda soru olmaması doğru ölçme kurallarına uymaz. Bu durumdan kesinlikle uzak durmak zorundayız.    

   Sınav sorularının zorluk derecelerinin olmayışı;  Sınav sorularının zorluk dereceleri olması öğrenci başarısını da motive edici bir şekilde artıracaktır. Aslında her sınavın motive edici soruları vardır ÖSYM nin bile. Eğer sınav sorularını çok kolay, kolay,  zor ve çok zor diye sınıflandırırsak harika olacaktır.  Çok kolay soruları sınıfın tamamı yapar, kolay soruları sınıfın yarısına yakını yapar zor soruları sınıfın belli bir kısmı yani yüzde yirmi-otuzu yapar ve zor soruları da sınıfın yüzde onu yapar. Mutlaka böyle bir sıralama ya da paylama olmasa da sonuç buna yakın çıkması doğru bir yol olacaktır.

     Davranışa göre verilen performans kriterlerinin ortak olmaması, kafaya göre verilmesi; Öğrencilerimizi değerlendirirken gözden kaçırdığımız bir konu da davranışa vermiş olduğumuz notların kargaşaya, haksızlığa hatta olumsuz davranış gelişimine neden olduğudur. Bu anlamdaki değerlendirme ölçekleri mevcut değerli meslektaşlarım. Çizelgeler var. Sadece dönem başında acık ve net olarak öğrencilere duyurmamız ve o kriterlere göre de onlardan istenilen davranışların ortaya çıkmasını gözlememiz ve de değerlendirmemiz gerekiyor. Durum böyle olduğunda ve her öğretmen tarafından uygulandığında yukarıda belirtilen sorunlar yaşanmayacaktır. Böylece çocuklar hangi davranışın doğru olduğunu ve takdir gördüğünü hangi davranışın olumsuz olduğunu kavramış olurlar. Aksi halde bedavacı diye adlandırdığımız öğrenciler hiçbir çaba göstermeden not peşine düşüyorlar ve dönem sonlarına doğru öğretmenlerini rahatsız etmeye başlıyorlar. Bu arada o öğrencilerde bu tutumun gelişmesini de biz sağlıyoruz.

    Ürüne dayalı performansların eksik değerlendirilmesi; Ürüne dayalı performansları gelince yönerge vermeden performans notu veriyoruz. Halbuki zümreler kendi aralarında performans not çizelgelerini bir karara bağlamalı ya da var olan not sistemini kullanmalıdırlar. Öğrenciler yapacakları performans çalışmalarını bu not sistemine göre hazırlayacakları için bu performans değerlendirme not çizelgelerini bilmelidirler. Bu durumun dışında kalan değerlendirmeler bu anlamda yetersiz ve de hatalıdır. Ayrıca sakıncalı bir durum da ortaya koymaktadır.

     BEPli öğrencilerin değerlendirilmesi; Sınavlarla ilgili başka bir sorunda BEP’li öğrencilere hazırlanacak olan sorular. Öğretmenlerimiz bu konudaki çocuklarımızla ilgili gerekli özeni göstermelerini bekliyoruz.
                                                           Süleyman ŞEN

                                                               Eğitim Yöneticisi 

 Performans ölçekleri

 http://www.suleymansen.com/?Syf=5&Id=123623



2874 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Oku Oku Oku - 15/08/2019
Hiç durmadan, ara vermeden, zaman kaybetmeden oku,
Okuma Alışkanlığı - 10/07/2018
Ulusların eğitim seviyelerini ölçen PISA sonuçlarına göre eğitimin birçok alanında başarısız olduk. Başarısız olduğumuz alanlardan bir de “okuduğunu anlama” . Bu da şu anlama geliyor; “her ne okuyorsak anlamıyoruz” demektir ki en acı olanı da budur.
LGS 2018 TERCİH ve YERLEŞTİRME - 28/06/2018
ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ 1-Kimler başvurabilecekler? - 8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan veya mezun durumda olan öğrenciler
2018 LİSELERE ÖĞRENCİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ - 08/05/2018
2018 Yılı ortaöğretim kurumları öğrenci yerleştirme sisteminin iki özelliği var.
Değerli Okul Müdürleri Bunları Mutlaka Yapın-2 - 04/10/2017
Bir önceki yazımızda eğitimde başarı için iyi hazırlanmış bir ders programının önemini vurgulamıştık. Bu konuda başka nelerin yapılabileceğini yazmaya devam ediyoruz. Mesela iyi hazırlanmış ölçme ve değerlendirme takvimi.
Değerli Okul Müdürleri Bunları Mutlaka Yapın - 31/07/2017
Yeni bir eğitim öğretim dönemini planlamaya başladığımız bu günlerde, daha çok başarılı olmak için yöntemler aradığımız bir gerçek. Bir eğitimci olarak buna kafa yormak, sorgulamak ve başarmak zorundayız. Aksi halde yok oluşumuza zemin
Öğrencilerimizden Beklentiler - 27/07/2017
Herkesin beklentisi önemlidir ve bunun için çabaladıkları da aşikardır. Bir öğretmen olarak benim siz çok değerli öğrencilerimizden beklentilerim ise( bu arada katılmayanlarda olabilir);
Performans ve Proje görevleri - 29/02/2016
Performans görevinizi hazırlama konusunda
2015 YENİ TEOG - 01/07/2015
2015 TEOG İLE AÇIKLMALAR
Belki bir gün...

Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
            Süleyman ŞEN

VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası