• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Takvim
Tanıtım-Reklam

Tanıtım/Bilgilendirme

Süleyman ŞEN EĞİTİME DAİR
ssen_2009@hotmail.com
EĞİTİMDE BAŞARI ÜTOPYA DEĞİL
23/11/2014

“ Zaman sona doğru hızla akıp giderken, hayat tadında büyük parçalar kaybederken, insan kimliğinden giderek uzaklaşırken, cehalet uzantılarıyla beraber çığ gibi büyürken, bir şeyler yapılmalı bir şeyler olmalı ki insan insanlığına, hayat tadına ve zaman normal akışına dönsün, cehalet kendi mezarlığına gömülsün.”

Bir dilek, bir temenni ile başladığımız bu yazımızda konu yine eğitim ve neler yapacaklarımıza dair.

EĞİTİMDE BAŞARI ÜTOPYA DEĞİL

Eğitim, mutlaka anlaşılması gereken, mutlaka başarılması gereken bir olgu. O halde birer birey olarak, özellikle de eğitimci olarak buna katkı sağlamamız zorunluluktur. Bu yalnız eğitimcilerin değil tüm insanlığın katkı sağlayacağı bir durumdur.

Eğitimin yönlendirilmesinde, daha anlaşılır ve etkili olmasında en önemli kurum devlettir ve uygulayıcısı olan hükümetlerdir. Öncelikle hükümetler eğitimin önemini çok iyi kavramış olmalıdırlar. Bu anlamda eğitimin, vatandaşların bilinçlenmesinde, ülkenin kalkınmasında, nesillerin aydınlanmasında ki gücünden yararlanmalı , yurttaşlarının, eğitimli, meslek sahibi, bilimsel değerleri benimsemiş, dünya ile entegre olmuş bir ulus seviyesine çıkartmak için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu anlamda devletlerin varlıkları ve devamları uyguladıkları başarılı ve ya başarısız eğitim politikalarına bağlıdır. Ya eğitimi başarır var olursunuz ya da bu alandaki başarısızlık ile yok olup gidersiniz.

Bir de eğitim alanında kafa yoran sendikalar var. Sendikalar, düşünüldüğü gibi çalışanların veya kurumların gelişmesi için çaba harcamalı, siyasetten uzak durmalı, eğitimin bir parçası olduklarını hatırlamalı, bilgi, birikim ve enerjilerini eğitimin gelişmesinde kullanmaları da diğer önemli bir durumdur.

Bu yazıya asıl konu olan biz öğretmenlere gelince, neler yapacağımız, nasıl yapacağımız ve niçin yapacağımız daha önemli oluyor. Tüm öğretmenler şuna mutlak olarak inanmaktadır" eğitim ilkeleri olan bir bilimdir". Bu ilkeler bir çok kez kitaplaştırılmış, kitaplıklarımızda yerini almıştır. Bazen bu kitaplara bakmak, onları hatırlamak ve neleri nasıl yaptığımızı gözden geçirmek bize az da olsa katkı yapacaktır. Özellikle ölçme ve değerlendirme ile sınıf yönetimi alanında yapacağımız hatırlaya yönelik çalışmalar başarımıza destek olacaktır. Biz öğretmenlerin başarısındak kilometre taşlarını biraz hatırlayacak olursak:

Okullarda kapsamlı rehberlik çalışmalarının yapılması(öğrenci-veli-sınıf rehber öğretmeni-rehber öğretmen ve okul yönetimi arasındaki iletişim)

Ölçme ve değerlendirme çalışmalarının eksiksiz olarak yapılması

Öğretim ilkelerinin mutlaka bilinmesi

Öğrenme-öğretme ortamındaki öğretmenin rolunun mutlaka bilinmesi( disiplini sağlama,öğrenmeyi sağlama, anne-baba yerine geçme, değerlendirme, topluluk lideri olma, mesleki ustalık, güven verme alanlarında)

Öğretmen yeterliliklerinin farkında olunması ve bunların kazanılması için mutlak suretle çalışılması( öğrenciye değer verme, dersi planlama, zamanı etkili kullanma, öğrenciyi dinleme, destekleyiçi olma, okumaya teşvik etme, enerjik ve coşkulu olma, sabırlı olma, empatik davranma, demokratik olma, öğrencileri öğrenme sürecinde etkin kılma, ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate alma, gelişim özelliklerini dikkate alma, etkili soru sorma, öğrenciye güven verme, beden dilini iyi kullanma,dönüt verme, öğrencide içsel motivasyonu geliştirme)

Sınıfdaki öğrenmeyi olumsuz olarak etkileyen unsurların ortadan kaldırılması için çaba harcanması( sınıfın fiziki ortamının iyi ayarlanması, araç-gereçlerin tamamlanması)

Çağdaş bir öğretmenin sahip olması gereken niteliklere sahip olunması( bu nitelikler iki ana grupta toplanır: 1- profoseyenellik, güdüleyici olma ve başarıya adanmışlıktan oluşan kişisel nitelikler. 2-öğretim etkinlklerini planlama, tüm öğretim teknik yöntemlerinden yararlanma, iletişim kurma, sınıf yönetimi, zamanı etkili kullnma, öğrenmeleri değerlendirme ve rehberlik yapmaktan oluşan mesleki nitelikler)

SWOT analizlerinin yapılması ve elde edilen sonuçların eğitimdeki planlamalara katılması(okulun, sınıfın, öğrencilerin güçlü ve zayıf noktalarının çok iyi gözlenmesi ve planamalara bunların da katılması)

EDGAR DALE'in Yaşantı Konisinin Dayandığı İlkelerin çok iyi bilinmesi(Öğrenme işlemine katılan duyu organlarımızın sayısı ne kadar fazla ise, öğrenme o kadar iyi olur ve öğrendiklerimiz o kadar kalıcı olur. En iyi öğrendiğimiz şeyler, kendi kendimize yaparak öğrendiğimiz şeylerdir. En iyi öğretim somuttan soyuta ve basitten karmaşığa doğru gidilendir. Öğrendiğimiz şeylerin çoğunu gözlerimizin yardımı ile öğrenebiliriz)

Dünya için, devlet için, aile için, birey için ve yarınlar için "ilkeli ve akılcı eğitim şart"

                                                                                  Süleyman ŞEN

 

 



2615 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KÜRESEL EĞİTİM DEĞERLERİ - 17/04/2017
Mesela hangi ülkelerin daha çok barışçıl bir dil kullandığını, hangi ülke çocuklarını bu yönde geliştirdiklerini bilmiyoruz.
MÜFREDAT ve SÜRE - 04/06/2014
MÜFREDAT VE SÜRE
EĞİTİMDEN SORUNLAR ve ÇÖZÜMLER - 23/06/2013
Zaman su gibi akıp gidiyor, biter mi dediğimiz “zamanlar” farkına varmadan geçip gidiyor ve yeni başlangıçlar bizleri bekliyor.
KURŞUNLARA GELMEYELİM - 14/03/2013
KURŞUNLARA GELMEYELİM Başlığa bakıp ta doğrudan insanı öldüren kurşundan bahsettiğimi zannetmeyin
Sınıfta On-Line Olmak - 24/11/2012
Son zamanlarda iletişim alanını da büyük gelişmeler oluyor. Bizde ülke olarak bu gelişmeleri yakında takip ediyoruz
2014'e Doğru Anadolu Liseleri ve Biz - 13/02/2012
2014'E DOĞRU ANADOLU LİSELERİNİN GELECEĞİ Anadolu Liselerinin geleceği eğitim dünyamızın en çok konuşulan konularından bir olmaya devam ediyor.
FARAZİYE-I - 07/01/2012
Hepimiz iş hayatında bazı işlerin işleyişi hakkında ileri-geri konuşmasına bayılırız. Bu, ya hepimizin çok marifetli olmasından ya da başkalarının yaptıkları işlerin gerçek durumları hakkında bilgimizin olmamasından kaynaklanmaktadır
24 Kasım Öğretmenler Günü - 23/11/2011
24 Kasım Öğretmenler Günü Değerli Öğretmenlerim; “En mühim işlerimiz şüphesiz eğitim işleridir” diyen büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK tam bir eğitim gönüllüsüydü. Eğitimi en önemli mesele olarak benimsemişti.
Uzman Öğretmen, Sade Öğretmen - 11/09/2011
Milli Eğitim Bakanlığı 2004 yılında bir yönetmelik çıkartarak öğretmenleri Kariyer olarak sınıflandırmak istedi.
 Devamı
Belki bir gün...
Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
                                   Süleyman ŞEN
VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası
Kamu Spotu

 

 

 

Tanıtım/Bilgilendirme

ATATÜRK FİLMİ 1-2